GRAFIC Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea și șocul piețelor externe dinamizează bursa

GRAFIC Oferta de răscumpărare  de la Fondul Proprietatea și șocul piețelor externe dinamizează bursa

Sursa foto: BVB

scris 5 sep 2024

După o etapă cu sesiuni marcate de lichiditate sub media acestui an, la BVB volumele revin, impulsionate în primul rând de o operațiune de buy-back promovată de Fondul Proprietatea, dar și de lovirea unor paliere de cotare inferioare, în contextul valului de vânzări de pe bursele mari ale lumii.

Sfârșitul vacanței de vară pare a fi marcat brutal de o ședință în care activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București s-a dublat de la o zi la alta. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 88,14 milioane lei (17,73 milioane euro), ajutat și de un transfer special de pe segmentul deal în valoare de8,56 milioane lei cu titluri MedLife (M), emitent care și pe piața reglementată a adunat schimburi de 1,18 milioane lei, pe fondul cărora cotația a pierdut 1,38%, până la prețul de 5,71 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Revenirea lichdității este marcată de o poveste locală, respectiv oferta de răscumpărare programată să înceapă pe 11 septembrie pentru un număr de până la 269,00 milioane de acțiuni Fondul Proprietatea (FP). Prețul de 0,6622 lei/acțiune al operațiunii de piață este un magnet care trage în sus cotația. Titlurile Fondului au urcat și în sesiunea precedentă cu 1,75%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 28,18 milioane lei.

RELATARE DIN AGA - Acționarii Bursei au înghițit pilula amară a unei noi amânări și aprobă majorarea cu până la 3 milioane euro a participării la capitalul social al Contrapărții Centrale. Termen pentru iulie 2025 de introducere a derivatelor CITEȘTE ȘI RELATARE DIN AGA - Acționarii Bursei au înghițit pilula amară a unei noi amânări și aprobă majorarea cu până la 3 milioane euro a participării la capitalul social al Contrapărții Centrale. Termen pentru iulie 2025 de introducere a derivatelor

Dincolo de această traiectorie ce a favorizat și aprecierea cu 0,20% a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.942,64 de puncte, piața a suferit un recul important pe fondul unui impuls negativ pe piețele de acțiuni dezvoltate. La New York, indicele de tehnologie Nasdaq100 a coborât sub nivelul de 19.000 de puncte, în timmp ce presiunea la vânzare a împiedicat un ricoșeu după declinul din sesiunile precedente.

În sensul acestei mișcări, au tras piața în jos titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 2,09%, până la prețul de 28,15 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a șeidnței, de 10,01 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au retras cu 1,33%, până la prețul de 0,7430 lei/acțiune, pe volume echivalente cju 7,89 milioane lei.

Farmaceutica Remedia își majorează cu un sfert afacerile semestriale, dar pierde pe drum profitul net de la T1 CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia își majorează cu un sfert afacerile semestriale, dar pierde pe drum profitul net de la T1

Indicii au reacționat și au avut una din cele mai rele zile din acest an: -1,41% pentru indicele compozit BET-XT și -1,56% atât pentru indicele de energie BET-NG, cât și pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 17.728,02 de puncte, face un minim mai coborât decât cel de la corecția dikn august și care deteriorează structura specifică trendului ascendent, conform teoriei lui Charles Dow.

GRAFIC Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea și șocul piețelor externe dinamizează bursa

Vânzări exacerbate am mai consemnat pe titlurile Electrica (EL), care au avut un recul de 4,02%, până la prețul de 13,86 lei/acțiune, pe transferuri de 1,67 milioane lei, pe titlurile Romgaz (SNG), ce au pierdut 3,09%, până la prețul de 5,65 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,33 milioane lei, dar mai ales pe titlurile Transport Trade Services (TTS), care, cu o prăbușire de 5,94%, până la prețul de 6,18 lei/acțiune, este la a 8-a ședință consecutivă de deprecieri.

Mișcarea vine în contextul raportării financiare semestriale ce arată resorbirea efectului tranzitului cerealelor ucrainiene, fenomen al anilor 2022-2023 care a adus venituri excepționale pentru companie. Acționarii au avut la dispoziție să arunce în piață inclusiv titlurile gratuite dobândite la data plății 28 august pentru operațiunea de majorare de capital de 120,00 milioane lei.

Un declin mai atenuat, de 0,63%, până la prețul de 63,40 lei/acțiune, l-au avut titlurile Digi Communcations (DIGI), ce au întrunit un rulaj de 5,74 milioane lei la capătul unei zile în care compania anunțat livrări de conexiuni la fibra optică pentru subsidiara din Spania. În aceeași linie a corecțiilor moderate, titlurile Hidroelectrica (H2O) au pierdut 0,49%, până la prețul de 121,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,13 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 0,91%, până la prețul de 43,45 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica