Investitorii de pe bursă așteaptă rezultatele financiare ale companiilor. „Simt o liniște în piață”, spune un broker

Investitorii de pe bursă așteaptă rezultatele financiare ale companiilor. „Simt o liniște în piață”, spune un broker

Investitorii așteaptă clopoțelul însă doar după perioada raportărilor financiare.

scris 26 oct 2016

Bursa de Valori București a consemnat astăzi oscilații nesemnificative la nivelul indicilor, pe fondul unor tranzacții moderate, de 20 milioane lei, în piața de acțiuni. Această indecizie a pieței poate fi pusă pe seama faptului că investitorii așteaptă să vadă cu ce rezultate la 9 luni vor veni companiile listate în săptămânile următoare pentru a decide apoi direcția pieței.

În condițiile unei sesiuni de un „roșu” atenuat pe piețele europene, cotațiile de la Bursa de Valori București au avut un parcurs asemănător. Astfel, indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,16%, până la nivelul de 6.782,31 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,19%.

Urmărește-ne și pe Google News

Este un recul mai atenuat decât ce s-a întâmplat pe restul continentului, unde indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri, a scăzut cu 0,23%. Declinul a fost de 0,89% pentru indicele FTSE100 de la Londra, de 0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris și de 0,44% pentru indicele DAX din Germania. La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia s-a depreciat cu 0,33%, indicele BUX de la Budapesta a sfidat restul pieței cu un avans de 0,46%, în timp ce indicele PX de la Praga a avut o scădere de o amplitudine mai mare, respectiv 1,59%.

Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash! CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Rulajul pieței de acțiuni de 20,00 milioane lei (4,49 milioane euro) este în medie cu volumele perioadei, observă Ciprian Bîrsan, Senior Broker la Tradeville, fapt pentru care are propria explicație pentru acalmia din ringul bursier. „Piața așteaptă rezultatele financiare. Investitorii vor să vadă ce o să pună pe masă companiile la T3”, a declarat el pentru Profit.ro. „Simt o liniște în piață”, adaugă. „Nu văd motive pentru care ar scădea piața.”

Liniște și dinspre SIF-uri

Aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost asigurată de transferurile în valoare de 9,46 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,8040 lei/acțiune. Este un recul la jumătate față de indicele sectorial financiar BET-FI, a cărui declin a fost de 0,27%, până la nivelul de 28.645,20 puncte.

În ansamblu, titlurile SIF au avut o performanță mai slabă. „SIF-urile au ajuns în lina a 2-a și se mențin acolo. Nu vin cu nimic cu care ar putea impulsiona piața”, spune Bîrsan adăugând că nu se așteaptă la surprize de la acești emitenți.

După reducerea de capital, FP este singurul fond închis de la BVB cu un discount mai mic de o treime față de activul net CITEȘTE ȘI După reducerea de capital, FP este singurul fond închis de la BVB cu un discount mai mic de o treime față de activul net

Știrile care au venit astăzi pe SIF-uri se referă la dezacorduri cu decizii ale supraveghetorului pieței. SIF Transilvania (SIF3) a reiterat că managementul executiv al societății contestă decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a respinge numirea în directorat a șefului din ultimul sfert de veac al societății, Mihai Fercală, iar SIF Moldova (SIF2) a notificat piața că, după respingerea prospectului operațiunii de piață, a ieșit din calendarul care ar fi trebuit să conducă la majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii. Reprezentanții SIF Moldova au spus că își mențin concluzia că această consolidare a acțiunilor care ar fi scos de facto din acționariat pe cei aproximativ 5,5 milioane de acționari care au dobândit așa-numitele pachete „reziduale” prin programul de privatizare în masă de acum 20 de ani este legală, deși ASF a spus că oferta nu este echitabilă în condițiile în care restituirea de aport la capitalul social se face la valoarea nominală, și nu la prețul de piață.

Titlurile Băncii Transilvania își continuă declinul

Al 2-lea rulaj al pieței, de 4,44 milioane lei, l-am cosemnat astăzi pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au pierdut 1,09%, până la prețul de 2,2750 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 2 luni și jumătate, cotația fiind deja cu 6,57% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune. Prin contrast, celălalt titlu bancar lichid, BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 1,48%, până la prețul de 10,94 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 365.000 de lei.

„Preferințele investitorilor nu s-au schimbat în utlima perioadă”, spune Bîrsan, amintind că plasamentele se îndreaptă tot către cele mai vizibile titluri bancare și apoi către acțiuni energetice: Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Electrica (EL), Romgaz Mediaș (SNG), chiar și Conpet Ploiești (COTE).

Romgaz a convenit cu PMB plata în avans a livrările de gaze către ELCEN. Prima scadență - pe 12 noiembrie CITEȘTE ȘI Romgaz a convenit cu PMB plata în avans a livrările de gaze către ELCEN. Prima scadență - pe 12 noiembrie

Dintre titlurile energetice, al căror indice sectorial BET-NG a coborât cu 0,12%, cele mai lichide de astăzi au fost cele ale Romgaz, cu transferuri de 2,90 milioane lei, care au staționat pe nivelul de preț de 23,30 lei/acțiune. Cotația este cu 7,87% deasupra minimului istoric la închidere de 21,60 lei/acțiune și Bîrsan observă din maniera de tranzacționare, că instituționalii sunt cei care vând. Piața a avut reacții emoționale la pierderea unor clienți de către companie, mai întâi a E.ON în primăvară, apoi perspectiva nerecuperării unor creanțe a apărut după declararea în insolvență a companiilor RADET și ELCEN la finele lunii trecute. „Odată cu clarificarea situației, cred că vom vedea un SNG mult mai vioi și mai dornic să crească”, spune brokerul de la Tradeville.

Acțiunea OMV Petrom este la a 3-a zi consecutivă de scăderi

Interesul pe titlurile OMV Petrom (SNP) antrenat de oferta de vânzare pentru un număr de 6,42% din titluri de către Fondul Proprietatea (FP) pare a se fi disipat în mare măsură. Astăzi, rulajul în piața reglementată a fost numai cu puțin peste 870.000 de lei, în condițiile deprecierii cu 1,30%, a 3-a sesiune consecutivă „roșie” pentru acest emitent. Cotația de închidere de 0,2270 lei/acțiune este cu 4,42% sub maximul post-ofertă de 0,2375 lei/acțiune, însă încă oferă un randament de 8,09% instituționalilor care au intrat la prețul de ofertă de 0,2100 lei/acțiune și un câștig potențial de 13,78% pentru micii investitori care au subscris în primele 4 zile lucrătoare.

Astăzi, în piața deal a fost efectuată și o tranzacție specială cu 2 milioane titluri, valoarea acestora fiind de 454.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
ciprian birsan
tradeville
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz