COMCM Constanța, compania pentru al cărei pachet majoritar SIF Transilvania răscumpără 6% din acțiunile proprii, are pierderi și în 2018. Venituri mai mici de 1 milion de dolari

COMCM Constanța, compania pentru al cărei pachet majoritar SIF Transilvania răscumpără 6% din acțiunile proprii, are pierderi și în 2018. Venituri mai mici de 1 milion de dolari

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

scris 5 mar 2019

Oferta de răscumpărare de la SIF Transilvania are pe masă un pachet de acțiuni la o companie cu pierderi. Raportarea preliminară anuală a COMCM Constanța, care arată venituri de doar 4,1 milioane lei, confirmă în oarecare măsură declarațiile de acum aproape 2 ani ale șefului de la SIF3, Mihai Fercală, conform căruia obiectul principal de activitate a fost „nimicit”.

Ce oferă SIF Transilvania (SIF3) acționarilor în programul de răscumpărare în partea de schimb de active care acoperă echivalentul a 6% din acțiunile societății cu sediul la Brașov? Un răspuns a venit la finele săptămânii trecute: pachetul majoritar la o companie cu pierderi cronicizate. COMCM Constanța (CMCM) nu reușește să surmonteze impasul în care se află și, deși și-a ameliorat parțial rezultatul, nu a reușit să treacă pe profit. Veniturile arată, în plus, că societatea din domeniul construcțiilor are o activitate restrânsă.

Urmărește-ne și pe Google News

COMCM a obținut în 2018 venituri din exploatare de 4,1 milioane lei, în creștere cu 12,33% față de cele de 3,65 milioane lei din exercițiul financiar anterior. În același interval de raportare, cheltuielile totale de exploatare au fost reduse cu 29,70%, la 4,90 milioane lei, de la 6,97 milioane lei. Astfel, deși pierderile au fost reduse de 4 ori, de la 3,32 milioane lei, de la apropximativ 820.000 de lei, compania a rămas în zodia rezultatelor negative.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transilvania Construcții, grup controlat de familia Timofte, și-a majorat afacerile cu 61% și a trecut pe profit CITEȘTE ȘI Transilvania Construcții, grup controlat de familia Timofte, și-a majorat afacerile cu 61% și a trecut pe profit

Lipsa aparentă de atractivitate a acțiunilor COMCM Constanța lasă loc speculațiilor din piață conform cărora componenta cu schimb de active a programului de răscumpărare pentru care un vot ar urma să fie exprimat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la SIF Transilvania din 6 martie este cu dedicație pentru omul de afaceri Constantin Frățilă.

Profit.ro a relatat încă de a 2-a zi după anunțul privind inițierea programului de buy-back, citând surse din piața de capital, că respectiva operațiune de piață are în vedere scoaterea din acționariatul SIF Transilvania, în urma probabil a unei înțelegeri pe cale amiabilă, a fostului arbitru de fotbal Frățilă, care se afla într-un război de peste 7 ani cu șeful de aproape un sfert de veac al SIF-ului cu sediul la Brașov, Mihai Fercală.

Interesant este că acesta a pus la bătaie pachetul de 56,72% deținut de societate la COMCM, oferindu-l la schimb acționarilor, deși chiar el prezenta societatea constănțeană ca pe una devalizată. „Societatea era praf și pulbere”, a afirmat despre COMCM Fercală chiar în AGA de bilanț de la SIF Transilvania din primăvara anului trecut, adăugând că acolo mai erau doar terenurile și câteva active. „Obiectul principal de activitate a fost nimicit. Au vândut bunurile în folos personal.”

Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, închide 2018 cu cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei și o creștere record a cifrei de afaceri CITEȘTE ȘI Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, închide 2018 cu cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei și o creștere record a cifrei de afaceri

COMCM nu este neapărat o firmă fără valoare intrinsecă. La data de 31 decembrie 2018, activele totale ale societății se ridicau la 93,40 milioane lei, conform raportării anuale preliminare, fiind însă mai mici cu 1,36% decât cele de 94,69 milioane lei prinsă în contabilitate la sfârșitul anului 2017. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 2,71%, la 6,81 milioane lei, de la 7,00 milioane lei.

Societatea constănțeană este listată la cota Bursei de Valori București, însă acțiunile sale au fost suspendate de la tranzacționare în anul 2014 în urma unei dispuneri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe care acum directorul SIF Transilvania o consideră caducă. La ultima valoare de tranzacționare de 0,1759 lei/acțiune, capiotalizarea de piață a companiei se situa la 41,57 milioane lei (9,94 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
asf
mihai fercala
constatin fratila