Deutsche Bank le-a spus investitorilor că o parte din acțiunile lor rusești au dispărut

Deutsche Bank le-a spus investitorilor că o parte din acțiunile lor rusești au dispărut
scris 26 iun 2023

Grupul bancar german Deutsche Bank și-a informat clienții că nu mai poate garanta accesul deplin la acțiunile lor rusești, un nou exemplu al provocărilor cu care se confruntă investitorii din întreaga lume în recuperarea investiților făcute în companiile rusești, transmite Reuters.

Într-o notificare trimisă în data de 9 iunie de Deutsche Bank, și consultată de Reuters, cea mai mare bancă germană și-a informat clienții că a descoperit o lipsă în acțiunile suport în baza cărora banca a emis certificate de depozit înainte de invadarea Ucrainei. Aceste acțiuni erau păstrate în Rusia de o altă bancă depozitară, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

În circulara trimisă clienților, Deutsche Bank a dat vina pentru această lipsă pe o decizie a autorităților de la Moscova de a permite investitorilor să convertească o parte din certificate de depozit în acțiuni locale. Conversia s-a realizat fără "implicarea sau supervizarea" băncii germane iar Deutsche Bank nu a putut să coreleze acțiunile la companie cu certificatele de depozit.

Deutsche Bank este prima bancă importantă care îi informează, în mod informal, pe deținătorii de certificate de depozit că este posibil să nu mai poată să își recupereze în mod exact toate acțiunile la care sunt îndreptățiți, au dezvăluit pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Certificatele de depozit sunt eliberate de o bancă și reprezintă acțiuni la o companie străină care se tranzacționează la bursa locală. Schimbarea certificatelor de depozit pentru acțiuni la o companie rusească este primul pas în efortul de recuperare a banilor.

Acțiunile afectate sunt cele în compania aeriană națională Aeroflot, firma de construcții LSR Group, și producătorii de oțel Mechel și Novolipetsk Steel.

Carlsberg a semnat un acord de vânzare a afacerilor sale din Rusia CITEȘTE ȘI Carlsberg a semnat un acord de vânzare a afacerilor sale din Rusia

Sancțiunile occidentale și contramăsurile adoptate de Moscova au afectat activele deținute de cetățenii și investitorii de pe ambele părți. Moscova cere, de asemenea, investitorilor străini o contribuție de 10% la bugetul statului, o inițiativă catalogată drept "taxă de ieșire" de către Washington. În plus, Kremlinul a preluat, temporar, active aparținând unor firme străine cum s-a întâmplat în luna aprilie cu subsidiarele rusești ale unor firme europene din domeniul energiei, o dovadă a unei strategii destinate slăbirii influenței străine asupra unor companii considerate vitale pentru interesele sale economice și politice.

O sursă citată de Reuters susține că un număr semnificativ de investitori, variind de la mici fonduri speculative și până la mari gestionari globali de active, dețin în continuare ccertificatele de depozit pentru acțiuni la companii rusești. Chiar dacă majoritatea investitorilor au revizuit valoare activelor lor rusești la zero, există și unii nutresc în continuare speranțe că valoarea investițiilor lor își va reveni în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
investitori