Purcari Wineries a obținut anul trecut un câștig pretaxare din activități continue de 63 milioane lei, cu 48% mai mare decât în 2017. Pentru anul în curs compania mizează pe o continuare a creșterii organice cu 18-22%.
Listată în urma cu un an la Bursa de Valori București în ultima operațiune relevantă pentru piața de capital românească, compania Purcari Wineries (WINE) vine cu rezultate în creștere. după un an în care încă nivelul acțiunilor sale este sub prețul ofertei publice.
Purcari a realizat în 2018 venituri de 169 milioane lei, cu 19% mai mari decât cele de 142 milioane lei din exercițiul financiar precedent, într-un răstimp în care costurile cu producția vândută s-au majorat cu 15%, la 86 milioane lei, de la 75 milioane lei. Cea mai bună dinamică, +31%, o au încasările din România, însă rezultatele sunt favorabile și în celelalte țări cu prezență relevantă pentru Purcari: +19% în Republica Moldova, +22% în Polonia, +9% în Republica Cehă și Slovacia. Prin contrast, veniturile din Asia au suferit un declin de 4%.
CITEȘTE ȘI Pensiile private: ASF stabilește cum încetează virarea contribuției la fonduri. Regulile pentru ieșirea din Pilonul 2. Ce se va întâmpla cu contul participantuluiProfitul brut a urcat cu 22%, la 83 milioane lei, de la 68 milioane lei, iar venitul net ajustat de 40 milioane lei. Sunt rezultate primite favorabil la bursă, unde acțiunile au urcat cu 5,11%, la prețul de 18,50 lei/acțiune, care, însă, încă este cu aproape 3% inferior celui de 19,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare.
Producția din fermele viticole proprii s-a majorat cu 19%, iar cea utilizată în ferme ale producătorilor parteneri cu 74%. Compania semnalează că este în câștig de cotă de piață în România, în timp ce pe segmentul premium s-a detașat clar în lider.
Estimările companiei pentru anul în curs sunt pentru o continuare a creșterii organice a veniturilor cu 18-22%, în paralel cu păstrarea unei marje EBITDA de 32-34% și a unei marje a venitului net de 22-24%.
În acționariatul companiei au intrat fonduri ale Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, cu o deținere de 5,20%, societatea Fiera Capital din Insulele Man, fosta Charlemagne Capital, cu o participație de 7,94% din titluri, dar și SEB Investment Management, vehicul al unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din Suedia, aparținând celebrei familii de bancheri Wallenberg, cu o deținere de 8,45% din titluri.
La prețul de închidere de ieri, capitalizarea bursieră a Purcari Wineries se ridica la 352,00 milioane lei (74,20 milioane euro).