OMV Petrom estimează că ordonanța "anti-lăcomie" îi va mânca circa 50 milioane euro din profit

OMV Petrom estimează că ordonanța "anti-lăcomie" îi va mânca circa 50 milioane euro din profit
scris 6 feb 2019

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, estimează că măsurile din sectorul energetic prevăzute de OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului trecut, îi vor provoca o pierdere de profit de circa 50 milioane euro anul acesta.

Oficialii companiei au declarat, răspunzând unei întrebări din partea presei, că, din primele calcule estimative, le-a rezultat că impactul OUG 114 ar urma să fie, exprimat în milioane de euro, "de două cifre, cu o valoare apropiată de mijlocul intervalului", adică în jur de 50 milioane euro (aproximativ 240 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat un profit net record, de peste 4 miliarde lei, în principal grație majorării cotațiilor mondiale la țiței. La aceste cifre, diminuarea estimată de OMV Petrom s-ar cifra la circa 6% din rezultatul net pe 2018.

Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, în bancă din 1990, iese la pensie și va fi înlocuit de Mihai Tiberiu Selegean, anterior și director de cabinet al ministrului Rodica Stănoiu CITEȘTE ȘI Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, în bancă din 1990, iese la pensie și va fi înlocuit de Mihai Tiberiu Selegean, anterior și director de cabinet al ministrului Rodica Stănoiu

OUG 114 a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic, a reintrodus prețurile reglementate la energie și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

De asemenea, tot anul trecut, autoritățile de la București au adoptat Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare de perimetre de gaze din Marea Neagră din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român, aprobată deja de Guvern.

"Ca să facem o altfel de investiție avem nevoie de piață liberalizată, de infrastructură, de predictibilitate. Legislația din momentul de față nu asigură aceste lucruri", a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Statele membre ale NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei CITEȘTE ȘI Statele membre ale NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei

Directorul general al companiei a refuzat să ofere o estimare despre intervalul de timp în care s-ar putea lua o decizie finală, pozitivă sau negativă, în privința investiției în proiectul Neptun Deep. Operatorul perimetrului, gigantul america ExxonMobil, nu a făcut nici o referire la proiectul românesc la teleconferința prilejuită de publicarea rezultatelor sale financiare pe trimestrul IV 2018 și nici nu a primit întrebări pe această temă de la analiștii financiari participanți.

Producția de gaze din România a OMV Petrom a scăzut cu 7% anul trecut, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte, precum și a lucrărilor de suprafață planificate și neplanificate, și va scădea și anul acesta, posibil cu un procent asemănător, potrivit oficialilor companiei. Pe de altă parte, conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a rămas stabilă față de 2017 și a fost acoperită prin majorarea importurilor.

Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile incheiate în 2018 (68,5 TWh), cu livrare până la sfârșitul anului 2019, a fost de 92 lei/MWH, spune OMV Petrom, ceea ce ar însemna o scumpire cu aproape 23% față de 2018 (75 lei/MWh). "În 2018, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom a scăzut cu 8% față de anul precedent, în principal din cauza scăderii producției proprii. Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 13,8 TWh în 2018, cu livrare până la sfârșitul anului 2019, la un preț mediu comparabil cu prețul pieței", afirmă OMV Petrom în raportarea preliminară privind rezultatele pe 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
neptun deep
cristina verchere
oug 114
taxa pe lacomie
ordonanta lacomiei
profit omv petrom