Deși este promovată la un nivel al indicatorului P/E de 10, considerat atractiv de brokeri și investitori, oferta la Hidroelectrica vine într-o perioadă în care acțiunile companiilor de energie, în general, se tranzacționează la multiplii de evaluare mici pe principalele piețe de acțiuni, la nivel mondial. Din motive diferite, titluri ale unor societăți din domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui și cele ale consorțiilor integrate de energie sunt ieftine, într-un răstimp în care, în domeniul energiei „verzi”, multe titluri sunt sub presiune la vânzare sau unele proiecte au fost abandonate masiv de investitorii de portofoliu, devenind adevărate epave.
„Dacă este un moment potrivit să listezi o companie, acesta este”, transmite, din ringul bursei de la New York, reporterul CNBC Bob Pisani, rezumând un sentiment general al brokerilor și investitorilor exprimat cu ocazia intrării în ringul bursier a companiei care operează lanțul de restaurante cu profil mediteraneean Cava.
Profesioniștii pieței au argumentul că aceasta este o etapă de detensionare a burselor, în care investitorii pot direcționa disponibilități bănești către companii noi, înaintea unei perioade de toamnă-iarnă cu multe necunoscute și în care Rezerva Federală Americană ar putea relua ciclul de majorări de dobândă întrerupt la ultima ședință de politică monetară.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru HidroelectricaEste fereastra pe care compania americană Franklin Templeton, administrator unic al Fondului Proprietatea (FP), știe să o folosească pentru a pune în vânzare cel puțin o parte din pachetul de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica (H2O) într-o ofertă publică demarată vineri și care numai în prima zi a strâns subscrieri care acoperă în proporție de 30% tranșa de retail.
Dacă aceasta vine bine ca plasare în timp din punctul de vedere al sentimentului de piață ameliorat, totuși operațiunea se desfășoară într-un context în care rotația sectorială a îndepărtat o parte din capitalul financiar de pe acțiunile companiilor de energie, aproape indiferent de profilul lor, de segmentul de piață pe care activează și de zona geografică.
Date analizate de Profit.ro pe platforme de tranzacționare cu acces la mai multe instrumente financiare de pe bursele lumii arată că Hidroelectrica este în competiție pentru atragerea fondurilor investitorilor de portofoliu cu mari companii ale lumii care se tranzacționează la multiplii atractivi sau oferă dividende cu randamente consistente.
Prima comparație pe care analiștii o fac atunci când caută un preț echitabil pentru Hidroelectrica este cu Verbund, companie austriacă ce operează mai multe hidrocentrale și care este listată inclusiv pe bursa de la Frankfurt, sub simbolul VER. Cu o capitalizare bursieră de 24,69 miliarde euro, aceasta se tranzacționează la un nivel al indicatorului P/E care contrapune prețul la câștigul corporației de 13,95, fiind mai scumpă decât Hidroelectrica ce este promovată la un nivel al aceluiași indicator de 9,61 sau 11,45, în funcție de prețul de închidere al intervalului ofertei. Randamentul dividendului pentru Verbund este calculat la 3,43%.
CITEȘTE ȘI Bittnet Systems închide în condiții de suprasubscriere oferta pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane leiTot într-o zonă care ar face să pară ieftină Hidroelectrica se tranzacționează și compania care opererază cea mai mare hidrocentrală din Europa, cea de la La Muela, complex cu o capacitate de aproape 1.800 de MW. Gigantul integrat Iberdrola (IBE) din Spania are, la capitalizarea sa bursieră de 73,6 miliarde euro, un indicator P/E de 16,34 și oferă un dividend cu randament de 1,57%
Tot în Peninsula Iberică, Energias de Portugal (EDP) se tranzacționeză la un nivel al indicatorului P/E de 17,64, cu un randament al dividendului de 4,19%. Sunt, însă, excepțiile pe o piață bursieră care nu arată scump. Tot în Portugalia, Galp Energia (GALP) este cotată la un nivel al indicatorului P/E de 4,40 și conferă acționarilor un dividend cu randament de 4,89%.
