Mișu Negrițoiu (ASF): Fuziunea BVB-Sibex este o opțiune sănătoasă. Noi nu impunem nimic, e o tranzacție comercială

Mișu Negrițoiu (ASF): Fuziunea BVB-Sibex este o opțiune sănătoasă. Noi nu impunem nimic, e o tranzacție comercială
scris 13 mai 2016

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară Mișu Negrițoiu afirmă că instituția pe care o conduce nu presează acționarii Bursei de Valori București în direcția unei fuziuni cu Sibex, deși consideră că acesta ar fi un obiectiv strategic important pentru piața de capital românească.

De două ori a revenit președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la prezentarea raportului privind evoluția piețelor financiare nebancare pe anul 2015 pe subiectul fuziunii Bursei de Valori București cu Sibex. „Dacă cele două burse se înțeleg o să avem o piață de tranzacționare mai solidă”, a declarat șeful supraveghetorului pieței.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o temă asupra căreia a insistat în ultimii 2 ani și vicepreședintele ASF Mircea Ursache, astfel încât Profit.ro l-a întrebat pe Negrițoiu dacă aceasta reprezintă o prioritate a Autorității, dacă îi încurcă existența a două piețe în activitatea de supraveghere, de vreme ce oficialii instituției revin periodic asupra unui subiect acolo unde piața aparent nu vede o oportunitate de ani buni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Nu avem o problemă”, este răspunsul categoric al președintelui. Activitatea instituțională a ASF nu este îngreunată cu nimic de existența a două burse, doar că percepe fuziunea ca pe un obiectiv strategic al pieței de capital. În plus, Sibex este pe pierdere de câțiva ani și probabil nu o să reziste în ritmul acesta, a mai spus Negrițoiu.

Conform raportului Autorității, în 2015 Sibex a avut venituri de aproape 607.000 de lei, însă la cheltuielile totale de 2,59 milioane lei, pierderea exercițiului financiar se ridică la 1,99 milioane lei.

ASF are în vedere doar existența unor instituții solide și sustenabile. „Vrem să asigurăm o bază logistică de tranzacționare solidă, sănătoasă, fără riscuri”, spune Negrițoiu.

Acționarii BVB au spus „da” fuziunii... de principiu

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a Bursei de Valori București a votat, de principiu, pe 26 aprilie, pentru începerea unui proces de due dilligence în vederea unei fuziuni cu Sibex. 92,80% din cvorumul de 51,01% au fost de acord cu demararea negocierilor între cei doi operatori de piață. Chiar și la o prezență slabă în sală, au fost 2 luări de poziții și alte 2 vociferări față de (in)oportunitatea unei astfel de mișcări în piață.

Acționarii BVB au aprobat începerea negocierilor pentru fuziunea cu Sibex CITEȘTE ȘI Acționarii BVB au aprobat începerea negocierilor pentru fuziunea cu Sibex

De asemenea, o propunere pentru un plan accelerat a fuziunii dintre BVB și Sibex aparținând SIF Transilvania (SIF3), acționar la ambii operatori de piață, a fost respinsă de acționari având numai 39-45% voturi favorabile pentru punctele respective.

Proiect avansat insistent în anii 2006-2007 de reprezentanții pieței de capital, fuziunea dintre BVB și Sibex s-a lăsat așteptată, ca urmare a unor neînțelegeri de preț și orgolii. A fost uitată în vâltoarea crizei, după care volumele Sibex au căzut către irelevanță. Instrumente lichide înainte de criză, contractele futures având activ suport titlurile SIF Moldova (SIF2) și SIF Oltenia (SIF5), au fost abandonate treptat de investitori.

Oportunitatea de fuziune – BVB are piața spot și Sibex are piață futures – a dispărut odată cu hemoragia de clienți a bursei sibiene.  Raportul ASF indică o valoare noțională de 201,78 milioane lei a transferurilor din piața futures a Sibex în întregul an 2015, 75,87% din aceste rulaje fiind realizate pe contractele având activ suport indicele american Dow Jones Average Industrial.

Sistemul alternativ de la Sibex rămâne ilichid, acesta fiind salvat de transferuri în valoare de 49,78 milioane lei realizate pe emitentul Prodplast Imobiliare (PPLI) în luna august.

Acționarii BVB ar putea avea, totuși, în vedere risipirea confuziei cum că în România există două burse, dar și activele totale de 19,75 milioane lei ale Sibex. Autoritatea vede cu ochi pozitivi această fuziune, însă Negrițoiu spune că este un punct de vedere, atât și nimic mai mult. „Nu impunem nimic; nici n-am avea cum. Este o tranzacție comercială”, a conchis șeful supraveghetorului pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
sibex
bvb
asf
misu negritoiu
bursa
fuziune
sif transilvania