Reclamând un caz de „delistare mascată” la emtentul Petal Huși de pe sistemul alternativ de tranzacționare de la Bursa de valori București, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) invocă un mediu ostil în zona investițiilor de portofoliu, în care supraveghetorul pieței veghează la respectarea cadrului normativ. „Modul în care ASF își exercită atribuțiile încredințate de Parlamentul României în direcția dezvoltării pieței de capital, este, din păcate, tot mai puțin inspirat, tot mai defectuos, tot mai opac față de cerințele unei piețe atractive pentru toți investitorii.”
În ziua în care în Parlament erau programate audieri în vederea desemnării șefului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), amânate însă pe săptămâna viitoare, o bombă pleacă din zona investitorilor individuali. Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) semnalează un caz în care investitorii sunt privați de posibilitatea de a tranzacționa în continuare în regim bursier titlurile unei companii pe care au putut realiza plasamente în anii anteriori pe piața Rasdaq.
Este doar un caz în care este menționată o inconsecvență a Autorității în aplicarea regulamentelor și la vegherea respectării propriilor lor dispuneri și care dă prilejul reprezentanților Asociației să denunțe un mediu neprielnic pe bursa românească. „În pofida eternelor declarații de bună intenție de dezvoltare a pieței de capital din România, nu numai că există o legislație defavorabilă și descurajantă pentru investitorii de retail, mai ales pe ATS, dar nici măcar această legislație nu este aplicată tocmai de instituția abilitată în acest sens”, spune un comunicat al Asociației afiliată la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful de la SIF Transilvania Mihai Fercală și-a depus candidatura pentru CA la Depozitarul Central unde vrea să devină președinte. Un potențial „cocktail exploziv” în relația Bursei cu ASFInvestitorii sunt nemulțumiți de felul în care ASF supraveghează respectarea regulamentului în cazul emitentului Petal Huși (PETY). Compania specializată în fabricarea utilajelor petroliere și metalurgice a decis într-o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor din luna martie a acestui an listarea pe un sistem alternativ de tranzacționare altul decât piața AeRO de la BVB, care nu exista atunci, nu există la ora actuală și nici nu se preconizează că va putea exista într-un timp rezonabil.
În opinia Asociației Investitorilor, hotărârea respectivă reprezintă, de fapt, o „delistare mascată”, iar această interpretare pare a fi aparținut inițial și ASF care a dispus în aprilie convocarea unei noi Adunări Generale a Acționarilor care să dezbată problemele de listare implicate de regulamentul Autorității. Conform deciziei supraveghetorului pieței, Consiliul de Administrație de la Petal Huși a convocat o nouă AGEA pentru luna august, însă aceasta nu s-a ținut din lipsă de cvorum.
În această toamnă, deja acțiunile Petal s-au tranzacționat în 6 sesiuni de pe piața AeRO de la BVB, cu acordul operatorului de piață, pe un sistem alternativ de tranzacționare unde acționarii emitentului au respins explicit transferarea titlurilor cu simbolul PETY. În opinia Asociației Investitorilor, ASF refuză să aplice propriul regulament și nu tranșează un caz, ignorându-și deciziile anterioare.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producțieiReclamanții invocă un climat potrivnic investitorilor care nu pot conta pe aplicarea legislației primare și secundare pe o piață reglementată. Astfel, în cazul încălcărilor legii 151/2014 privind desființarea pieței Rasdaq au fost trimiși de supraveghetori la instanțele civile, iar în cazul Romcab Târgu Mureș (MCAB) către instanțele penale „în procese îndelungate și costisitoare, imposibil de suportat”.
„Constăm cu îngrijorare că, în ultimii ani, modul în care ASF își exercită atribuțiile încredințate de Parlamentul României în direcția dezvoltării pieței de capital, este, din păcate, tot mai puțin inspirat, tot mai defectuos, tot mai opac față de cerințele unei piețe atractive pentru toți investitorii”, conchide Asociația Investitorilor.