GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

Președintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a fost premiat de BVB pentru vânzarea acțiunilor BCR, dar cea mai importantă parte a tranzacției s-a consumat la cumpăna dintre ani

scris 15 mar 2019

Profitând de picajul antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie”, SIF Oltenia și-a realizat ținta de dețineri în acțiunile bancare listate, după ce, în toamnă, vânduse pachetul de 6,29% din acțiunile BCR. Societatea care controlează 3,5% din acțiunile Băncii Transilvania și 3,8% din acțiunile BRD mai are în conturi cash depășind numai cu puțin 100 milioane lei, dar stă confortabil pe un portofoliu cu acțiuni lichide, conform datelor analizate de Profit.ro.

Președintele SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, mărturisea într-o discuție cu Profit.ro că în ultimii ani s-a tot gândit că ar fi fost foarte fericit să schimbe pachetul său de acțiuni reprezentând 6,29% din capitalul social al BCR, bancă nelistată, cu participații în echivalent, 5-6% la bănci listate, în acord cu strategia de lichidizare a portofoliului urmărită pe termen lung.

Urmărește-ne și pe Google News

Știa însă că este foarte greu ca în același timp să dea la un preț bun pachetul de la BCR, cel mai probabil către acționarii majoritari austrieci de la Erste, iar apoi să găsească posibilitatea de a acumula la prețuri rezonabile dețineri în oglindă la cele 2 bănci mari cotate, Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD).

Acționarii BRD, randament de aproape 12 ori mai mare decât clienții deponenți ai băncii CITEȘTE ȘI Acționarii BRD, randament de aproape 12 ori mai mare decât clienții deponenți ai băncii

Astrele s-au aliniat, însă, favorabil în anul 2018 și SIF Oltenia, nu numai că a vândut contra cash, pe 140 milioane euro, pachetul de la BCR, dar emitentul este și unul din marii câștigători ai conjuncturii de piață născută de ordonanța de urgență cu prevederi-șoc promovată în decembrie pentru mediul corporativ și care include și o taxă pe activele financiare ale băncilor.

Practic, SIF Oltenia a reușit să acumuleze pe puseul de vânzare de la cumpăna dintre ani, în condiții de lichiditate excepțională, pachetele țintite la prețuri mult sub media de tranzacționare din ultimii 2 ani, conform raportărilor publicate ieri de emitent.

Astfel, Ciurezu a reușit să mărească la nivelul lunii ianuarie participația de la BRD la 3,80% din acțiunile instituției de credit, valoarea pachetului deținut ridicându-se conform calculelor Profit.ro, la prețul de închidere de ieri, de 12,56 lei/acțiune, la 332,49 milioane lei (69,77 milioane euro). De asemenea, SIF Oltenia concentrează 3,49% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea pachetului, fiind de 343,46 milioane lei (72,09 milioane euro).

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

Suma agregată depășește valoarea de 140 milioane de euro a încasărilor de la Erste, dar președintele Ciurezu are portofoliul dorit. Nu mai puțin de 26,71% din activul total în valoare de 2,02 miliarde lei (442,22 milioane euro) îl reprezintă deținerea de acțiuni bancare cotate. Prin contrast, la nivelul lui septembrie 2018, participația de la BCR era cea mai mare a SIF Oltenia, reprezentând 30,40% din portofoliul societății.

Schimbul de pachete realizat într-o perioadă nesperat de scurtă având în vedere lichiditatea pieței românești a fost de natură să modifice total structura deținerilor SIF Oltenia. Astfel, dacă procentajul în societăți necontate reprezenta 47,30% din portofoliu înainte de înstrăinarea pachetului de acțiuni BCR, acum SIF-ul cu sediul la Craiova are o poziție mult mai confortabilă din punctul de vedere al lichidității, 72,46% din dețineri reprezentând-o acțiunile la companii listate.

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

Există și un preț. Ciurezu a terminat banii. La raportarea de ieri, pe bilanț sunt prinse disponibilități în valoare de 48,52 milioane lei și depozite bancare de 107,94 milioane lei. Este parțial și o veste proastă pentru piață. Unul dintre principalii susținători ai cotațiilor pentru acțiunile bancare de la BVB nu mai are resurse să apere diverse niveluri de preț.

