Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică

Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică
scris 24 mai 2018

Soarta Pilonului II de pensie este un „meci” încă în desfășurare între Guvern, administratorii fondurilor de pensii și contributorii la aceste fonduri, însă, acest meci odată câștigat, niciun guvern viitor nu va mai avea curajul să mai pună Pilonul II sub semnul întrebării, afirmă Radu Crăciun, director general BCR Pensii. Administratorii consideră că timpul lucrează în favoarea lor și mizează pe o mobilizare tot mai puternică a opiniei publice, a românilor obișnuiți care au bani acumulați în aceste fonduri.

În plus, perioada aceasta este cum nu se poate mai proastă pentru eventuale discuții despre situația Pilonului II, întrucât interacțiunea contributorilor cu administratorii atinge un punct maxim în aceste săptămâni. Susținerea pentru fondurile de pensii ar putea fi întărită semnificativ de faptul că în această perioadă cei 7 milioane de români care au conturi la Pilonul II primesc acasă notificările anuale privind evoluția activului lor și anume câți bani au și cu cât a crescut contul în ultimul an. Brusc, foarte mulți români mai puțin interesați în general de banii din Pilonul II vor putea asocia exact suma lor de bani cu discuțiile care apar în presă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Dacă mă uit la intensitatea pe care a atins-o discursul, la pleiada de argumente prezentate, la intensitatea procesului de comunicare, dacă mă uit la gradul de interes al opiniei publice pe acest subiect, eu cred că, odată ce vom lămuri oportunitatea existenței sistemului și a necesității lui, nu va mai exista niciun guvern care să mai pună sub semnul întrebării sistemul”, a declarat Radu Crăciun, prezent la un eveniment organizat de Coaliția pentru Dezvoltarea Românei pe marginea Pilonului II.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Viorel Ștefan, despre Pilonul II de pensii: Nu există niciun alt proiect, există doar foarte multă preocupare în dezbaterea publică, ceea ce mă bucură. Guvernul nu a inițiat niciun demers in sensul modificării regimului la Pilonul II CITEȘTE ȘI Viorel Ștefan, despre Pilonul II de pensii: Nu există niciun alt proiect, există doar foarte multă preocupare în dezbaterea publică, ceea ce mă bucură. Guvernul nu a inițiat niciun demers in sensul modificării regimului la Pilonul II

Radu Crăciun este și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit acestuia, momentul este unul critic pentru sistemul de pensie Pilon II, dar există premisele pentru clarificarea pe termen lung a situației.

„Eu cred că o încercare viitoare nu se va mai întâmpla, pentru că așa cum am spus, reacția din momentul de față este atât de puternică, încât nu va mai fi cineva care să aibă curajul să pună sub semnul întrebării sistemul existent. Este un meci care se joacă, dar, odată câștigat, va fi câștigat pe termen lung. Acum este un moment extrem de important, care va defini viitorul sistemului pe termen lung, dacă nu chiar în mod definitiv”, a spus Crăciun.

Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I CITEȘTE ȘI Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I

Potrivit acestuia, interesul contributorilor din Pilonul II pentru acest subiect a crescut puternic încă de acum 10 luni, ca urmare a apariției în spațiul public a discuțiilor despre desființarea sau modificarea sistemului.

Administratorii de fonduri de pensii Pilonul II iau în considerare „orice căi de atac”

Administratorii de fonduri nu au stabilit cum vor răspunde în instanță, întrucât autoritățile au rămas doar la nivelul unor declarații contradictorii privind situația Pilonului II, dar vor fi gata să ia în calcul orice căi de atac, spune Crăciun.

„Nu putem stabili căile juridice de atac atâta timp cât nu știm ce o să se întâmple. Nu putem specula. Dar pot să-i asigur pe cei 7 milioane de participanți că nu vom rămâne în expectativă. Beneficiem deja de asistența juridică a unor profesioniști și ne pregătim să luăm în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor care în prezent sunt participanți la Pilonul II. Care vor fi aceste căi de atac este prematur să discutăm în momentul de față”, a declarat șeful BCR Pensii.

Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală CITEȘTE ȘI Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală

Crăciun afirmă că interacțiunea contributorilor cu fondurile de pensii atinge un maxim în această perioadă.

„Interacțiunea ajunge la un maxim în perioada în care trimitem fișele de informare (anuale), ceea ce se întâmplă chiar zilele acestea. Acesta este momentul de conștientizare că undeva într-un cont se strâng niște bani pentru pensia lui viitoare și poate să vizualizeze câți bani s-au strâns în contul lui individual”, a spus el.

Potrivit administratorilor de pensii Pilon II, discuțiile despre pensiile private au crescut imens gradul de conștientizare a importanței acestui sistem. În plus, administratorii pregătesc și o campanie care se va adresa tuturor categoriilor de populație, inclusiv celor din mediul rural.

OFICIAL Guvernul ar vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii pentru a doua jumătate a anului. UPDATE Ministrul Muncii neagă ce spune în document: nu se va întâmpla așa ceva CITEȘTE ȘI OFICIAL Guvernul ar vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii pentru a doua jumătate a anului. UPDATE Ministrul Muncii neagă ce spune în document: nu se va întâmpla așa ceva

Soarta Pilonului II de pensie a revenit în discuție violent săptămâna aceasta, după ce a fost anunțat programul legislativ al Guvernului. Potrivit acestui program legislativ, Guvernul ar intenționa să adopte până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Ar fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.

Ulterior, aceste intenții au fost negate, parțial sau integral de Guvern și liderii partiderlor din coaliția de guvernare. Liderul PSD,Liviu Dragnea, a susținut că nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor, dar a arătat că plata ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, în funcție de analizele Guvernului.

Despre Pilonul II

Pensia de tip Pilon II este o pensie administrată privat, alimentată din contribuția pe care angajatul o plătește lunar pentru Pilonul I (pensia de stat). Statul colectează lunar contribuțiile la bugetul de asigurări sociale, iar o parte a cestei contribuții, pentru fiecare asigurat, o redirecționează în contul acestuia la Pilonul II.

La finalul lunii februarie 2018, fondurile de pensii de Pilon II au ajuns la un număr total de participanți de aproape 7,1 milioane de români, în timp ce activele nete aflate în administrare au fost de 41,7 miliarde lei (8,94 miliarde euro). Activele nete sunt compuse din contribuțiile brute virate, în valoare de 34,5 miliarde lei, dar și din câștigurile nete din investiții (acestea sunt nete de toate comisioanele percepute și orice alte costuri administrative), în valoare de circa 7,2 miliarde lei (peste 1,5 miliarde euro).

De la lansarea sistemului privat de pensii și până la sfârșitul lunii februarie 2018, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 8,8%, calculat conform standardelor internaționale – adică un total cumulat de 128,3% pentru întreaga perioadă mai 2008 – februarie 2018. 

În prezent, cele două comisioane de administrare aplicate pe la Pilonul II din România (2,5% din fiecare contribuție și 0,6% din activul net pe an – valori maxime prevăzute de lege) se translatează într-un comision de sub 1% aplicat la activul net.

Fondurile de pensii de Pilon II investesc 92% din activele nete pe piețele financiare din România. Alocarea pe clase de active este de 70% în titluri de stat și obligațiuni, 20% în acțiuni listate și 10% în alte instrumente. Această structură investițională reprezintă un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensie
pilon ii
bcr pensii
radu craciun
pensie privata