În Spania, Endesa (ELE), companie integrată cu capitalizare bursieră de 22,10 miliarde euro, poate fi cumpărată de investitori la un nivel al indicatorului P/E de 8,73 și are un randament al dividendului de 4,47%. Enagas (ENG), companie de operează rețeaua spaniolă cu 10.000 de kilometri de conducte de gaz, pare mai scumpă la un nivel al indicatorului P/E de 12,90, dar are o proiecție pentru un dividend cu randament de 9,58%.
Petrolul, tocmai pentru că a fost uitat pentru mult timp, redevine aurul negru al bursei
Lovit de ieșirile de capital ale fondurilor de investiții având la bază rebalansarea de portofolii după criteriile ESG care includ standardele de mediu, sectorul petrolier este foarte atractiv pe bursele lumii. Combinația între cash-ul adus pe bilanțuri de explozia de preț a cotațiilor petrolului din 2022 și o neîncredere a investitorilor față de traiectoria țițeiului în următoarele trimestre, prezumată a fi descendentă, a adus indicatori de evaluare foarte buni pentru companii de primă mărime din domeniul petrolier.
Spre exemplu, la New York Stock Exchange, Exxon Mobil Corp (XOM) se tranzacționează la un nivel al indicatorului P/E de 6,9 și un P/E viitor de 11,29, cu un randament al dividendului de 3,6%. Un alt gigant cu concesiuni petroliere în întreaga lume, Chevron Corp (CVXp), este cotat la un indicator P/E de 8,2 și un P/E viitor de 11,32, oferind un dividend cu randament de 4,0%.
CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către cliențiPioneer Natural Resources (PXD), lider în deținerile de zăcăminte petroliere în bazinul Permian, din statul Texas, se tranzacționează la un nivel a indicatorului P/E de 7,1 și un P/E viitor de 9,34%, cu o distribuție de dividend plătibilă trimestrial având 6,7% randament. O ofertă venită pentru acest emitent de la Exxon, companie care stă pe 35 miliarde dolari cash, validează petrolul din bazinul Permian ca fiind cu cea mai bună calitate, activ de top în măsură să ofere rate de creștere mari sectorului petrolier american.
Devon Energy (DVN), care are 70% din dețineri în bazinul Permian, este tranzacționată la un nivel al indicatorului P/E de 5,10 și un P/E viitor de 7,45, cu un randament al dividendului de 6,1%. Tot în bazinul Permian este prezentă și Occidental (OXY), companie care a atras în acționariat cu o deținere majoră Berkshire Hathaway, vehiculul de investiții al investitorului legendar Warren Buffett. Aceasta este cotată la un nivel al indicatorului P/E de 6,40, un P/E viitor de 11,47 și distribuie un dividend cu randament de 1,3%.
CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, director general BVB: Ne așteptăm ca operaționalizarea pieței derivatelor să fie la finalul anului. Din evaluarea anticipată, Hidroelectrica va fi cel mai mare deal la Bursa București și unul din cele maiJenny Van Leeuwen Harrington, CEO la Gilman Hill Asset Management, companie cu active în administrare de aproximativ jumătate miliard de dolari, vede în sectorul petrolier american oportunități de creștere și include în portofoliul său acțiuni ale companiilor petroliere având la bază tocmai argumentul bilanțurilor solide. Acestea au disponibilități de cash, sunt constant plătitoare de dividende și sunt capabile să navigheze peste ciclurile de creștere și scădere ale cotațiilor țițeiului.
