Operațiunile de consolidare a acțiunilor nu au bază legală. ASF va lucra la un cadru normativ

Operațiunile de consolidare a acțiunilor nu au bază legală. ASF va lucra la un cadru normativ
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2016

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Mircea Ursache spune că instituția va lucra la un cadru normativ care să permită operațiunile de consolidare a valorii nominale a acțiunilor. "Deocamdată nu avem baza primară legală care să permită un asemenea procedeu."

Operațiunea de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova (SIF2) este în aer. Deși votată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor încă din 13 ianuarie, aceasta nu are temei legal.

Urmărește-ne și pe Google News

Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a lăsat astăzi să se înțeleagă de ce instituția pe care o reprezintă nu a aprobat nici până acum prospectul depus de SIF Moldova în vederea derulării operațiunii de piață: nu există cadru legal.

În cadrul unui eveniment pe teme bursiere, Ursache a afirmat că reglementatorul pieței va lucra la alcătuirea unui ansamblu normativ care să permită derularea operațiunilor de consolidare a valorii nominale a acțiunilor. "Deocamdată nu avem baza primară legală care să permită un asemenea procedeu", a spus vicepreședintele ASF, adăugând că atunci când noul cadru va fi gata, acționarii vor putea vota în AGA desfășurarea unor astfel de operațiuni.

EXCLUSIV Operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova este aproape compromisă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova este aproape compromisă

SIF Moldova a propus majorarea de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor proprii, prin rotunjire în jos, fapt care, de facto, ar fi urmat să-i scoată din acționariat pe cei peste 5 milioane de acționari care au dobândit pachete mai mici de 24 de acțiuni prin programul de privatizare în masă.

Cum returnarea de aport la capitalul social ar fi urmat să se facă la valoarea nominală, de 7 ori mai mică decât cea de piață, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a considerat operațiunea drept o veritabilă "expropriere" a unor investitori pe o piață reglementată.

Asociația a depus, începând cu luna decembrie a anului trecut, nu mai puțin de șase sesizări la ASF, însă aceasta este prima poziție clară a unui reprezentant al supraveghetorului pieței, potrivit căreia operațiunea propusă de SIF Moldova nu are temei legal.

Până în prezent, AIPC a reușit blocarea procesului de scoatere din acționariat a micilor investitori în Justiție. Două amânări succesive pe chestiuni procedurale, la Tribunalul Bacău, ale unei acțiuni în instanță de suspendare a depunerii documentației AGEA din 13 ianuarie la Oficiul Registrului Comerțului și de publicare în Monitorul Oficial au făcut ca operațiunea să iasă din calendarul prevăzut inițial. Astfel, prefigurarea amânării procesului respectiv până la un nou termen, la 30 martie, egal cu a doua dată de înregistrare pentru exercitarea opțiunilor acționarilor, a determinat SIF Moldova să anunțe suspendarea temporară a acțiunii.

Conform anunțului făcut astăzi de Ursache, emitentul ar trebui să aștepte adoptarea unui nou cadru normativ pentru a putea supune din nou unui vot în AGA o consolidare a valorii nominale a acțiunii care să aibă temei legal.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
sif moldova
aipc
expropriere