Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului 2 de pensii, a transmis vineri Ministerul Finanțelor, negând, totodată, acuzațiile aduse de senatorul Florin Cîțu, potrivit căruia autoritățile române ar fi informat în aprilie Comisia Europeană că va suspendă contribuțiile la Pilonul ÎI de pensii. Afirmațiile din raportul Comisiei Europene, citat de senatorul lliberal, sunt o “apreciere subiectivă”, potrivit Ministerului Finanțelor.
Într-o intervenție în direct la postul de televiziune Digi24, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că nu se intenționează nici suspendarea transferului de contribuții către Pilonul II. Referitor la analiza pe care Guvernul o desfășoară referitor la Pilonul II, ministrul a spus că aceasta este una normală, având în vedere că au trecut 10 ani de a înființarea sistemului Pilon II.
În sprijinul afirmațiilor sale, senatorul Cîtu a citat un raport al Comisiei Europene care menționa intenția Guvernului de a inversa reforma sistemului de pensii care a introdus Pilonul 2 de pensii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la <intenția Guvernului de a inversa reforma sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii>, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Raportul DG ECFIN, în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuțiilor de pe agendă.
În acest sens, afirmația <Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii> este o apreciere subiectivă. Oficialii români vor prezența, în perioada următoare, rezultatul evaluării pilonului 2 de pensii administrate privat.
Subliniem faptul că Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului 2 de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni", potrivit Ministerului Finanțelor.
Soarta Pilonului II de pensie a revenit în discuție săptămâna aceasta, după ce a fost anunțat programul legislativ al Guvernului. Potrivit acestui program legislativ, Guvernul ar intenționa să adopte până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Ar fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.
Ulterior, aceste intenții au fost negate, parțial sau integral de Guvern și liderii partiderlor din coaliția de guvernare. Liderul PSD,Liviu Dragnea, a susținut că nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor, dar a arătat că plata ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, în funcție de analizele Guvernului.
CITEȘTE ȘI Coaliția pentru Dezvoltarea României solicită Guvernului să mențină actuala structură a sistemului de pensii și să asigure creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%Pensia de tip Pilon II este o pensie administrată privat, alimentată din contribuția pe care angajatul o plătește lunar pentru Pilonul I (pensia de stat). Statul colectează lunar contribuțiile la bugetul de asigurări sociale, iar o parte a cestei contribuții, pentru fiecare asigurat, o redirecționează în contul acestuia la Pilonul II.
La finalul lunii februarie 2018, fondurile de pensii de Pilon II au ajuns la un număr total de participanți de aproape 7,1 milioane de români, în timp ce activele nete aflate în administrare au fost de 41,7 miliarde lei (8,94 miliarde euro).
Activele nete sunt compuse din contribuțiile brute virate, în valoare de 34,5 miliarde lei, dar și din câștigurile nete din investiții (acestea sunt nete de toate comisioanele percepute și orice alte costuri administrative), în valoare de circa 7,2 miliarde lei (peste 1,5 miliarde euro). De la lansarea sistemului privat de pensii și până la sfârșitul lunii februarie 2018, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 8,8%, calculat conform standardelor internaționale – adică un total cumulat de 128,3% pentru întreaga perioadă mai 2008 – februarie 2018.
În prezent, cele două comisioane de administrare aplicate pe la Pilonul II din România (2,5% din fiecare contribuție și 0,6% din activul net pe an – valori maxime prevăzute de lege) se translatează într-un comision de sub 1% aplicat la activul net. Fondurile de pensii de Pilon II investesc 92% din activele nete pe piețele financiare din România. Alocarea pe clase de active este de 70% în titluri de stat și obligațiuni, 20% în acțiuni listate și 10% în alte instrumente. Această structură investițională reprezintă un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II.