Între acestea, Chesapeake Energy Corp (CHK), cu exploatări în statul Oklahoma, deși a fost adusă de oscilații de profitabilitate la un indicator P/E viitor de 16,76, oferă un dividend cu randament de 5,9%. Halliburton (HAL), care l-a avut CEO pe fostul vicepreședinte al SUA în mandatele lui George W. Bush, Dick Cheney, este tranzacționată la un P/E viitor de 9,60, în condițiile unei distribuții de dividend cu randament de 2,1%. Phillips 66 (PSX) pleacă de la un indicator P/E de 3,5 pentru un P/E viitor de 7,66 și dividendul poartă un randament de 4,6%.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Un nou jucător IT vine la cota BVBCompaniile petroliere sunt ieftine și în Europa. În Franța, Total Energies (TTE), care vizează diversificarea și către alte zone de energie, se tranzacționează la un indicator P/E de 7,03 și oferă acționarilor un dividend cu randament de 5,35%. British Petroleum (BP) este chiar mai ieftină la un indicator P/E de 4,30, randamentul preconizat al dividendului fiind de 4,30%.
Competiție pentru a fi cât mai atractive pentru investitorii de portofoliu
Listată la Amsterdam, dar și pe Nasdaq în SUA, compania Shell (SHELL) este cotată la un nivel al indicatorului P/E de 5,01 și oferă un dividend cu randament de 3,71%. Vrea să se facă încă și mai atractivă. La începutul acestei luni a anunțat majorarea cu 15% a dividendului și program de răscumpărări de cel puțin 5 miliarde dolari.
CITEȘTE ȘI SafeTech Innovations semnează un contract cu o valoare cât un sfert din veniturile anului trecutȘi nu este pentru o companie care bate în retragere. „Ce știm este că cererea pe termen scurt și mediu continuă să fie foarte robustă”, a declarat pentru CNBC CEO-ul Wael Sawan. El afirmă că reducerile de cheltuieli de capital, la 22-25 miliarde dolari, de la 23-27 miliarde dolari nu vor afecta veniturile. Investițiile vor fi suficiente pentru a menține producția de hidrocarburi la nivelurile actuale până la finalul deceniului.
Shell va face investiții în zona cu emisii scăzute de carbon de 10-15 miliarde dolari până în 2025, va majora cu 20-30% business-ul pe segmentul de gaz lichefiat în următorii 7 ani și se va axa pe zona de upstream, unde sunt lider mondial, și unde vor să fie jucător și pentru stațiile de încărcare electrică a mașinilor.
CITEȘTE ȘI După Binance, autoritățile americane dau în judecată Coinbase, cea mai mare bursă pentru criptomonede din SUAÎnapoi în America. APA Corp (APA), fosta Apache, se tranzacționează la un nivel al indicatorului P/E de 5,30, are un P/E viitor de 6,19 și oferă acționarilor un dividend cu randament de 3,1%.
Conocophillips (COP), cu dețineri de zăcăminte concentrate în Alaska, este cotată la un P/E de 8, un P/E viitor de 10,50 și distribuie dividende cu randament de 0,50%.
EOG Resources (EOG), cu o producție în echivalent 753.000 de barili petrol pe zi, este evaluată la un indicator P/E de 6,7, un P/E viitor de 9,08 și este în măsură să acorde un dividend cu randament de 3,1%. Marathon Oil (MRO) are un indicator P/E de 5,4, un P/E viitor de 7,45 și randamentul dividendului este de 1,8%
CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania își dublează veniturile la T1, dar înregistrează un declin al profitului netTranzacționarea la multiplii mai coborâți include nu numai prudența investitorilor față de vântul din față pe care sectorul petrolier îl are din partea politicilor „verzi” ale statelor occidentale, dar și anticipări negative față de traiectoria imediat următoare a prețului țițeiului. Cotația petrolului de tip West Texas (WTI) este în trend descendent și vineri a închis la nivelul de 69,50 dolari/baril.
Totuși, pariul pe companiile din domeniul petrolier ar putea fi unul câștigător pe termen mediu și lung. Scott Sheffield, CEO-ul în vârstă de 70 de ani de la Pioneer Natural Resorces, afirmă că lipsa de investiții cauzată de reglementări și de poltiicile promovate de state va genera o stagnare a producției ce va ridica prețurile petrolului la niveluri peste 100 de dolari/baril, ce ar urma să fie mai degrabă regula decât excepția în următorii 10 ani.
