Mihai Nichișoiu (TradeVille): BVB e atractivă prin prisma dividendelor. Pe piețele mature prețurile sunt mari, iar posibilitățile de câștig foarte limitate

Mihai Nichișoiu (TradeVille): BVB e atractivă prin prisma dividendelor. Pe piețele mature prețurile sunt mari, iar posibilitățile de câștig foarte limitate
scris 19 apr 2017

Cotațiile acțiunilor sunt foarte ridicate pe bursele mari, iar bondurile europene nu includ în prețurile lor riscuri majore, exact înaintea unei „rebeliuni fiscale”, spune Mihai Nichișoiu de la TradeVille. În aceste condiții, randamentele ridicate ale dividendelor, fac din bursa locală o destinație atractivă. „Încă e bine la BVB.”

Cum arată posibilitățile de câștiguri pe bursele lumii, după avansul susținut de 8 ani al cotațiilor acțiunilor în etapa post-criză? „Mult prea limitate”, este un răspuns la întrebarea de mai sus oferit pentru Profit.ro de Mihai Nichișoiu, Director al Diviziei de Fonduri a casei de brokeraj TradeVille. Sectoarele interesante prin prismă fundamentală sunt foarte sus, iar piața merge în sens ascendent fără nicio corecție de aproape jumătate de an.

Urmărește-ne și pe Google News

Nichișoiu spune că nu garantează o întoarcere pe un trend de scădere, dar acestea sunt niveluri riscante pentru a cumpăra. Multe acțiuni sunt după pusee de apreciere furibundă. Dă exemplul acțiunilor companiei Glencore din domeniul mărfurilor care depășiseră reperul de 300 de lire sterline pe unitate, după ce în ianuarie 2016 erau la prețuri sub nivelul de 80 lire sterline pe titlu. Nu este un caz singular, multe acțiuni părând supraevaluate. „E greu să cumperi la cotațiile astea”, spune Nichișoiu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondatorul PIMCO, \ CITEȘTE ȘI Fondatorul PIMCO, "regele bondurilor”: Toate activele sunt la niveluri artificial ridicate, trendul actual duce către o nouă criză financiară

Este și motivul pentru care investitorii dau dovadă de indecizie. De la alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie 2016 și până în prezent, au fost numai 3 sesiuni bursiere la New York în care indicele S&P500 a avut o deviație mai mare de un procent de la referință. Cea mai lungă secvență a fost de 65 de ședințe consecutive cu oscilații sub acest reper, o nouă secvență deschizându-se pe 21 martie, pentru deja 19 sesiuni consecutive cu astfel de fluctuații. „N-ai deloc volatilitate. Bursele sunt practic înghețate”, spune Nichișoiu, amintind că recordul datează din anul 1995, când indicele S&P500 a avut 110 ședințe cu variații mai mici de 1% față de nivelul de închidere al zilei precedente.

Dobânzile pe dolar, o poveste de întărire a monedei americane deja consumată

Piața americană de acțiuni pare supraevalată și din perspectiva plasamentelor în instrumente denominate în dolari. Analistul de la TradeVille afirmă că nu este optimist în privința dolarului. Ridicările de dobânzi pentru cea mai importantă monedă a lumii ar putea fi incluse deja în cea mai mare parte în prețuri. Dolar Index este cu aproximativ 25% peste nivelurile din vara anului 2014, din momentul în care investtorii au început să includă în prețuri întărirea treptată a politicii monetare a SUA.

Atunci, în plus, economia SUA era singura ce creștea, în timp ce economia  europeană stagna. „Narațiunea nu mai e valabilă”, spune Nichișoiu. Argumentele sale sunt cifrele macroeconomice. Produsul intern brut al Germaniei s-a majorat cu 1,9% în anul 2016, iar economia britanică a crescut cu 1,8%, într-un răstimp în care PIB-ul SUA a câștigat numai 1,6%.

Piețele emergente oferă dobânzi mari și rate de creștere economică ridicată

Pentru fructificarea diferențialului de dobândă, mai mult sens are cumpărarea unor monede din piețele emergente. Brazilia a ieșit dintr-o recesiune de 2 ani, iar Rusia își revine după un declin economic de 3 ani. Economia Indiei crește cu 6-7% pe an, iar rupia indiană se regăsește la minime record. „Aș favoriza valutele emergente contra dolarului”, zice Nichișoiu.

Pericol mare în Europa

În Europa, iarăși, posibilitățile de câștig par istovite. În mod particular titlurile de stat ale țărilor din zona euro sunt purtătoare ale unor randamente foarte mici, comparativ cu riscurile existente pentru derapaje bugetare la începutul ce pare a fi o „altă ordine fiscală”.

Spre exemplu, obligațiunile guvernamentale italiene cu scadența la 2 ani au dobânzi zero. Nu includ nicio primă de inflație, nicio primă de risc suveran, nicio primă de relaxare fiscală. „Sunt definiția perfecțiunii”, subliniază nefirescul randamentului Nichișoiu.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

El crede că etapa de convergență ficală impusă de Berlin deja a sărit în aer după episodul Greciei, iar acum statele europene vor căuta fiecare să-și caute propriile lor politici bugetare. „Prima disoluție a Europei cred că se va întâmpla la nivel fiscal”, afirmă interlocutorul nostru.

Creșterea mișcărilor populiste este un prim semn al unei „rebeliuni fiscale” pentru țări care au frustrarea că ar fi strâns prea mult cureaua. Există apetit de consum și în acest context este posibil ca guvernele să dea drumul la robinet. Fixația pentru austeritatea impusă de Berlin este la sfârșit de joc („game over”). „Începe perioada balanțelor dezechilibrate”, avertizează Nichișoiu care crede că piețele de bonduri se vor recalibra față de noua realitate. „În Europa e un real pericol de bonduri.”

Într-o lume zgârcită cu randamentele, tot mai bine e în țara ta

Îl întrebăm pe analistul de la TradeVille care ar fi atunci o variantă de plasament într-un tablou mai degrabă puțin ofertant al piețelor financiare. „Încă e bine la BVB”, răspunde. Este greu să găsești piață emergentă cu randamente ale dividendelor precum este bursa românească. Sub acest aspect, acțiunile locale sunt în echivalentul titlurilor de stat americane care purtau cupon de 10-12% la sfârșitul anilor ’70. Dividendele acțiunilor lichide listate la BVB reprezintă un astfel de tampon față de o eventuală scădere a cotațiilor. În lume nu mai există economii emergente care să ofere randamente mari decât în cazul celor care prin riscuri geopolitice majore precum Argentina sau Turcia, iar sub acest aspect România este atractivă, conchide Nichișoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai nichisoiu
tradeville
bvb
bursa
bonduri
dolar
euro
glencore
brazilia
rusia
sua