Căderea guvernului Mihai Tudose a imprimat puține mișcări pe bursă. Investitorii activi la BVB nu au reacționat negativ, indicii principali pierzând numai aproximativ un sfert de procent.
Încă o dată bursa românească a arătat robustețe la turbulențele politice, cotațiile acțiunilor de la BVB rezistând mai bine decât piața valutară unde cursul de schimb a depășit nivelul de 4,66 lei pentru un euro pe fondul știrii demisiei premierului Mihai Tudose. Căderea guvernului a fost digerată, însă, bine de investitorii de pe bursă.
Cea mai mare parte a șocului a fost consemnat la debut, când indicii principali pierdeau cu puțin peste 0,80%, iar cele mai lichide titluri, cele ale Băncii Transilvania (TLV) sufereau un recul de 1,53%. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, observa că nu este vorba de un șoc pentru bursă. „E ușoară scăderea. Nu e ceva îngrijorător”, a declarat acesta după pentru Profit.ro, după prima oră de tranzacționare. Tendința de depreciere s-a estompat încă din primele minute de tranzacționare, pentru ca după orele prânzului tendința de revenire să se accelereze, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Faptul că președintele Klaus Iohannis a declarat că vrea o rezoluționare cât mai rapidă a crizei guvernamentale a contribuit la relaxarea pieței. La final, indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 8.233,13 puncte, cu 0,26% sub referință, aceeași dinamică având-o și indicele compozit BET Plus.
Cotațiile de la BVB au mai beneficiat și de tendința favorabilă pentru activele de risc. Cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra care a suferit un recul de 0,17%, în rest, bursele europene au înregistrat aprecieri pe linie: : +0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,91% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,53% pentru indicele PX de la Praga.
Banca Transilvania, aproape o treime din rulajul de pe bursă, în ziua în care a anunțat o achiziție în Republica Moldova
Știrile din mediul politic nu au agitat apele, ci mai degrabă au îndemnat investitorii la circumspecție. Nu au fost luate poziții decisive, iar acest lucru s-a răsfrânt și asupra lichidității pieței. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 36,89 milioane lei (7,91 milioane euro), asigurat în proporție de 28,44% de activitatea de tranzacționare cu acțiunile Băncii Transilvania.
Astfel, în piața reglementată schimburile cu titlurile Băncii Transilvania s-au ridicat la 8,06 milioane lei, iar în piața deal pe acest emitent s-a realizat singura tranzacție specială a zilei, la prețul de 2,2850 lei/acțiune, cu 0,44% sub referință, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la 2,42 milioane lei. Pe segmentul regular, titlurile au coborât cu 0,65%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.roCealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,02%, până la prețul de 13,56 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi depășind numai cu puțin 1 milion de lei.
Acțiunile Nuclearelectrica, în zona unor maxime locale
Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,91 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 0,52%, până la prețul de 7,76 lei/acțiune, consolidându-se în zona maximelor locale din anul 2017. Acestea au supraperformat sectorului energetic, al cărui indice BET-NG a închis cu 0,02% peste referință. Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,30%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,92 milioane lei.
Interesul a fost ceva mai redus pe titlurile fondurilor închise la o zi după ce investitorii au aflat integral rezultatele preliminare din 2017. Cei 6 emitenți din componența indicelui BET-FI – care astăzi s-a apreciat cu 0,40%, până la nivelul de 42.105,48 puncte – au raportat profituri agregate de 1,70 miliarde lei.
Nou maxim post-criză pentru acțiunile SIF Oltenia
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat astăzi, cu 0,22%, până la prețul de 0,9140 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 3,23 milioane lei. Emitentul demarează joi o ofertă publică de răscumpărare pentru 1,20 miliarde acțiuni proprii care se va derula la prețul de 0,9350 lei/acțiune, cu 2,30% peste nivelul închiderii de astăzi de la BVB.
Creșterea a fost susținută de titlurile SIF. Cel mai lichid dintre acestea a fost astăzi, SIF Oltenia (SIF5), a însumat transferuri de 2,86 milioane lei. Cotația a urcat cu 1,27% pe un nou maxim post-criză de 2,4000 lei/acțiune, tendința ascendentă accelerându-se în ultimele luni, așa cum se vede pe graficul atașat.