Piața de capital românească profită de ziua de revenire de pe bursele mari. Aprecieri la nivelul principalilor indici

Piața de capital românească profită de ziua de revenire de pe bursele mari. Aprecieri la nivelul principalilor indici
scris 22 nov 2018

Într-un context de detensionare în piețele financiare internaționale, și la Bursa de Valori București tendința a fost pozitivă.

Bursa românească încearcă pentru a 3-a oară de la începutul acestui an să depășească în condiții de pagube minime pentru cotații peste un val de vânzare din piețele externe. Investitorii au găsit astăzi puterea de a se regrupa la cumpărare, profitând de o zi favorabilă activelor de risc la nivel internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

Europa a arătat „verde” pe linie: +1,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,61% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,73% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,96% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,73% pentru indicele PX de la Praga.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La București, tendința a fost ceva mai atenuată, după cum și pe puseul de vânzare din exterior a fost mai agresiv decât cel din piața locală. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,45%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,43%, până la nivelul de 8.535,50 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip este confortabil deasupra ulltimului minim relativ din octombrie, ceea ce lasă posibilitate contnuări mișcării ascendente începute în iulie.

Piața de capital românească profită de ziua de revenire de pe bursele mari. Aprecieri la nivelul principalilor indici
Nu este exclus ca următoarele ședințe să fie caracterizate de mișcări neconcludente, având în vedere că în mod normal, scenariul cel mai probabil este o blocare a cotației între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,62 milioane lei (6,99 milioane euro), semnificativ sub valoarea medie zilnică de tranzacționare de 40,33 milioane lei (8,67 milioane euro) din primele 9 luni ale anului. Remarcabil, însă, această lichiditate a fost distribuită către mai mulți emitenți, o realitate și a celorlalte ședințe ale acestei săptămâni. Reperul de 1 milion de lei al transferurilor a fost deășit astăzi pe 9 emitenți.

Operațiunea \ CITEȘTE ȘI Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 5: Hidroelectrica distribuie acționarilor 550 milioane lei, din care 440 milioane lei revin Guvernului

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,41 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 0,86%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,42 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,50%, până la prețul de 13,52 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,19 milioane lei.

Acțiunile OMV Petrom, pe contrasens față de restul pieței. Șocul petrolier din piețele internaționale se resimte încă la BVB

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,76 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) și-au continuat parcursul corectiv, cu un recul de 1,08%, până la prețul de 0,3660 lei/acțiune. Investitorii activi pe piața locală au digerat prăbușirea cotațiilor internaționale ale petrolului. Țițeiul de tip Brent a căzut cu aproximativ 25 dolari/baril în numai câteva săptămâni și s-a tranzacționat și astăzi în zona minimelor ultimelor 9 luni.

La București, însă, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,25%, avans susținut atât de climatul favorabil din piețele internaționale, cât și de așteptările pozitive ale investitorilor legate de distribuirea de dividende suplimentare.

Pe acest segment de piață, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 1,12%, până la prețul de 10,88 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,66 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,01%, până la prețul de 9,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,35 milioane lei. Emitentul a publicat ieri o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală a Acționarilor de la jumătatea lunii decembrie conform căruia căruia propunerea de distribuire de dividende a fost rectificată în sens pozitiv, pentru suma de 485,44 milioane lei, față de varianta inițială care prevedea repartizări de cash în valoare de 238,00 milioane lei.

Dividende suplimentare va distribui și Romgaz Mediaș (SNG), societate ale cărei titluri s-au apreciat cu 1,15%, până la prețul de 35,30 lei/acțiune, pe transferuri de 2,36 milioane lei în piața reglementată. Tot pe titlurile producătorului de gaze naturale s-a realizat și o tranzacție specială în piața deal, cu aproximativ 133.000 de acțiuni. Efectuat la prețul de 34,85 lei/acțiune, cu 0,14% sub referință, schimbul s-a ridicat la 4,65 milioane lei.

Tranzacții peste medie pe acțiunile Impact și MedLife

Un alt transfer de tip deal s-a efectuat cu 2,25 milioane acțiuni Impact Developer & Contractor (IMP), reprezentând 0,81% din capitalul social al companiei. Acesta s-a încheiat la prețul de 0,9200 lei/acțiune, în scădere cu 2,13% față de sesiunea precedentă, ceea ce ridică valoarea sa la 2,07 milioane lei și capitalizarea de piață a societății care a construit cartierul Greenfield Băneasa la 261,19 milioane lei (55,99 milioane euro). Emitentul a venit săptămâna trecută cu raportarea financiară la 9 luni, potrivit căreia profitul net la 9 luni s-a prăbușit de peste 8 ori, la 1,59 milioane lei.

Deși titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,32%, până la prețul de 0,9460 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,55 milioane lei, ziua mai slabă pentru SIF-uri a făcut ca indicele financar BET-FI să sufere un declin de 0,17%, până la nivelul de 36.144,32 de puncte.

Tranzacții de 3,06 milioane lei, peste media obișnuită a respectivei companii, s-au efectuat pe titlurile MedLife (M), care au urcat cu 1,12%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune. Furnizorul de servicii medicale și-a majorat rezultatul net la 9 luni, cu 33,6%, la 12,77 milioane lei, de la 9,56 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa
impact
omv petrom
brd
banca transilvania
romgaz
nuclearelectrica