Aceasta aduce incertitudini și pentru companiile de explorare și foraj. Totuși, numele cele mai importante din SUA sunt tranzacționate la multiplii de evaluare neutră. Schlumberger (SLB) are un nivel al indicatorului P/E de 17,4 și un P/E viitor de 14,74, iar Baker Hughes (BKR) un P/E viitor de 18,17. Indicatorii sunt distorsionați, însă, pentru că firmele vin după o etapă de pierderi antrenată de perioada lockdown-ului când companiile petroliere nu au mai investit pentru deschiderea de exploatări noi. Tot în domeniul serviciilor petroliere, însă, RPC Inc (RES) este foarte ieftină la un indicator P/E de 5,5, un P/E viitor de 5,00, în condițiile în care distribuie un dividend cu randament de 2,3%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin FrățilăTot la multiplii foarte coborâți sunt și companii petroliere cu capitalizare mică. Spre exemplu, Pro Petro Holding (PUMP) are un P/E viitor de 4,15, Ring Energy (REI) are un indicator P/E de 1,6 și un P/E viitor de 3,05, iar Earthstone Energy (ESTE), companie cu o capitalizare bursieră de 1,8 miliarde dolari, este tranzacționată la un P/E de 2,5 și un P/E viitor de 3,75.
CITEȘTE ȘI Emisiunea record de bonduri verzi salvează dividendele acționarilor BCR, respinse inițial, după recomandarea BNR. Banca va distribui 1,14 mld. leiTrendul descendent al anului 2022 a fost urmat de o etapă neconcludentă din punctul de vedere al așteptărilor pe bursa americană, ce a subperformat piețelor de acțiuni europene, iar aceasta aduce oportunități de investiții la evaluări atractive și la companiile de energie diversificate. Coterra Energy (CTRA) este, de exemplu, cotată la un nivel al indicatorului P/E de 4,6 și un P/E viitor de 9,95%, cu un dividend având un randament de 3,4%.
Clearway Energy (CWEN), care concentrează producție în echivalent unei puteri instalate de 7 gigawați, are un P/E de 5,4 și un randament al dividendului de 5,4%, Vital Energy (VTLE), firmă din domeniul energiilor sustenabile cu o capitalizare bursieră de 800 milioane dolari, trece de la un nivel în care se tranzacționa subpar câștigurilor la un P/E viitor de 1,95 și Valero Energy (VLO), cel mai mare rafinor independent, cu 21.000 de angajați, este la un P/E de 3,2, un P/E viitor de 6,94 și oferă acționarilor un dividend cu randament de 3,7%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea dispariția de pe piața de capital a ″cuponarilor″ de la privatizarea în masă din anii ’90Acțiunile transportatorilor energetici sunt și ele ieftine. National Fuel & Gas (NFG) este cotat la New York la un nivel al indicatorului P/E de 7,9 și un P/E viitor de 9,56, cu un dividend având un randament de 4,0% și transportatorul de gaze NGL Energy Partners (NGL) este, chiar și după un raliu de 500% în prima jumătate a anului 2023, la un P/E viitor de 3,53.
Cărbunele – chiar murdar, merită să îl ridici de jos
O asimetrie majoră în piață este la companiile care au activitate preponderentă în domeniul exploatărilor de cărbune. Descurajările prin reglementare, angajamentele prin acordurile de la Paris pentru închiderea de termocentrale, și scorurile ESG pentru investiții au lovit puternic în acțiunile societăților de profil.
Așa se face că societăți care stau pe concesiuni carbonifere altădată de invidiat precum cele din statul Pennsylvania nu numai că se tranzacționează la multiplii derizorii, dar sunt în măsură să ofere dividende cu randamente consistente.
