GRAFIC Măsurile guvernamentale, ca un bombardament pentru bursă. „Șoc și groază.” Scădere de 11% pe principalul indice și prăbușire de 20% a acțiunii Băncii Transilvania

GRAFIC Măsurile guvernamentale, ca un bombardament pentru bursă. „Șoc și groază.” Scădere de 11% pe principalul indice și prăbușire de 20% a acțiunii Băncii Transilvania

Uitându-se la bursă, investitorii s-au gândit la numele operațiunii de bombardare a Irak-ului de acum 15 ani - "Șoc și groază"

scris 19 dec 2018

Deciziile de taxare preconizate de guvern pentru sectorul bancar și cel energetic au precipitat unul dintre cele mai mare picaje de pe bursa românească. Nu mai puțin de 19 acțiuni au avut scăderi mai mari de 7% pe o piață cu volume foarte mari, în special pe titlurile preferate de investitorii nerezidenți. În piață există temeri legate de potențiale efecte de domino în economie și o stare de neliniște adusă de necunoscut. „Sunt în cea mai proastă situație posibilă. Nu pot să fac niciun calcul”, spune Sever Lupu, investitor pe piața de capital locală.

Într-o singură zi toate câștigurile bursiere din acest an s-au evaporat într-unul dintre cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Investitorii s-au precipitat încă de la primele minute de tranzacționare și au pus determinat scăderi consistente și generalizate pe aproape toate acțiunile, cu excepții neglijabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Sever Lupu are 15 ani de experiență pe piața locală de capital și primul lucru care îi vine în minte este sintagma de „Șoc și groază”, denumirea unei operațiuni americane de bombardare a Irak-ului. „Eu, personal, poate prin 2004 am mai văzut o zi de genul ăsta la BVB”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „A fost presiune la vânzare pe tot parcursul zilei.”

Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat

Indicii principali au scăzut cu 11%, spulberând parametrii tehnici, iar cele 2 acțiuni bancare lichide au avut nevoie de ridicări ale limitei de variație. Este reacția pieței la măsurile guvernamentale anticipate de discursul de duminică împotriva multinaționalelor al liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea, respectiv o taxă progresivă pe activele bancare, plafonarea prețului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o taxă de 3% pe cifra de afaceri ale companiilor din energie și telecom, precum și stipulații care ar permite părăsirea prematură de către unii contributori a sistemului de pensii private.

Replierea a fost masivă încă de la debut. Sever Lupu, fondator al comunității bursiere iPC – Investitori pe Piața de Capital, grup pe Facebook, se aștepta la panică, dar aceasta să fie mai ales în rândul investitorilor de retail. „Dat fiind volumele, pentru mine a fost suficient de clar că acolo au fost și instituționali, iar instituționalii cel mai probabil au fost străini”, spune investitorul.

Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost unul foarte ridicat, de aproximativ 330 milioane lei (aproape 71 milioane euro). Vânzătorii au căutat incusliv palierele extrem-inferioare pentru a „descărca” pachete semnificative de acțiuni.

I-au pus bursei ditamai lumânarea

Este ceva care s-a resimțit la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 10,95%, iar indicele reprezentativ BET s-a prăbușit cu 11,21%, până la nivelul de 7.475,22 puncte. Bursa s-a întors practic în timp cu un an, decembrie 2017 fiind ultima etapă în care piața a atins respectivele niveluri. Pe graficul zilnic, sesiunea de astăzi se vede ca o lumânare foarte lungă roșie, una care echivalează uneori cât parcursul bursier pe un an întreg, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Măsurile guvernamentale, ca un bombardament pentru bursă. „Șoc și groază.” Scădere de 11% pe principalul indice și prăbușire de 20% a acțiunii Băncii Transilvania

În prezent, toți parametrii tehnici sunt deteriorați, iar coborârea sub minimul din iulie aruncă bursa într-un teritoriu în care investitorii trebuie să tatoneze pentru găsirea unor noi zone de regrupare la cumpărare. „Problema nu e de prețuri”, spune și Lupu. „Problema e de ce o să se întâmple în viitor, iar părerea mea este că dacă nu se îndulcește ceva în ordonanță, ăsta e un început.”
Investitorul s-a uitat pe graficul acțiunilor OTP Bank din Ungaria pentru perioada de acum 8 ani, când Ungaria a introdus o taxă similară pe activele bancare și declinul a fost de 40-45%, consumându-se în timp.

2 miliarde lei evaporate din valoarea Băncii Transilvania

Șocul a fost major astăzi la BVB pentru acțiunile bancare și a survenit pe volume. Cele 2 titluri lichide de pe acest segment au cumulat transferuri de 226,39 milioane lei (48,61 milioane euro), peste 2 treimi din lichiditatea pieței și au avut amândouă nevoie de ridicări ale limitei de variație admisă într-o primă fază de sistemul bursei.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au căzut cu 19,91%, până la prețul de 1,8820 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu 85,01 milioane acțiuni reprezentând 1,76% din capitalul social al instituției de credit a cărei capitalizare bursiere este de 9,06 miliarde lei (1,94 miliarde euro), după ce în mare parte a acestui an titlurile s-au tranzacționat la cotații care dădeau emitentului o valoare de piață și de peste 2 miliarde de lei. Este o mișcare având credibilitate întrucât volumele au fost echivalente cu 169,85 milioane lei. Închiderea pe minimul zilei arată slăbiciune și că vânzătorii încă sunt în control.

„Nici Isărescu nu știe azi care e impactul”

Investitorii deja se gândesc la cum va fi replierea și văd în impulsul cotațiilor doar un prim mesaj. „E mai puțin important ce s-a întâmplat cu prețurile acum în piață; importante sunt calculele pe care le facem pentru profitabilitate, iar calculele astea sunt proaste atât la bănci – dacă se menține și nu se găsește o supapă – cât și la energetice”, spune Lupu.

