Grupul Bittnet, listat pe piață principală a BVB, a încheiat oferta publică de obligațiuni corporative.
Emisiunea BNET27A a fost suprasubscrisă de peste 2 ori în 15 zile și, conform prospectului de investiție, au fost decontate ordinele de cumpărare doar investitorilor care au subscris la 100 lei (prețul de emisiune) și la prețurile superioare (101, 102, 103 și 104 lei).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obligațiunile sunt emise în lei, având o scadență de 4 ani de la data emisiunii și o rată anuală a dobânzii de 10%, plătibilă trimestrial.
“Ne-am propus ca, începând din 2023, să ne bucurăm de avantajele statutului nostru unic de Emitent Frecvent, și să facem o serie de oferte publice succesive - exact cum face statul cu Fidelis. Suprasubscrierea ofertei BNET27A, numărul și dinamica ordinelor plasate pe parcursul perioadei de subscriere - participanții având posibilitatea de a-și modifica ordinele în funcție de propria strategie și de evoluția plasamentelor celorlalți participanți - ne confirmă faptul că acest tip de proces este un succes”, a declarat Cristian Logofătu, co-fondator Bittnet Group.
“Pe parcursul anului intenționăm să derulăm mai multe astfel de oferte”, a completat Mihai Logofătu, CEO și co-fondator Bittnet Group.
La începutul lunii martie, Bittnet Systems a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 2,06 milioane euro, denominată în monedă unică europeană și cu maturitate în anul 2026.
Titlurile, având un cupon anual al dobânzii de 9,00%, au intrat în ringul bursier la prețul de 103,00 lei pe unitate, cu 8,42% superior celui de 95 euro pe titlu la care s-a închis plasamentul privat de la sfârșitul anului trecut.
Bittnet Systems a mai avut listate, în istoria sa de 7 ani pe bursa locală, 6 emisiuni de obligațiuni, cu o valoare de peste 40 milioane lei, iar co-fondatorul Cristian Logofătu amintea, la listarea precedentei emisiuni, de contextul pieței. „Trebuie să fim conștienți că orice emisiune a unui emitent român este junk bond”, a declarat acesta, amintind că doar ratingul este cu un pas peste investment grade, ceea ce trimite emitenții corporativi în categoria de risc.
CITEȘTE ȘI Undă verde: TTS preia unul din cei mai importanți operatori din Portul ConstanțaPe de altă parte, nu înseamnă că acestea cad sub incidența traducerii engleze și că sunt inutile sau proaste, ci este doar un semnal că investitorii trebuie să înțeleagă riscul la care se expun și că trebuie să primească o dobândă suplimentară care să compenseze acel risc.
Avertizarea lui Logofătu venea și într-un moment de dezamăgire în piață față de șocul insolvenței companiei Vivre Deco, care a ieșit cu 2 emisiuni de obligațiuni pe piața AeRO de la BVB cu o valoare agregată de 10,45 milioane euro. Momentul a trezit investitorii de portofoliu față de riscurile reale, după ce mult timp au perceput aceste instrumente cu venit fix ca fiind sigure. Pe piața New Connect din Polonia au fost insolvențe ale unor emitenți, dar și foarte multe ratări de plată la scadență a diverselor companii.
Important este ca investitorii să discearnă între companii. Logofătu spune că istoricul Bittnet Systems arată această firmă ca având bilanț solid și comportament de plată predictibil. Compania are 100% din ani de creștere și de cash-flow pozitiv, precum și 3 emisiuni deja rambursate. „Am plătit peste 10 milioane lei către peste 1.400 de obligatari în acești ani”, spune Logofătu. „Avem o istorie de a plăti și rambursa obligațiuni și o poziție financiară foarte solidă.”
Istoric de emitent. Cum a fost exercițiul din decembrie
Emisiunea în euro listată în martie avea după plasamentul privat 53 de deținători, într-un mix între investitori-ancoră cu dețineri mari și un număr de investitori cu plasamente mai reduse. Titlurile obligatare ale Bittnet au tins să fie ceva mai lichide pentru o categorie de instrumente financiare care, prin definiție, este mai puțin lichidă. Rulajul mediu al precedentelor emisiuni a fost de 1,4.
„Fiecare obligațiune a schimbat o dată și jumătate proprietarii”, spune Logofătu, care completează că, având în vedere dimenmsiunea investitorilor-ancoră, o rată medie pentru restul de deținători a fost chiar de 2,8 ori.