CITEȘTE ȘI INEDIT Obligațiuni emise de BCR – cel mai tranzacționat instrument financiar de la BVBOportunități sunt pe 2 companiii pe care vânzările instituținalilor le-au adus la capitalizări în zona de 2 miliarde dolari. Arch Resources (ARCH) este cotată la un nivel al indicatorului P/E de 1,8, la un P/E viitor de 3,17 și acordă un dividend cu randament de 8,8%. Nu mai departe de acum câteva luni, acesta era cu 2 cifre. Consol Energy (CEIX) este tranzacționată la un P/E de 3,3, are un P/E anticipat de 3,20 și oferă acționarilor un dividend cu randament de 6,7%.
De la gazul rusesc, la gazul american
Conflictul din Ucraina și sancțiunile aplicate subsecvent de țările occidentale Federației Ruse au scos gazul ieftin rusesc din Europa. Rezultatul a fost o secvență de perturbări din piața gazului care au adus explozii ale cotațiilor. Noile niveluri au validat costurile de producție și transport ale gazului lichefiat american, cu răsfrânegere favorabilă asupra profiturilor pentru companiile de profil listate la New York.
Între timp, trendul de scădere abruptă a cotațiilor internaționale ale gazului natural au adus distorsiuni pentru bilanțurile companiilor de pe acest segment. Cel mai vizibil acest lucru este în cazul EQT Corp (EQT) care de la un indicator P/E de 3,7 vine către un P/E viitor de 16,95 pe fondul diminuării profitabilității.
În cazul Cherniere Energy (LNG), deși câștigul corporației cu o capitalizare bursieră de 36,2 miliarde dolari este în contracție, evaluarea este încă atractivă, respectiv un P/E anticipat de 12,03, de la un P/E de 4,8, randamentul dividendului fiind de 1,1%.
O repartizare de cash cu randament identică oferă și Range Resources Corporation (RRC), compania cea mai activă pe forări de gaze din statul Pennsylvania, care trece la un P/E estimat de 11,35, de la un P/E de 3,3. Erodare de profitabilitate este și în cazul Peabody Energy (BTU), dar evaluarea este, în continuare, foarte atractivă, respectiv un P/E viitor de 3,68, de la un P/E de 2,2.
CITEȘTE ȘI Ropharma Brașov își înjumătățește profitul net la T1Investitori și analiști indică drept un mare pariu pe viitor societatea New Fortress Energy (NFE), care, după o prăbușire de mai mult de 50% față de maximele de la jumătatea anului trecut, se tranzacționează la un P/E anticipat de 5,41 și oferă un dividend cu randament de 1,5%. Multiplul este chiar mai atractiv pentru NRG Energy (NRG), societatea cu o capitalizare bursieră de 8 miliarde dolari având un P/E viitor de 3,68 și o distribuție de dividende cu randament de 4,4%.
Necunoscute multe și în zone aparent predictibile
Pe trend de scădere au fost și companiile de utilități din SUA, dar acesta nu a fost precipitat atât de ridicările de dobândă, cât pentru faptul că multe se tranzacționau la niveluri ale indicatorului P/E de 18-20, în mod normal nejustificat pentru acest tip de companii care nu au spațiu pentru a oferi povești de creștere.
Investitorii sunt prudenți și față de companiile integrate de energie. Dominion Energy Inc (D), compania care operează cea de-a 2-a hidrocentrală din SUA, cea de la Bath County, cu o putere instalată de 3.000 MW, se tranzacționează la un P/E viitor de 13,46%, oferind acționarilor un dividend cu randament de 5,2%. Este o evaluare care nu oferă neapărat protecție la scădere. „Este puțin cam riscantă pentru mine”, spune despre Dominion Jim Cramer, cunoscutul realizator de emisiuni pe teme bursiere de la CNBC. El recomandă în contrapondere Duke Energy (DUK), societate cotată la un nivel al indicatorului P/E estimat de 15,58.
