Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat miercuri, la Viena, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, susțin surse citate de Reuters și Bloomberg, în contextul în care discuțiile membrilor continuă, pentru stabilirea cotelor individuale.
UPDATE ora 19.30 Mohammed bin Saleh al-Sada, ministrul Energiei din Qatar și președintele OPEC în acest an, a confirmat că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat miercuri, la Viena, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, cu scopul de a susține revenirea prețurilor.
“Ziua de astăzi reprezintă un mare success. Cu siguranță va ajuta la reechilibrarea pieței”, susține al-Sada.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producție zilnică urmează să fie diminuată cu 1,2 milioane de barili, echivalentul a circa 4,5% din total, la 32,5 miliaone de barili. Acordul vine după mai multe încercări eșuate din cauza tensiunilor dintre Arabia Saudită, Iran și Irak, care au făcut ca investitorii să fie spectici și în privința rezultatului negocierilor de astăzi.
Arabia Saudită ar urma să suporte cea mai mare parte a diminuării producției. Potrivit ministrului Petrolului din Kuweit, citat de Reuters, Irakul a acceptat să reducă producția cu 200.000 de barili pe zi începând din ianuarie. Inițial, Irakul afirmase că nu dorește să-și micșoreze producția, susținând că are nevoie de veniturile din vânzarea petrolului pentru a finanța lupta împotriva ISIS.
Totodată, producătorii-cheie din afara OPEC ar urma să reducă producția cu 600.000 de barili pe zi, jumătate din această răspundere revenind Rusiei. Producătorii din OPEC se vor reuni cu cei din afara cartelului la începutul lunii vitoare.
“OPEC a dovedit scepticilor că trăiește. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global”, afirmă Amrita Sen, analist la Energy Aspects.
Indonezia, care a revenit în OPEC în urmă cu aproape un an, după ce a fost suspendată în 2009, a cerut să fie exclusă din organizație, argumentând că nu poate participa la reducerea producției, fiind un importator net de petrol.
Cotațiile petrolul cresc puternic, cu circa 9%, în urma informațiilor.
Prețurile petrolului au înregistrat creșteri solide încă de la începutul reuniunii de astăzi, după ce secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a declarat că întâlnirea va fi finalizată cu un acord în vederea reducerii producției și echilibrării pieței globale.
La rândul lui, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a confirmat că OPEC este aproape de finalizarea acordului, precizând că guvernul de la Riad este de acord ca Iranul să nu reducă producția, ci să o plafoneze la nivelul de dinaintea sancțiunilor economice. Libia și Nigeria, state afectate de conflicte armate, vor fi și ele exceptate de la obligația reducerii producției.
Statele OPEC au convenit în septembrie, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor, însă stabilirea detaliilor a fost amânată pentru astăzi.
Investitorii au avut îndoieli referitoare la capacitatea OPEC de a finaliza acordul, având în vedere divergențele și tensiunile din interiorul cartelului.