În opinia sa, reacțiile pot fi paradoxale, iar acum nu se știe ce se va întâmpla: pot crește costurile de finanțare pentru bondurile guvernamentale, se poate gripa piața bancară, pot fi reduse dobânzile la depozite către zero... Nu este exclus ca anumite bănci cu capital străin să-și reconsidere poziția și să-și transforme entitățile de drept românesc în filiale, după cum Banca Transilvania poate fi încorporată în Cipru cu vânzări de active.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au prăbușit, de asemenea, cu 16,62%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe transferuri de 54,49 milioane lei în piața reglementată și deja cu 13,64% din punctul de vedere al valorii de piață sub cea de la sfârșitul amului trecut. Pe același emitent s-a realizat și o tranzacție specială în piața deal, de 2,05 milioane lei.
„Impactul la ora actuală este imposibil de cuantificat, iar probabil că asta este cea mai proastă situație în care se poate afla un investitor”, rezumă Lupu. „Nici Isărescu nu știe azi care e impactul.”

Dragneanomics – „lebăda neagră” de pe bursa românească

Contextul extern nu a fost neapărat potrivnic astăzi, cel puțin până la publicarea seara a deciziei de politică monetară a SUA. Închiderile în Europa au fost, de altfel, „pe verde” pentru bursele europene: +0,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,96% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,49% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,24% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +1,24 pentru indicele BUX de la Budapesta. Indicele PX de la Praga a fost o excepție, cu un declin de 1,80%.

Lupu spune că avea așteptări legate de un șoc bursiere și se gândea mai degrabă că acesta va veni din piețele externe. Consideră ca eveniment neprevăzut promovarea schimbărilor fiscale ale guvernului, așa-numitul fenomen al „lebedei negre”, un risc ce a existat întotdeauna acolo, dar pe care piața nu îl conștientiza. „Pentru mine este o lebădă neagră”, spune investitorul care adaugă că se aștepta ca aceasta să vină de la Trump sau din China. „Uite de unde a venit! De la Teodorovici, cu Dragneanomcs-urile lui!”...

Gazul a ars pe bursă cu flacără roșie

Impactul a fost puternic și pe segmentul energetic, cu un declin de 9,93% al indicelui sectorial BET-NG. Scăderile au fost induse, în primul rând, de cei 2 producători de gaze naturale. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 9,00%, până la prețul de 31,85 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 27,12 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au prăbușit cu 12,97%, până la prețul de 0,3020 lei/acțiune. Săptămâna trecută, Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență pe bursa românească, avertiza pentru Profit.ro că trecerea prețului sub reperul de 0,3600 lei/acțiune are conotații negative pentru performanța celei mai importante companii petroliere românești.

Companiile vor fi afectate de combinația dintre taxa de 3% pe cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale și de impozitul suplimentar plătit la prețul de pe bursa din Viena, spune Lupu, care completează că aceasta încă nu ar fi nimic pentru că nu omoară economia. „Ce nu pot cuantifica eu în momentul de față sub niciun fel de formă este efectul de domino”, a declarat el. Sub acest aspect, nici dacă guvernanții ar reveni complet asupra deciziei, răul nu s-ar remedia. Investitorii de retail deja au pierderi și o parte se vor retrage pentru a nu se mai întoarce vreodată, iar nerezidenții care au apucat să vândă probabil că vor întoarce spatele: „Nu se poate opera într-un astfel de mediu impredictibil.”

Alro, cădere la un preț de 3,00 lei/acțiune în care free-float-ul companiei a trecut de o treime

Tot pe segmentul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 2,78%, până la prețul 9,45 lei/acțiune pe volume echivalente cu 4,60 milioane lei, în timp ce într-o zodie a picajelor au fost acțiunile Transgaz (TGN), cu un declin de 9,64% și Electrica (EL) ce au suferit un recul de 10,09%, pe rulaje de 3,69 milioane lei și, respectiv 2,35 milioane lei.

Lovite dur au fost și titlurile Alro Slatina (ALR) care au căzut cu 11,50%, până la prețul de 3,00 lei/acțiune, similar cu cel al operațiunii de piață prin care majoritarii de la Vimetco și Conef, prin care miliardarul rus Vitali Matchitki controlează producătorul de aluminiu au vândut către piață 33,77% din acțiunile companiei pentru 723,10 milioane lei (155,58 milioane euro).

Scăderi mari și pe SIF-uri

Ceva mai atenuat a fost șocul pe acțiunile fondurilor închise de investiții al căror indice sectorial BET-FI a supraperformat pieței cu un declin de 5,69%, până la nivelul de 34,229,57 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 2,73% la nivelul capitalizării bursiere, cotația închizând la prețul de 0,9280 lei/acțiune o sesiune în care au fost schimbate titluri în valoare de 15,57 milioane lei. Scăderile au fost ceva mai consistente pe titlurile SIF. Astfel, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 6,60%, până la prețul de 1,9800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei, iar cele ale SIF Transilvania (SIF3) s-au depreciat cu 4,25%, până la prețul de 0,2030 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,42 milioane lei.

Lupu se aștepta la unele măsuri guvernamentale în sensul celor luate în Ungaria și Polonia în ultimii ani, dar impactul a depășit orice estimări inițiale. „Nici în cel mai negru scenariu al meu nu m-a gândit la ceva atât de rău”, spune investitorul. „Sunt în cea mai proastă situație posibilă. Nu pot să fac niciun calcul.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sever lupu