CITEȘTE ȘI Cu portul Odesa sub blocadă, Socep Constanța își majorează cu 80% veniturile. Explozie și la nivelul profituluiOscilațiile puternice ale prețului energiei electrice au distorsionat și multiplii de evaluare ale unor mari jucători europeni. Spre exemplu, E.ON (EOAN) în Germania pare bine prețuită de investitori la un indicator P/E de 35,46, dar randamentul dividendului de 4,50% o arată la discount față de medii multianuale. De altfel, acțiunile E.ON se tranzacționează la un sfert de la maximele de dinainte de criza financiară din 2008 și la jumătate față de etapa bulversărilor din sistemul energetic german aduse de închiderile intempestive de centrale nucleare decise de guvernul de la Berlin după catastrofa de la Fukushima.
Tot pe bursa de la Frankfurt, gigantul RWE (RWE), cu o capitalizare bursieră de 29,8 miliarde euro, este echitabil cotat la un indicator P/E de 13,95 și un un randament al dividendului de 2,24%, dar la prețurile cu puțin sub 40 de euro pe unitate, se tranzacționează la jumătate față de maximul din 2008.
CITEȘTE ȘI FOTO Electrica SA a anunțat încetarea ″de drept″ a mandatului unui membru CA. A fost declarat de justiție acum 2 ani ca fiind responsabil de falimentul unui restaurantVerbio (VBK), firmă germană axată pe producția de biometan și bioetanol, arată o evaluare decentă cu un P/E de 10,32, în timp ce oferă un dividend cu randament de numai 0,51%. Contradictorie este proiecția dinspre Engie (ENGI), care și-a disipat profitul, dar se tranzacționează pe bursa din Paris la un preț la care acțiunea oferă un randament al dividendului de 9,85%.
În Olanda, SBM Offshore (SBMO), specializată în tehnologiile offshore și care s-a axat în ultimi ani pe montarea de centrale eoliene pe apă, se tranzacționează la o treime din maximele anului 2007 și oferă o oportunitate bună investitorilor în acest moment, cu un indicator P/E de 5,46 și un randament al dividendului de 8,02%.
În Italia – o melodie despre energie cântată pe 3 voci
Bursa de la Milano dă semnale contradictorii și companiile din domeniul energiei sub evaluate total diferit în funcție de segment. Spre exemplu, conglomeratul Enel (ENEL) este aparent scump dacă ne uităm prin prisma indicatorului P/E care este de 19,49, dar atractiv prin dividendul de 6,45%. Contradicțiile sunt explicate de fluctuațiile de profitabilitate și de preț. Titlurile Enel sunt după un raliu de 50% față de minime, dar în același timp la o treime din maximele de dinainte de șocul coronavirus.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Nova Poshta, cel mai mare operator poștal privat din Ucraina, intră în RomâniaItalgas (IG) are o evaluare decentă, cu indicator P/E de 10,69 și un dividend cu randament de 5,94%, în timp ce Eni (ENI) apare ca o companie foarte ieftină la un P/E de 3,53 și un dividend cu randament de 6,83%.
Energia solară – povești despre răsărit și apus
Mesaje contradictorii sunt și din zona energiei solare, unde companiile se tranzacționează disparat și de la o țară la alta poveștile par a depinde de schemele de stimulare ale statelor. Spre exemplu, în Germania, acțiunea SMA Solar Technology s-a întors la maximele din anul 2009, în condițiile în care, la capitalizarea sa de 3,04 miliarde euro, are un indicator P/E de 29,07. Compania nu oferă dividend.
