Oferta RCS&RDS deja are un impact major pe piața reglementată de la BVB. Volumele se reduc, iar ordinele de vânzare plasate mai sus sunt mai mari

Oferta RCS&RDS deja are un impact major pe piața reglementată de la BVB. Volumele se reduc, iar ordinele de vânzare plasate mai sus sunt mai mari

Surs foto: Shkyo30 / dreamstime.com

scris 22 apr 2017

Apropierea perioadei de subscriere în oferta companiei Digi Communication îi determină pe investitori să țină de cash pentru noul emitent. Cumpărările sunt mai timide, cu efect asupra activității de tranzacționare. „A dispărut complet lichiditatea din piață”, spune Dragoș Mesaroș, broker la Goldring, care se așteaptă și la vânzări mai mari care să ducă piața mai jos.

O știre sosită în piață cu mai puțin de jumătate de oră înaintea închiderii ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București spune că oferta derulată de Digi Communications ar putea fi fulger, de câteva zile și să fie inițiată chiar la finele acestei luni. Este încă neasimilată de piață, dar investitorii deja se comportă de câteva săptămâni de ca și când ar strânge bani pentru plasamente în operațiunea de piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Achizițiile în piața reglementată au rămas în plan secund, cu efect asupra rulajelor. „Lichiditatea e așa de mică...”, spune Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Se așteaptă ca în măsură în care oferta va veni atât de repede, piața să se ducă mai jos. „Cred că o să vedem roșu”, a declarat el pentru Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ne semnalează că și astăzi au fost ordine mai mari de vânzare pe anumiți emitenți. Spre exemplu, pe Transgaz Mediaș (TGN), pe un singur palier de preț erau 4.000 de acțiuni, echivalentul a peste 1,5 milioane de lei. „A fost verde toată ziua de azi, dar vânzători au fost cât ai vrut”, zice Mesaroș. La Banca Transilvania (TLV) cum se punea un ordin mai mare de 2,7200 lei/acțiune în „bid”, imediat în loveau, la fel cererea era imediat servită la nivelul de preț de 12,40 lei/acțiune la BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, Telekom CITEȘTE ȘI Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, Telekom

Este neliniștea care nu se vede la nivelul oscilațiilor indicilor. Astfel, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,28%, până la nivelul de 8.232,84 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,24%.

Este un parcurs în linie cu evoluțiile neconcludente la nivelul piețelor europene, unde indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, a închis numai marginal, cu 0,01%, peste referință. Fluctuațiile au fost mici pe bursele mature: -0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,37% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,18% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, închiderile au fost divergente: -0,95% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,27% pentru indicele PX de la Praga.

Se mai dau dividendele speciale? O întrebare care există în piață

La București, rulajul pieței de acțiuni a fost de 27,7 milioane lei (6,11 milioane euro), asigurat în proporție de aproape o treime de transferurile în valoare de 8,71 milioane lei pe titlurile Electrica (EL), care au urcat cu 0,69%, până la prețul de 14,50 lei/acțiune. „Numai se schimbă pachete de acțiuni. Nu mă aștept să fie rezultate financiare strălucitoare”, comentează Mesaroș.

Indicele energetic BET-NG a închis doar cu puțin peste referința de joi, +0,08%. Titlurile Transgaz s-au apreciat cu 0,53%, până la prețul de 379,00 lei/acțiune pe fondul unor schimburi însumând 3,12 milioane lei, iar titlurile celui mai lichid emitent din componența sa în ultimul an, Romgaz Mediaș (SNG), au staționat pe nivelul de preț de 30,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,86 milioane lei. „LA Romgaz se vede clar că este vânzător”, spune Mesaroș. El afirmă că repartizarea de dividende speciale din rezerve, conform ordonanței de urgență adoptate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, stă sub senul întrebării. Dacă se dorea această repartizare de cash, ar fi trebuit să se vadă prin modificările de convocatoare AGA.

Ce s-a întâmplat pe segmentul financiar

Activitatea de tranzacționare s-a ridicat la aproximativ 5 milioane lei pe principalele 3 titluri cu profil financiar de la cota BVB. Titlurile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 0,37%, până la prețul de 2,7200 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,59 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, a închis la nivelul de 11,40 lei/acțiune, pe transferuri de 2,20 milioane lei.

Interesul relativ existent pentru acțiunile bancare nu a fost pentru fondurile închise de investiții, al căror indice BET-FI a alunecat cu 0,06% sub referință, până la nivelul de 31.485,75 puncte. Cu doar 2 sesiuni de tranzacționare înaintea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, cel mai important emitent de la această categorie, Fondul Proprietatea (FP) abia a dunat schimburi de aproximativ 348.000 de lei.

Tranzacții chiar mai mari, cu puțin peste 531.000 de lei, mult peste media obișnuită a respectivului emitent, s-au consemnat pe titlurile Turism Felix Băile Felix (TUFE), companie aflată în portofoliul SIF Transilvaia (TLV) și care la prețul de închidere de astăzi are o capitalizare bursieră de 111,63 milioane lei (24,56 milioane euro).

Suntem în punctul din calendar de unde anul trecut a început declinul cotațiilor. „Suntem și destul de sus.”

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 0,3220 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,14 milioane lei, în timp ce pe piața deal s-a realizat țși singura tranzacție specială, în valoare de aproximativ 385.000 de lei. „Are șanse să meargă mai sus”, spune Mesaroș care se așteaptă ca până la finele anului să fie atins reperul de 0,3400 lei/acțiune.

Nu este la fel de optimist față de restul acțiunilor. S-a uitat și a văzut că anul trecut maximul local a fost atins pe 20 aprilie. „Suntem și destul de sus. Sunt curios ce o să se întâmple.” Venirea la cota bursei RCS&RDS ar stoarce de lichidități investitorii de la BVB pentru a mai putea asigura și susținerea la cumpărare pe titlurile din piața secundară. „Sunt foarte mulți clienți interesați de oferta asta”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
fondul proprietatea
transgaz
romgaz
electrica
brd