Cea mai importantă companie din sectorul energetic din România, OMV Petrom, estimează că-și va reduce în 2021 cu 9% producția de hidrocarburi, în special cea de gaze (-14%), și că-și va micșora implicit și volumul de gaze vândut, compensat de o majorare a celui de electricitate. Cu toate acestea, compania prognozează o creștere a profitului net cu 32%, de la 1,38 miliarde lei în 2020 la 1,82 miliarde de lei în 2021, pariind probabil pe revenirea vânzărilor de carburanți și pe majorări de prețuri la energia electrică.
“În România, producția zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 125,6 mii barili echivalent petrol/zi, în scădere cu 9.0% comparativ cu 2020; această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte”, se precizează în proiectul de buget al companiei pe acest an.
OMV Petrom estimează că vânzările de gaze naturale vor scădea cu 26,5% față de 2020, ca urmare a reducerii producției proprii și schimbării reglementărilor legislative pe piața gazelor naturale. Compania estimează un preț mai redus cu 1 euro/MWh la gaze naturale, cu un efect negativ de 20 milioane euro asupra veniturilor. Tot efecte negative asupra veniturilor vor avea și reducerea estimării privind prețul petrolului Brent, cu un dolar pe baril (efect negativ de 20 milioane euro, a marjei de rafinare, tot cu un dolar pe baril (efect negativ de 25 milioane euro), și deprecierea cu 5 cenți a cursului euro/dolar (efect negativ de 35 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali cliențiProducția netă de energie, în schimb, se așteaptă să crească cu 18,7% comparativ cu 2020, ca urmare a imbunătățirii condițiilor de piață.
Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,7 mil tone în 2021, în creștere cu 3,6% față de 2020, reflectând așteptările cu privire la creșterea cererii pe piața internă.
OMV Petrom pariază pe o creștere a veniturilor din vânzări în pofida unei scăderi a producției
În ceea ce privește investițiile, nivelul acestora va atinge 3,3 miliarde de lei, în creștere cu 14% față de 2020. OMV Petrom intenționează să foreze 40 de sonde de dezvoltare, și să efectueze aproximativ 700 lucrări de intervenție capitalizate la sonde.
“Bugetul de investiții Upstream include și suma de aproximativ 700 milioane lei reprezentând CAPEX contingent ce urmează a fi cheltuit în cazul în care climatul economic se îmbunătățește și apar oportunități pentru investiții”, precizează compania.