Pe de altă parte, evaluare decentă, respectiv un P/E de 12,14 și un dividend cu randament de 3,19% găsim în cazul 7C Solarparken (HRPK), de asemenea, listată la Frankfurt, unde acțiunea este cu 30% sub maximul de anul trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmăriÎn Spania, Solaria Energia (SLR) se tranzacționează la un indicator P/E de 18,55, capitalizarea de piață fiind de 1,69 miliarde euro. În America, una din companiile cele mai sonore în domeniu; Sunrun Inc (RUN), este în suferință. Trecerea pe pierdere antrenat un trend descendent puternic ce a adus compania la o capitalizare bursieră de 3,7 miliarde dolari, la mai puțin de jumătate față de valoarea de la jumătatea anului trecut.
De altfel, cu un an și jumătate înainte de anul alegerilor prezidențiale americane, tradițional companiile din zone puternic reglementate sau dependente de subvenții și programe guvernamentale sunt în suferință. Se în întâmplă pentru asigurări, companii din domeniul farma și serviciilor medicale, dar și în zona energiei, fie că este vorba de sectorul petrolier sau cel al surselor regenerabile.
Epave în zona energiei „verzi”
Izgonirea energiei ieftine din Europa prin sancțiunile anti-ruse părea că este un impuls pentru sectorul producției de energie „verde”, dar întoarcerea cotațiiilor din piețele internaționale pe o tendință descendentă a erodat venituile companiilor de profil sau chiar a relevat neviabilitatea unor proiecte. Ieșirile intempestive ale investitorilor de portofoliu arată iarăși că aceștia nu au neapărat la inimă energia la răstimpul ofertei publice de la Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI Spotify s-a decis: Va introduce sunetul lossless, dar va cere bani în plusPe bursa de la Frankfurt, acțiunile Siemens Energy (ENR) s-au prăbușit vineri cu 30% după ce conducerea a revelat probleme la sucursala Siemens Gamesa Renewable Energy care are reclamații din Spania pentru disfuncționalități la turbinele eoliene livrate. Contractele de mentenanță multianuală în valoare de 17 miliarde euro ar putea să nu acopere nu acoperă necesarul de reparații ale clienților.
Undeva între 15-30% din turbinele eoliene livrate de companie au disfuncționalități majore sau necesită înlocuiri majore ale componentelor, spune Nicholas Green, analist pentru piețele europene la casa de brokeraj americană Alliance Bernstein, care vede implicații majore pentru întreaga industrie de energie eoliană.
„Pasul înapoi este mai grav decât l-am anticipat”, spune CEO-ul Siemens Energy, Christian Bruch. El a anticipat costuri suplimentare de 1 miliard de euro la Gamesa și acestea nu includ cheltuielile pentru eventuale înțelegeri în instanță cu clienții prejudiciați. Vânzările pe bursa s-au precipitat în condițiile în care compania nu a dat indicații asupra costurilor de remediere, așa cum se întâmplă în cazuri de probleme de control al calității. Capitalizarea bursieră a Siemens Energy este la mai puțin de jumătate față de maximul atins imediat post-listare, la începutul anului 2021.
CITEȘTE ȘI GRAFIC O treime din importurile de carburanți ale Ucrainei provin din România, creștere spectaculoasă de la cota de 1% din 2021În special în nordul Europei sunt cazuri de prăbușiri bursiere, unele firme devenind veritabile epave. Spre exemplu, în Suedia, Orron Energy (ORRON), lansată de Lundin Group, a intrat pe bursă la prețul de 170 de coroane suedeze, a atins un maxim de 460 de coroane suedeze, dar apoi a avut o prăbușire peste noapte din care nu și-a revenit. Ultima închidere este sub reperul de 12 coroane suedeze. Tot în Suedia, Eolus Wind (EOLUB), din domeniul centralelor eoliene, se tranzacționează la un sfert față de maximul anului 2021.
În Norvegia, companii centrate pe ideea energiei curate desprinse din consorțiul Aker, sunt abandonate de investitori. Aker Carbon Capture (ACC) este la jumătate față de maxime și Aker Horizons (AKH) este doar la a 6-a parte din valoarea de la intrarea în ring la începutul anului 2021.
