O companie a SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul de circa 3 hectare al fostei fabrici Filan din cartierul bucureștean Pantelimon de la investitorul austriac Immofinanz, la un preț de 7,56 milioane euro, și a depus actele pentru dezvoltarea în loc a unui centru comercial.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Activele fabricii Filan, fostă Întreprinderea „Filatura de lână pieptănată” București, au intrat în portofoliul dezvoltatorului israelian Adama înainte de criza imobiliară, când investitorul era în plină ascensiune. După criză, portofoliul Adama a fost preluat de Immofinanz, care acum este în proces de lichidare a acestuia.
Firma prin care Adama deținea Filan a fost declarată falimentară în 2011, iar în februarie 2019 o firmă a SIF Banat-Crișana a plătit circa 35,2 milioane de lei (7,56 milioane euro) pe activele imobiliare ale societății în lichidare. Cei mai mulți bani au fost direcționați către creditorul majoritar Banca Românească, care mai are de recuperat circa 4,6 milioane de lei.
La începutul acestei luni, SIF Banat-Crișana a început demersurile pentru obținerea unui Plan Urbanistic Zonal care prevede construirea unui centru comercial cu două etaje în locul fostei fabrici Filan. Dat fiind profilul de investitor al SIF Banat-Crișana, cel mai probabil a găsit un retailer interesat să preia proiectul.
Întrebat de Profit.ro dacă a identificat un partener pentru dezvoltarea centrului comercial sau dacă vizează vânzarea terenului, Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana a spus că nu poate comenta.
Proprietatea, amplasată pe Șoseaua Vergului - peste drum de Spitalul Malaxa și aproape de Cora Pantelimon, mai are hale în suprafață de circa 17.600 de metri pătrați. Imediat după vânzarea poprietății, lichidatorul judiciar a trimis notificări chiriașilor care utilizau spații în cadrul acestui imobil cu privire la denunțarea contractelor de închiriere și necesitatea eliberării spațiilor.
În halele fostei fabrici funcționează, printre altele, restaurantul Ela Rustic, locul de joacă pentru copii Happy Planet, care ocupă 1.500 de metri pătrați, o sală de fitness și tenis de masă, o spălătorie auto și un salon de înfrumusețare.
SIF Banat-Crișana a fost implicată în cea mai mare tranzacție de pe piața locală a terenurilor din prima jumătate a acestui an, când a preluat, pentru circa 20 milioane de euro, terenul fostei fabrici Helitube, unde se pregătește tot dezvoltarea unui centru comercial.
În ultimii ani, Immofinanz a vândut o serie de terenuri importante din portofoliul fostului dezvoltator de locuințe Adama, iar strategia companiei se concentrează pe dezvoltarea segmentelor de birouri și retail și vânzarea integrală a loturilor rămase, adică încă câteva zeci de hectare în afara Bucureștiului.
Tot anul acesta, austriecii au vândut circa 12.000 de metri pătrați din terenul fostei fabrici IUS Brașov către Kaufland pentru circa 3,8 milioane euro. Immofinanz intenționa să dezvolte aici un parc de retail, însă planurile i s-au modificat. Acum, investitorul este în discuții cu un dezvoltator imobiliar pentru vânzarea restului de 48.000 de metri pătrați din acel teren.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele nouă luni ale acestui an au fost încheiate circa 383.000 de tranzacții, cu 10,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.