Într-un raliu la care nu s-au conectat acțiunile Băncii Transilvania, indicele BET de la BVB a urcat la cel mai înalt nivel al ultimelor 2 luni și jumătate într-un impuls de continuare a raliului din minimele atinse pe vânzări de panică antrenată de informațiile legate de epidemia de COVID-19.
Impuls ascendent important pe bursa românească susținut de un climat detensionat pe piețele externe și de activarea la cumpărare a investitorilor pe acțiunile din energie, purtătoare de dividende, dar și cu potențial pentru distribuții suplimentare din câștigurile intermediare pe anul în curs. Piața a ajuns la cele mai înalte valori de la prăbușirea cotațiilor provocată de criza noului coronavirus.
Indicele compozit BET Plus a câștigat cu 1,81%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,86%, până la nivelul de 8.576,25 de puncte, depășind reperul tehnic din zona de 8.400 de puncte de unde a suferit 2 respingeri succesive. Cotația se află atât peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cât și pe retragerea Fibonacci de 50,00% aferentă scăderii din martie, având potențialul – după părăsirea unei formațiuni de triunghi ascendent, să atace în zona de 8.900 de puncte media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), care definește trendul și cu care nu s-a mai întâlnit de la începutul crizei COVID-19. Prelungirea tendinței nu este exclusă, obiectivul de preț rezultat din formațiunea tehnică amintită, fiind chiar mai sus, așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este un elan care cade în sarcina acțiunilor de pe segmentul energie, al cărui indice sectorial BET-NG a avut un salt de 2,33%, fiind rezultat la așteptărilor investitorilor pentru distribuții de dividende suplimentare din partea companiilor de profil, multe cu capital de stat, în baza unui document guvernamental și a necesităților de acoperire a deficitului bugetar.
Gaz pentru bursă
Prin amplitudinea mișcărilor pozitive, tendința a fost imprimată de jucătorii din domeniul gazelor. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 4,11%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,97 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au avut o explozie de 5,78%, până la prețul de 293,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,28 milioane lei.
La același capitol, o evoluție ceva mai atenuată au avut titlurile Nuclearelectriva (SNN), +1,42%, până la prețul de 18,58 lei/acțiune, pe transferuri de 3,07 milioane lei și cele ale Electrica (EL), +2,86%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei. În contextul unei activități de numai aproximativ 744.000 de lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,58%, până la prețul de 0,3425 lei/acțiune, după aprecierile consistente în etapa post-dividend.
CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existentePiața nu a fost neapărat conectată în tandem la mișcarea pozitivă, iar aceasta s-a văzut pe acțiunile bancare. Astfel, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,04 milioane lei, care au reprezentat 29,77% din rulajul de 40,46 milioane lei (8,35 milioane euro) al pieței de acțiuni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 1,9180 lei/acțiune.
Prin contrast, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 3,51%, până la prețul de 11,78 lei/acțiune, pe transferuri de 2,03 milioane lei, fiind conectate la restul pieței, iar titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), care deține BCR, s-au depreciat cu 1,13% în acord cu tendința de pe piața principală din Viena.
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 3,72%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, apropiindu-se de maxime, pe volume echivalente cu 6,91 milioane lei. Ziua slabă pentru acțiunile SIF a făcut ca indicele fondurilor închise de investiții să subperformeze pieței, cu un avans de 1,46%, până la nivelul de 42.703,32 puncte.