Ultimele săptămâni de tranzacționare în care investitorii au fost alimentați negativ de perspectiva ajustării schemei fondurilor de pensi au conturat pe graficul zilnic al indicelui BET un semnal tehnic negativ de regulă în piețele mature cu un grad de credibilitate sporit, respectiv așa-zisa „intersecție a morții”, dată de trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile sub media mobilă exponențială de 200 de zile, cea care definește trendul.
Săptămâna trecută s-a încheiat la Bursa de Valori București într-o notă agitată, piața fiind marcată de știrile contradictorii privind perspectiva plafonării prețului gazelor naturale la 55 lei/MWh, la un preț inferior celui de dinainte de liberalizarea aplicată începând din aprilie 2017. Au fost 2 sesiuni contradictorii, una cu un recul important și o a 2-a de revenire, ambele influențate de acțiunile celor 2 producători interni de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP).
Fluctuațiile semnificative și pe volume mari nu au schimbat cu nimic tabloul bursier românesc, afectat de declinul început în a 2-a parte a toamnei și susținut atât de climatul de aversiune la risc față de piețele emergente în rândul investitorilor, cât și de povestea internă a posibilei ajustări a schemei fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, așa-numitul Pilon II.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tendința negativă de la BVB ar putea continua în perioada următoare, vine un semnal tehnic ce s-a conturat în săptămânile recente. Astfel, pentru indicele BET avem așa-zisa „intersecție a morții” (death cross”), respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), cea mai credibilă medie mobilă de viteză în proporție Fibonacci sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.
Semnalul tehnic ce anticipează o secvență mai complexă și mai îndelungată de scăderi are de regulă un grad de credibilitate ridicat față de trendul general al pieței, fiind vorba despre medii mobile cu perioade de timp extinse care arată mișcările ample imprimate pieței de investitori. Așa cum se vede pe graficul atașat, „intersecția morții” s-a realizat într-un unghi de separare bun, care este o indicație despre determinarea vânzătorilor și forța pe care aceștia au indus-o parcursului descendent.
Care ar putea fi poveștile negative pe care investitorii le iau deja în calcul. O primă poveste este cea a fondurilor de pensii, despre care recent reprezentanții OTP Asset Management, societate cu active în administrare de 610 milioane lei, afirmau că nu este „nici pe departe” inclusă în prețurile rezultate la capătul etapei de declin parcurse. În opinia acestora, acestea reflectă deocamdată doar aversiunea investitorilor față de piețele emergente și mutarea pe piața americană unde randamentele în creștere la instrumentele cu venit fi denominate în dolari au devenit mai atractive decât cele pe piețe ale unor țări în curs de dezvoltare.
„Considerăm că nu sunt incluse discuțiile despre Pilonul II în indicii de la București”, spune Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP AM, care se așteaptă ca informațiile suplimentare să fie cele care mișcă piața în a 2-a parte a anului: „Evoluția pe semestrul II se va învârti în jurul acestui subiect.”
Posibilitatea materializării unor riscuri din piețele financiare internaționale legată de o escaladare a războaielor tarifare inițiate de SUA este indicată frecvent de profesioniști ca având potențial de a induce etape de deprecieri ale acțiunilor românești.
„Intersecția morții” a fost precedată de un stol de „ciori negre”
Tendința de vânzare puternică de la BVB, alimentată cel mai probabil de investitorii instituționali nerezidenți, a transmis semnale foarte puternice în ceea ce privește trendul major. „Intersecția morții” nu este primul semnal tehnic negativ care vine să alerteze piața. Formațiuni grafice cunoscute sub denumirea „3 ciori negre” au fost semnalate de Profit.ro ca indicând drept cel mai probabil scenariu continuarea scăderilor încă de la jumătatea lunii mai. De atunci, indicele BET al bursei românești a mai pierdut încă 6%. Mai jos inserăm graficul prezentat de Profit.ro în urmă cu 2 luni.
„Intersecția morții” conturată recent este un motiv de alertă suplimentar. Atenție! Deși este credibil, sunt cazuri în care semnalul este fals. Un exemplu l-am avut chiar la sfârșitul anului trecut, când, de asemenea, media mobilă exponențială de 55 de zile a trecut sub media mobilă exponențială de 200 de zile, ba chiar a avut un unghi de separare bun. Profit.ro a semnalat deopotrivă momentul, însă piața a avut o mișcare puternică de sens contrar.
Raliul susținut a venit încă din primele săptămâni ale anului, iar la finele lunii aprilie, indicele BET atingea în zona de 9.000 de puncte un nou maxim post-criză. Pe de altă parte, semnalul tehnic în oglindă, așa-numita „intersecție de aur”, a dat semnale corecte în 2 rânduri, atât toamna trecută, cât și la începutul acestui an.
Un caz cu o notorietate mai mare în care „intersecția morții” a transmis un semnal fals a fost în vara anului 2010, dar alerta tehnică a fost puternic popularizată în media de business. Piața a avut, însă, o mișcare de sens contrar chiar din toamna acelui an, bursele fiind alimentate de injecțiile de lichiditate ale băncii centrale a SUA, așa-numita „relaxare cantitativă”.
Cum arată momentul tactic. Este un moment bun de reducere a expunerilor? Unul dintre aceste puncte de vânzare logice s-a conturat, din punct de vedere tehnic, în prima parte a săptămânii trecute, când indicele BET a testat o confluență de 4 rezistențe: 1) pragul psihologic de 8.000 de puncte, 2) minimul relativ precedent de la finalul lunii mai, 3) media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în coborâre, 4) retragerea Fibonacci a ultimului impuls ascendent.