Rezultatele financiare preliminare anuale ale BRK Financial Group, una dintre cele mai vizibile case de brokeraj active pe piața de capital românească, care indică adâncire a pierderilor, arată că la actualele rulaje de la BVB este greu pentru un SSIF să se mențină pe linia de plutire din încasările rezultate din activitatea de intermediere.
O ilustrare a dificultăților acestei industrii sunt și rezultatele preliminare anuale publicate de una dintre cele mai vizibile case de brokeraj locale. BRK Financial Group (BRK) a obținut anul trecut venituri din comisioane de 4,56 milioane lei, cu 80,24% peste cele de 2,53 milioane lei din 2016. Totuși, totalul veniturilor din activități continue a coborât cu 1,16%, la 10,18 milioane lei, de la 10,30 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Cu un rulaj zilnic sporit și 2 oferte de listare mari, Bursa de Valori București a obținut în 2017 un profit net aproape dublu față de anul precedentÎn același timp, însă, costurile aferente vânzărilor s-au majorat cu 23,53%, la 14,96 milioane lei, față de 12,11 milioane lei. Reprezentanții caselor de brokeraj anticipează că anul 2018 va presupune noi creșteri de costuri, având în vedere eforturile de a respecta stipulațiile care decurg din directiva MiFID II a Uniunii Europene privind reglementarea piețelor de capital.
BRK Financial și-a adâncit în 2017 pierderile la 4,77 milioane lei, acestea fiind cu 165% mai mari decât cele de 1,80 milioane lei în exercițiul financiar anterior. Anul trecut, valoarea medie zilnică de tranzacționare la Bursa de Valori București a fost de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro) pe segmentul acțiuni.
Anul trecut, Intercapital Invest, una dintre cele mai vizibile societăți de intermediere de la BVB și-a transferat divizia de brokeraj la SSIF TradeVille. De asemenea, SSIF Romintrade din Brașov, unul dintre cei mai vechi intermediari a anunțat retragerea din piață. Volumele slabe, costurile ridicate cu tranzacționarea și menținerea reglementărilor face tot mai grea rămânerea în piață pentru casele de brokeraj mici. Chiar și intermediarii mari s-au repliat. Raiffeisen Bank, al 3-lea broker de la BVB, cu tranzacții intermediate în valoare de 2,30 miliarde lei, a decis în decembrie să renunțe la activitatea de brokeraj de retail, menținându-și doar clienții premium pe care i-a transferat către Viena.
CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zeroLa sfârșitul anului trecut, activele totale ale BRK Financial erau de 99,39 milioane lei, în scădere cu 5,02% față de activele retratate din 31 decembrie 2016 de 104,64 milioane lei. În același interval de raportare, datoriile totale au coborât cu 5,02% sub cele de 41,81 milioane lei.
BRK Financial a fost listată la Bursa de Valori București acum 10 ani sub numele de SSIF Broker Cluj și are un acționariat dispersat, cel mai important investitor fiind SIF Muntenia (SIF4), cu o deținere de 18,47% din titluri. La ultima cotație a ședinței de ieri, de 0,0780 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 26,34 milioane lei (5,65 milioane euro).