EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim
scris 20 nov 2018

Codul Fiscal ar urma să fie modificat pentru a elimina complet impozitul pe câștigurile din tranzacții cu titluri de valoare, cel puțin în cazul persoanelor fizice, iar modificarea ar putea fi inclusă într-un pachet mai amplu de schimbări la legislația fiscală, care așteaptă să fie introduse în această perioadă. O eliminare a impozitului pe aceste câștiguri ar da un impuls masiv Bursei de Valori București, întrucât în prezent aceste câștiguri sunt impozitate cu 16%. Aceasta nu ar fi prima măsură pro-bursă venită din direcția actualilor guvernanți, după ce aceștia au redus impozitul pe dividende la 5% și au vehiculat chiar ideea eliminării acestuia.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit informațiilor Profit.ro, impozitul pe aceste venituri ar urma să fie eliminat de anul următor. Modificarea a fost gândită de persoane implicate în elaborarea Programului de guvernare și cu influență în actualul Executiv.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: O astfel de măsură ar ajuta la dezvoltarea Bursei de Valori București, oferind astfel antreprenorilor și companiilor posibilități de finanțare și creștere a afacerilor. În contextul în care statul estimează că va colecta anul acesta foarte puțin din impozitul pe venituri din transferul titlurilor de valoare, beneficiile pe termen lung pentru buget, investitorii locali și antreprenori ar fi, cel mai probabil, semnificativ mai mari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul reduce la 1 milion de euro pragul minim de investiții pentru ca o firmă să acceseze ajutor de stat, în condițiile în care bugetul schemei a fost depășit de aproape 3 ori CITEȘTE ȘI Guvernul reduce la 1 milion de euro pragul minim de investiții pentru ca o firmă să acceseze ajutor de stat, în condițiile în care bugetul schemei a fost depășit de aproape 3 ori

"O eventuală eliminare a impozitului pe câștigurile din titlurile de valoare poate fi o măsură de încurajare a pieței de capital în condițiile în care valoarea actuală a tranzacțiilor este destul de redusă, comparativ cu a altor piețe din regiune. În ultimii ani, piața de capital a susținut asiduu introducerea unor facilități fiscale fie de tipul unei reduceri de cote de impozit, fie sub formă unei deduceri suplimentare", a declarat, contactată de Profit.ro, Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România.

Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România.

Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România.

România a mai aplicat în trecut de o cotă de impozitare de 1% pentru persoane fizice. În prezent, tranzacțiile cu titluri de participare sunt impozitate cu 10% la persoane fizice și cu 16% la persoane juridice. La persoane juridice există deja o scutire aplicabilă, însă numai în anumite condiții, care nu vizează și tranzacțiile pe bursă. Pierderile pot fi reportate, în general pe o perioadă de 7 ani. În alte state membre UE, de regulă, operațiunile cu titluri sunt scutite.

Potrivit consultantului Deloitte, o eliminare a acestui impozit i-ar pune pe români pe picior de egalitate cu investitorii din alte țări activi pe bursa de la București. Aceștia din urmă, nerezidenții, beneficiază deja de scutire totală.

Înainte de listarea la bursă, proprietarii Electrogrup înființează o firmă în Statele Unite CITEȘTE ȘI Înainte de listarea la bursă, proprietarii Electrogrup înființează o firmă în Statele Unite

"Valoarea impozitelor colectate din astfel de tranzacții este destul de redusă și în condițiile în care investitorii nerezidenți beneficiază în general de scutire totală, în baza convențiilor de evitare a dublei impuneri semnate de România. Deci o eventuală eliminare a impozitului pentru rezidenți ar fi o corelare a tratamentului fiscal pentru investitorii locali cu al celor nerezidenți și ar putea într-adevăr să încurajeze piața de titluri", a spus Alexandra Smedoiu.

În Legea bugetului de stat pentru 2018, suma estimată a fi încasată în acest an din impozitul pe venitul din transferul titlurilor de valoare de la persoanele fizice este de 125.000 lei, iar pentru 2019, de 135.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
impozit
tranzactii
piata de capital
bursa de valori bucuresti