Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri

Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri
scris 10 nov 2016

Pericolul cel mare pentru averea financiară a lumii nu vine dinspre China, așa cum era alarma la începutul acestui an, ci din piețele de bonduri, unde sunt tranzacționate instrumente cu venit fix puternic supraevaluate și care oferă randamente infime, spune Mihai Nichișoiu, analist la Tradeville. Dobânzile ar urma să crească. „Sunt minimele unei generații.”

Băncile centrale sunt aproape de momentul în care nu vor mai putea susține programele de stimulare monetară a economiei, iar aceasta se va răsfrânge negativ asupra piețelor de bonduri, avertizează Mihai Nichișoiu, analist la Tradeville. „Experimentul monetar e la final”, a declarat acesta în fața unui auditoriu de peste 30 de persoane la un eveniment organizat de Clubul Investitorilor din Brașov.

Chiar dacă nu se spune foarte explicit, băncile centrale și-au epuizat capacitatea de intervenție. Rezerva Federală Americană va ridica dobânda și nu va mai promova programe de relaxare cantitativă, Banca Angliei a inițiat ultimul demers de acest tip după Brexit, însă acesta trebuie perceput ca un eveniment secundar. Poate Banca Centrală Europeană va mai avea programe de achiziții de titluri de stat în piața secundară, însă „Banca Japoniei a ajuns la capătul puterilor”.

Urmărește-ne și pe Google News
Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash! CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rămasă fără susținerea principalilor cumpători, piața de bonduri este expusă scăderilor. La nivelurile la care au ajuns, prețurile sunt foarte sensibile la orice ridicare de dobândă. „Cine cumpără bonduri acum cu un orizont de timp lung riscă să piardă bani”, zice Nichișoiu.

Tradițional percepute ca fiind sigure, obligațiunile nu mai îndeplinesc în acest moment respectivul criteriu, având în vedere prețurile la care sunt tranzacționate. Nervozitate există în piață. Analistul de la Tradeville a declarat pentru Profit.ro că recentul val de vânzări antrenat pe activele de risc de câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump arată o vulnerabilitate a piețele de bonduri.

Titlurile de stat americane au fost vândute în noaptea în care erau numărate voturile. Astăzi, randamentul bonurilor de tezaur emise de Trezoreria SUA au atins în piață un nivel de 2,07%, zona maximelor costurilor de finanțare ale ultimelor 10 luni. „Nu mai sunt considerate sigure, după cum s-au vândut. Asta numai aversiune la risc nu este”, spune Nichișoiu.

Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri

Bondurile au ajuns la zone extreme și este greu de înțeles încă instituționalii încă au continuat să cumpere, mai ales pe scadențe mai îndelungate. În Marea Britanie au fost vândute obligațiuni cu un cupon asociat dobânzii-cheie de 0% pe o perioadă de 50 de ani. „Sunt investitori care cred că Banca Angliei va rata ținta de inflație de 2 ani pentru o jumătate de secol. Ce știu eu despre ce se va întâmpla în jumătate de secol?!”, spune Nichișoiu.

Nivelurile exagerate ale pieței îl pun în gardă că aici este următorul șoc financiar: „Eu cred că acolo este principalul risc în următorii ani, nu China.” Investitorii dețin puțin în portofoliu legat de China, în schimb toată lumea are în bilanțuri ceva legat de bonduri, inclusiv băncile centrale

Atenție debitori! Dobânzile la lei ar urma să urce rapid

Nichișoiu este convins că acum parcurgem o etapă de dobânzi foarte joase care se încheie și pe care nu o vom mai vedea cel puțin 20 de ani de acum încolo. „Sunt minimele unei generații”, întărește. Vede în majorările de randamente din ultima perioadă un început de trend. „Cursa e în sus în momentul ăsta. Noi nu știm cât de abruptă va fi.”

Este ceva care se va întâmpla cât de curând și pe lei. Analistul financiar amintește că însuși guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a avertizat asupra unei astfel de întoarceri a tendinței costurilor de finanțare. „Primul loc unde ar trebui să crească dobânzile e în România”, a conchis Nichișoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai nichisoiu
tradeville
bonduri
criza
dobanzi
banci
sua
china
donald trump