La un an de zile de la promovarea ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ care a condus la cea mai mare cădere post-criză a bursei, piața a avut un declin moderat. În ansamblu, piața arată că a pus demult în spate scăderea de atunci, iar trendul ascendent este abrupt, graficul săptămânal indicând o creștere neîntreruptă de luni de zile, în care media mobile exponențială de 5 săptămâni a fost un suport dinamic foarte credibil.
La 2 pași de maximele post-criză. Așa a găsit bursa românească momentul de un an de la precipitarea picajului antrenat de Ordonanța de Urgență 114/2019 care includea o taxă pe activele bancare, o plafonare a prețului la gazele naturale, o taxare pe cifra de afaceri a companiilor din energie și un cadru mai aspru pentru societățile din domeniul telecom. Acum, piața este cu peste 45% deasupra fundului prăpastiei căscată la cumpăna dintre ani.
Indicele compozit BET Plus s-a retras astăzi cu 0,20%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,18%, până la nivelul de 9.889,74 de puncte, dar peisajul nu se schimbă mult. Trendul ascendent din acest an a pus un ecart uriaș între ce avem acum și reperele de piață în care investitorii erau dominați de stres. Graficul săptămânal al indicelui celor mai lichide acțiuni românești arată în primul rând nu numai această distanță, dar și parcursul în care investitorii nu s-au mai uitat în oglinda retrovizoare. Post-factum, mișcarea din ultimele 6 luni ne apare ca una fără corecții și în care media mobilă exponențială de 5 săptămâni (EMA5) a funcționat ca suport dinamic pentru replierea cumpărătorilor, fără a fi nevoie de retrageri adânci.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rulajul pieței de acțiuni de 31,73 milioane lei (6,65 milioane lei) a fost abia a 10 parte din cel antrenat de vânzările pe panică de acum 1 an. Constanta o reprezintă faptul că cele mai tranzacționate titluri, astăzi cu schimburi de 8,85 milioane lei, au fost cele ale Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,77%, până la prețul de 2,5900 lei/acțiune, unul foarte aproape de maximul istoric atins chiar la acest final de 2019.
După promovarea așa-numitei „taxe pe lăcomie”, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au căzut încă din prima sesiune cu 19,91%, până la prețul de 1,8820 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu 85,01 milioane acțiuni reprezentând 1,76%. La un moment dat, acțiunea băncii rămăsese fără bid. "Nu era nimeni la cumpărare", spunea atunci Dumitru, investitor cu experiență de peste 20 de ani, care nu-și amintea o astfel de slăbiciune pe acest emitent. "Nu-mi venea să cred... Nu văzusem niciodată TLV așa... în faza asta. Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd...", declara acesta pentru Profit.ro. La finalul acelei zile capitalizarea bursieră a instituției de credit era de 9,06 miliarde lei (1,94 miliarde euro). Între timp, valoarea de piață a Băncii Transilvania a urcat cu 49,10%, la 13,51 miliarde lei (2,83 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI Guvernul elimină taxa pe activele bancare și reduce capitalul minim pentru fondurile de pensii din Pilonul 2Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a închis pe prețul de referință de miercuri de 15,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,39 milioane lei. Tot la capitolul financiar și tot în staționare, la prețul de 1,1900 lei/acțiune, au fost titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au adunat volume echivalente cu 1,89 milioane lei. Acțiunile SIF au avut o zi încă și mai bună, astfel încât indicele BET-FI al fondurilor închise de investiții a fost singurul cu o închidere pozitivă, +0,16%, pe nivelul de 46.582,74 de puncte.
Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția titlurilor companiilor din domeniile energetic și de utilități, a subperformat pieței, cu un declin de 0,29%. Acesta a fost tras în jos de corecția de 0,40%, până la prețul de 37,65 lei/acțiune, pe transferuri de 2,64 milioane lei a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), precum și de scăderea cu 0,51% a titlurilor Transelectrica (TEL), până la prețul de 19,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,38 milioane lei, în ziua în care emitentul a pierdut din considerente comerciale ratingul pe termen lung pe care până acum îl acorda agenția de evaluare financiară Fitch. Înainte de această retragere de rating, compania a confirmat ratingul BBB cu perspectivă stabilă acordat anul trecut.
La același capitol energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au alunecat cu 0,11% sub referință, la prețul de 0,4415 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,02 milioane lei, într-o zi în care cotația internațională a țițeiului Brent a forțat la finalul sesiunii londoneze noi maxime ale ultimelor 3 luni, apropiindu-se de reperul de 67,00 dolari/baril.
În ansamblu, ziua a fost bună pentru activele de risc, cu indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange explodând către zona maximelor istorice atinse în aceste zile și cu un tablou preponderent „verde” al burselor europene: +0,00% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,44% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,09% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,63% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,45% pentru indicele PX de la Praga.