Norvegia – o scumpete de țară cu o bursă ieftină
Pe bursa la Oslo, însă, se vede contrastul cu energia de randament. Renumită ca o țară scumpă, Norvegia oferă, însă, oportunitatea unora dintre cele mai ieftine acțiuni din lume în sectorul energetic al unei țări bogate în hidrocarburi. Taxa de 25% pe dividend este unul din motivele pentru care investitorii nerezidenți nu iau în considerare această destinație și lasă companiile să se tranzacționeze cu discount.
Acțiunile gigantului Norsk Hidro (NHY), companie integrată în mai multe sectoare din energie și industrie, cu acces la marile exploatări offshore ale țării, nu și-au revenit după corecția ex-dividend. Randamentul acestuia a fost de 8,74%, iar indicatorul P/E este de 6,75.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, discută cu Lidl și Kaufland vânzarea unei bucăți din fostul Tubinox. Au început lucrările la cel mai mare proiect rezidențial al lorEste evaluarea pentru compania premium. Cu cât coborâm mai jos din punctul de vedere al importanței și anvergurii, multiplii sunt și mai atractivi. Aker (AKER) se tranzacționează la un indicator P/E de 3,09 și are raportat un randament al dividendului de 5,01%.
BW LPG (BWLPG) de pe segmentul de gaz lichefiat are un indicator P/E de 4,47 și distribuție de dividend cu randament de 18,87%, iar BWO Offshore (BWO) afișează un P/E de 3,57 și un dividend cu randament de 5,78%. DNO (DNO) are un P/E de 2,68 și oferă acționarilor un dividend cu radnament de 5,11%.
Repartizările de cash sunt generoase de la companiile care operează flotele de petroliere și nave de transport de gaz lichefiat. Avance Gas (AGAS) este cotată la un nivel al indicatorului P/E de 6,44 și cu un randament al dividendului de 16,22%, în timp ce mai puternica Frontline (FRO) afișează un P/E de 4,98 și un dividend cu randament de 12,60%.
Instabilitatea poltiică din America Latină a adus oportunități nebănuite la companii cu capitalizare mare
Există, însă, locuri din lume chiar și mai ocolite decât Norvegia de către investitorii străini. Mari jucători din domeniul energiei din America de Sud se tranzacționează cu discount foarte mare Sunt niveluri la care, prin comparație, acțiunile Hidroelectrica nu mai par deloc ieftine.
Gigantul petrolier Petrobras Brasileiro (PBR) – cu acțiuni disponibile la tranzacționare printr-un ADR inclusiv la New York Stock Exchange – chiar și după un raliu de 50% față de începutul anului este evaluat la un P/E viitor de 4,40. Turbulențele politice și de stradă care au urmat alegerilor prezidențiale din Brazilia au antrenat un val de vânzări care în ultimele luni ale anului trecut au făcut ca societatea să se tranzacționeze la de doar 2 ori câștigurile.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Antreprenori români redutabili s-au unit și au creat un vehicul de investiții, cu care au semnat prima achizițieÎn plus, Petrobras a avut distribuții agregate de dividende cu randamente de 17%. Asimetria și oportunitatea de investiție – foarte rară la o companie cu capitalizare mare (acum de 88,2 miliarde dolari) – care a adus un randament anualizat de peste 100% a fost sesizată de Profit.ro în luna noiembrie a anului trecut.
Compania petrolieră fanion a Braziliei nu este un caz singular. În Argentina, Pampa Energia (PAM), cu o capacitate instalată a unităților sale de 5.366 MW, chiar și după ce acțiunile sale s-au dublat față de vara trecută, afișează un indicator P/E anticipat de 6,87. Prin contrast, acțiunile Ecopetrol (EC), companie din Columbia cu o capitalizare bursieră de 21 miliarde dolari, nu și-au revenit după prăbușirea de vara trecută. La ultimul preț, nivelul indicatorului P/E este de 2,7 și P/E viitor este de 4,63 pentru un emitent cu o distribuție de dividend având un randament de 8,0%.