O stafie bântuie Europa, inclusiv cimitirul în care este îngropat Karl Marx, stafia capitalismului, cred comuniștii moderni! Paradoxal, pentru a putea efectua pelerinaje la căpătâiul părintelui comunismului, fanii acestuia sunt nevoiți să achite 4 lire sterline Fundației care administrează cimitirul Highgate din Londra, unde se află mormântul filosofului german.
La o privire mai atentă însă situația nu este chiar atât de paradoxală, Karl Marx fiind cel care, în pofida filosofiei sale, a preferat să fie îngropat într-un cimitir privat, Highgate, și nu într-unul dintre cimitirele publice ale vremii, pentru o sumă de 3 guinee (3,14 lire sterline în bani contemporani). Cu toate acestea, fanii actuali ai comunismului sunt extrem de supărați pe administratorul cimitirului, Fundația Prietenii Cimitirului Highgate.
"Personal, cred că situația este dezgustătoare. Nu există limite ale bunului simț sau ale ironiei pe care capitaliștii să nu le încalce dacă au oportunitatea de a scoate bani", afirmă un marxist autodeclarat, Ben Gliniecki, citat de The Wall Street Journal. Gliniecki refuză din principiu să plătească cele 4 lire sterline, chiar dacă acest lucru echivalează cu ratarea unei întâlniri post-mortem cu idolul său de o viață.
Prietenii Cimitirului Highgate au intrat într-un conflict deschis cu fanii lui Marx la începutul anilor 1990 (coincidență sau nu - atunci s-au prăbușit și ultimele regimuri comuniste din Europa), când a început să perceapă o taxă de vizitare a cimitirului. Conservarea cimitirului, plin de cavouri gotice complexe, necesita o finanțare din ce în ce mai ridicată, și-a motivat Fundația decizia.
De la Marx după posibilități, celorlalți (decedați) după nevoi!
Interesantă este argumentarea marxistă pe care Prietenii Cimitirului Highgate au adus-o deciziei de percepere a unei taxe de vizitare a cimitirului, construită după principiul marxist "de la fiecare după posibilități fiecăruia după nevoi". Doar că el se aplică morților și nu celor vii. În opinia administratorilor, cimitirul se conduce după o politică redistribuționistă, taxele plătite de cei aproximativ 200 de vizitatori zilnici, majoritatea fani marxiști, fiind alocate subvenționării întreținerii mormintelor celorlalți 170.000 de “locatari” ai cimitirului, care nu au “surse de venit” post-mortem atât de vaste precum Karl Marx. Printre personalitățile “subvenționate” de Marx se numără romanciera George Eliot și artistul și impresarul punk, Malcom McLaren.
"Vizitatorii se plâng și îmi spun că Marx s-ar învârti în mormânt dacă ar vedea ce se întâmplă. Însă le explic că nu este nimic altceva decât redistribuționism aplicat, pentru că toți banii generați sunt alocați întreținerii cimitirului", a declarat Ian Dungavell, membru al Fundației Prietenii Cimitirului Highgate.
Atentate post-mortem asupra lui Marx
Highgate a fost inaugurat în 1839, fiind unul dintre "Cele șapre Magnifice" cimitire pe care companiile private londoneze le-au construit pentru a elimina "aglomerația" din cimitirele publice.
La începutul anilor 1960, cimitirul a întâmpinat grave probleme financiare, intrând în paragină și devenind locul favorit de întâlnire a grupurilor oculte. El a fost vandalizat în repetate rânduri, mormântul lui Marx fiind ținta favorită a atacatorilor. Au fost înregistrate inclusiv două tentative de aruncare în aer a acestuia.
În 1975, o localnică, Jean Pateman, a înființat Fundația Prietenii Highgate, care a preluat administrarea cimitirului aflat în paragină.
Prezentându-se drept un adevărat "dragon care apără poarta cimitirului", doamna Pateman s-a remarcat prin desele sale “răfuieli intelectuale” cu marxiștii. “Marx a dus o viață capitalistă. El a amanetat inclusiv argintul soției sale”, susținea Pateman, care, începând din 2012, a devenit, la rândul său, vecină cu Karl Marx.
"Marx n-a fost hippie!"
Nu toți marxiștii se împotrivesc taxei de vizitare impuse de administratori. “Marx n-a fost hippie, ca să spun așa. Marx credea că munca trebuie răsplătită și nu considera că este posibil să obții o societate fără clase refuzând pur și simplu să plătești pentru bunuri sau servicii”, susține Alex Gordon, președintele Marx Memorial Library & Workers’ School, o fundație care ajută la conservarea mormântului filosofului.