În partea pozitivă, întrebările privind destinația cash-ului sau presiunile pentru o repartizare intempestivă a acestuia către acționari, echivalentul dezinvestirii, nu mai sunt de actualitate. Victor, investitor cu 20 de ani de experiență la Bursa de Valori București făcea observația pentru Profit.ro încă înainte de consumarea tranzacției propriu-zise că muntele de cash va atrage „vulturii”, iar președintele Ciurezu urma să fie într-o poziție dificilă. „O să fie presiune mare pe el”, avertiza atunci investitorul amintind că în cazul altor SIF-uri banii rezultați din vânzarea pachetelor de acțiuni BCR au fost „prăduiți”.

ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze

SIF Oltenia a avut o intrare nesperată în poziții și fără așa-numita „taxă pe lăcomie” care a zguduit bursa în decembrie, ar fi fost greu de crezut că pentru acțiunile Băncii Transilvania și BRD ar fi fost ușor de găsit condiții de lichiditate și preț pentru achiziții avantajoase. Puțin cinic, la Gala Premiilor organizată de Bursa de Valori București, Ciurezu a declarat că anul 2018 a fost foarte bun pentru SIF Oltenia. A fost o declarație privită cu paradox de participanții la Gală, dintre care mulți au digerat cu greu picajul de aproximativ 20% al cotațiilor, unul dintre cele mai dure post criză.

Conducerea SIF Oltenia a început intrarea în poziții încă din vară, după ce în iunie ajunsese la acordul de principiu cu Erste. La raportarea din iunie, societatea avea o deținere de numai 2,14% din acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD), în timp ce participația era încă și mai mică la Banca Transilvania, echivalentul a 1,09% din capitalul social.

Acumulările au fost constante aproape lună de lună pe ambii emitenți, însă cumpărările decisive au venit pe panica antrenată de ordonanța de urgență. La sfârșitul lunii decembrie, SIF Oltenia avea 2,93% din acțiunile BRD și 2,01% din acțiunile Băncii Transilvania.

Achizițiile au continuat la începutul acestui an, când pe măsură ce piața a început să conștientizeze că taxa pe activele bancare va fi nu doar percepută trimestrial, ci și calculată trimestrial, ceea ce ar fi însemnat că era de 4 ori mai mare, iar neliniștea a crescut în rândul investitorilor. Puseele de vânzare pe panică au avut o contraparte în SIF Oltenia.

Profit.ro semnala încă de la sfârșitul lunii ianuarie că pe acțiunile Băncii Transilvania au apărut cumpărători puternici, iar în mod particular în sesiunea de tranzacționare din 15 ianuarie „taurii” păreau a fi preluat controlul în piață. „Lumânarea” japoneză aferentă ședinței respective de la BVB era una de acumulare, cu umbră inferioară mare și volume excepționale, așa cum se vede pe graficul furnizat atunci de publicația noastră.

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

Au fost schimbate atunci 54,98 milioane acțiuni Banca Transilvania, reprezentând 1,14% din capitalul social, al 2-lea cel mai mare volum post-criză pe acest emitent, depășit doar de ziua din decembrie a comunicării ordonanței de urgență. Între timp, Profit.ro a documentat pe baza unor surse din piața de capital că nu mai puțin de jumătate din contrapartea la cumpărare pentru schimburile în valoare de 89,87 milioane lei (19,19 milioane euro) din acea zi a fost asigurată de SIF Oltenia.

După achizițiile de la cumpăna dintre ani, societatea cu sediul în Craiova are cel mai lichid portofoliu dintre societățile din componența indicelui finanicar BET-FI de la BVB, în acord cu strategia peste ani a președintelui Ciurezu, care a reușit să ducă numărul simboluri deținute la numai 49 de companii, mai puțin decât alte SIF-uri au societăți în insolvență sau reorganizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
bcr
erste
tudor ciurezu
banca transilvania
brd