Experiența financiară a crizei și prefigurarea unui climat de stagnare economică acompaniat de dobânzi mici aruncă în aer modelele economice și tot ce se studiază la universități. Este diagnosticul administratorilor unui fond britanic care încearcă să navigheze cu greu în piețe financiare tot mai greu de citit.
Într-o perioadă a randamentelor mici pe piețele de bonduri, dar cu temeri ridicate față de inflație și în așteptarea unei întăriri a politicilor monetare, mulți investitori caută duratele scurte în plasamentele lor pe instrumentele obligatare. Prin contrast, John Pattullo și Jenna Barnard, care au în administrare 2 miliarde de lire sterline pentru Janus Henderson Strategic Bond Fund, caută să smulgă orice este diferențial de dobândă dintr-o maturitate mai lungă.
Pattulo a declarat pentru publicația britanică The Telegraph că economia tradițională nu mai funcționează și că nu întrevede o inflație ridicată în viitor. Se așteaptă ca economiile din țările vestice să urmeze o traiectorie asemănătoare decadelor pierdute din Japonia, caracterizate de creștere economică anemică, presiuni deflaționiste, randamente mici și dobânzi foarte coborâte.
CITEȘTE ȘI Investitorul miliardar Warren Buffett spune că povestea criptomonedelor va avea un final trist pentru investitori„Avem amândoi pregătire în economie, dar aceasta este complet inutil în analizarea lumii”, spune Pattulo. „Mai degrabă ne-am uitat la experiența Japoniei și la piețele de bonduri după criza financiară și am aplicat această filosofie Europei. Este un fel mai sofisticat de a spune că nu credem că economia mondială va crește foarte mult sau să avem foarte multă inflație.”
Comportamentul de piață s-a schimbat și în lumea occidentală, iar consumatorii sunt preocupați tot mai mult să-și achite datoriile și să sunt dispuși să cheltuiască mai puțin. Aceasta reduce cererea de bunuri, dar și cererea de credit, cu impact către o rată de dobândă scăzută. Generația „baby-boom” îmbătrânește și consumă mai puțin, iar generația „Millenials” preferă să folosească în comun sau să închirieze. De asemenea, noile tehnologii și vânzările online pun presiune pentru scăderea prețurilor.
Acestea sunt forțele care vor acționa pe termen lung și de aceea fondul administrat de Pattulo are în vedere plasamentele pe bondurile cu maturitate mai lungă. Acestea cel puțin sunt mai volatile și tind să crească din punctul de vedere al prețului mai mult în cazul în care dobânzile coboară. „Acesta este climatul macro. Dacă te înșeli asupra acestuia, nu mai contează în ce companie alegi să investești”, sintetizează managerul de fond.