AIPC avertiează că investitorii care cumpără pachete de acțiuni mai mici de 25 de titluri la SIF Moldova (SIF2) în această lună riscă să piardă toată contravaloarea investiției lor.
Pentru cine cumpără mai puțin de 25 de acțiuni cu simbolul SIF2 în această perioadă există pericolul ca toată suma plasată să fie aruncată pe Apa Sâmbetei. Este avertismentul lansat astăzi într-o sesizare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), contestatară a operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova.
Organizația menționează "o nouă dimensiune de nelegalitate a actualei proceduri" prin faptul că investitorii care cumpără între cele două date de înregistrare pachete mai mici decât valoarea la care se poate face rotunjirea ("în jos") riscă să piardă toți banii plasați în această tranzacție.
Astfel, investitorii care erau prinși în acționariat și la prima dată de înregistrare și nu vin cu aport de numerar pentru operațiunea de rotunjire, primesc, cel puțin, banii în contravaloare la valoarea nominală de 0,1 lei/acțiune (față de un preț de piață de aproape 7 ori mai mare).
Prin contrast, cei care cumpără după prima dată de înregistrare (15 februarie) și până pe data de 30 martie pot să nu mai primească nimic. "Fie din rea-voință, fie din nepricepere, rezultatului deja subliniat de noi (exproprierea fără justă despăgubire) i se va adăuga un rezultat și mai nociv, și anume exproprierea fără nicio despăgubire", scrie documentul AIPC semnat de președintele Laviniu Dumitru Beze trimis ASF și redirecționat și pe adresa publicației noastre.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comunicatul SIF Moldova de la reluarea la tranzacționare a titlurilor societății de la începutul săptămânii trecute, după prima dată de înregistrare, recomanda investitorilor să nu cumpere pachete mai mici decât valoarea care se poate consolida, respectiv 25 de titluri, dar nu menționa de ce.
Timp de trei ședințe de tranzacționare, în zilele de 12-16 februarie, acțiunile SIF Moldova au fost suspendate de la tranzacționare pe motivul acestei consolidări a valorii nominale. Surse multiple din piață au spus că la nivelul ASF au fost persoane care au susținut că acțiunile SIF2 ar trebui retrase de la tranzacționare pe tot intervalul dintre cele două date de înregistrare, invocând chestiuni procedurale. Aparent, este vorba exact despre speța investitorilor care cumpără pachete mai mici de 25 de titluri în răstimpul menționat.
Procedura de consolidare concepută în mod defectuos de SIF Moldova nu acoperă două situații practice, avertizează AIPC. Este vorba despre investitori care la prima dată de înregistrare nu dețineau nicio acțiune SIF Moldova, dar dobândesc asemenea acțiuni după această dată și rămân acționari până la a doua dată de înregistrare, precum și investitorii care la prima dată de înregistrare dețineau mai puțin de 25 acțiuni SIF Moldova și care, după această dată, mai dobândesc acțiuni SIF Moldova, fără însă a atinge 25 acțiuni, și păstrează toate acțiunile deținute până la a doua dată de înregistrare.
Dacă ultimii vor beneficia de un dublu tratament - pentru primele acțiuni primind sume în echivalentul vechii valori nominale și pentru celelalte nu vor primi nimic în schimb - în primul caz "acești acționari pur și simplu vor fi expropriați fără a primi nimic în schimb", spune documentul de astăzi al Asociației Investitorilor, afiliată la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance).
Sunt investitori care deja au cumpărat după prima dată de înregistrare pachete ce nu pot fi consolidate
În ziua de vineri, 12 februarie, prima ședință înaintea datei de înregistrare, titlurile SIF Moldova au fost suspendate pentru întregul orar de tranzacționare, iar discuții tripartite între reprezentanții emitentului, a operatorului de piață Bursa de Valori București și ASF s-au purtat pentru a vedea cât timp trebuie să dureze această suspendare.
După închiderea respectivei sesiuni, Claudiu Doroș, vicepreședinte al SIF Moldova, declara pentru Profit.ro că în opinia conducerii societății ar fi necesară numai suspendarea de la tranzacționare în cele două date de înregistrare. "Principiul este că libera tranzacționare trebuie să fie prioritară", spunea el, exprimându-și încrederea că mecanismul aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie este bine pus la punct, astfel încât operațiunea să se deruleze corect fără ca titlurile să fie suspendate și între datele de înregistrare.
Aparent, ASF ar fi luat în calcul și perspectiva invocată astăzi de AIPC al apariției unor cazuri de investitori care cumpără acțiuni ce nu pot fi consolidate ulterior prin rotunjirea "în jos". Din informațiile de care dispune Profit.ro, există deja astfel de cazuri de investitori care au cumpărat "să vadă ce se întâmplă". Este o încercare care la nivel individiual nu are impact major asupra portofoliului, chiar și în cazul achiziției în limita maximală de 24 de titluri, pierderea fiind de 16-17 lei.
Asociația Investitorilor - la a cincea sesizare către supraveghetorul pieței în cazul acestei operațiuni de piață - mizează că procedura va fi sistată. "În opinia noastră, este de datoria ASF să acționeze energic și să oprească odată pentru totdeauna această operațiune de consolidare a valorii nominale a acțiunilor desfășurată de SIF Moldova. Operațiunea a fost profund ilegală încă de la început, iar noile aspecte subliniate aici nu fac decât să întărească nelegalitatea", spune nota de astăzi.
AIPC a contestat la Tribunalul Bacău atât procedural, cât și pe fond deciziile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor la SIF2 referitoare la consolidarea prin majorarea de 25 de ori a valorii nominale. Instanța a stabilit un prim termen pentru ziua de miercuri, 24 februarie.
Asociația intervine, de asemenea, pe lângă supraveghetorul pieței căruia îi solicită să nu autorizeze prospectul depus de SIF Moldova. Dacă operațiunea se va desfășura, în condițiile unei participări scontate a fi slabe, cei peste 5 milioane de acționari care au primit prin programul de privatizare în masă așa-numitele "pachete reziduale" - până la 24 de titluri în cazul SIF2 - ar urma să fie scoși din acționariat. Prejudiciul însumat adus acestora, calculat de AIPC în funcție de diferența dintre valoarea nominală a acțiunilor și prețul de pe bursă, ar fi de aproximativ 7 milioane de euro.