Faliment major în China. Un trader-gigant de mărfuri, cu capital de stat, nu își mai poate plăti creditorii

Faliment major în China. Un trader-gigant de mărfuri, cu capital de stat, nu își mai poate plăti creditorii

Sursa foto: Mrchan / dreamstime.com

scris 2 dec 2019

Tewoo Group, companie chineză cu activități în domeniul logisticii și comerțului cu produse minerale, a înaintat un plan de restructurare pentru datoria sa de peste 2 miliarde dolari denominată în dolari. Mișcarea arată că statul chinez poate permite falimentele și denotă în același timp un stres major în sistemul bancar al țării, cel mai mare din lume, dublu față de cel din SUA.

Un trader de mărfuri cu capital de stat ar urma să devină protagonistul celui mai mare faliment din ultimele 2 decenii din piața de obligațiuni în dolari a Chinei. În ceea ce ar putea fi un semnal al autorităților că vor permite falimentele, Tewoo Group, societate din Tianjin controlată de guvernul local, a venit în fața creditorilor cu un plan de restructurare a datoriei fără precedent pentru obligațiunile sale emise în moneda americană, de 2,05 miliarde dolari, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Societatea operează în domeniul infrastructurii, logisticii, mineritului, în industriile auto și portuară, având relații comerciale cu parteneri din SUA, Germania, Japonia și Singapore. Este al 132-lea trader, conform top 500 alcătuit pentru anul 2018 de Fortune Global, un conglomerat chiar mai mare decât cunoscutele China Telecommunications Corp. Sau gigantul financiar Citic Group Corp. Are venituri anuale de 66,6 miliarde dolari, profituri de aproximativ 122 milioane dolari, active în valoare de 38,3 miliarde dolari și mai mult de 17.000 de angajați.

Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane CITEȘTE ȘI Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane

Tewoo Group nu este listată pe o bursă, iar primele dificultăți le-a raportat încă din luna aprilie, când a urmărit o extindere a liniilor de credit și a vândut cupru sub prețurile de piață pentru a face rost de cash în vederea satisfacerii serviciului datoriei. În acea lună, agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat cu 6 niveluri dintr-un foc ratingul de credt al companiei, la calificativul B- pentru a reflecta lichiditatea slabă ș îndatorarea excesivă, iar în iulie și-a retras ratingul motivând că nu mai are suficiente informați la dispoziție pentru calcularea corectă a unui calificativ.

Planul de restructurare propus, primul al unei companii chineze cu capital de stat, vizează oferirea unor obligațiuni de 3 dolari care ar urma să ajungă la maturitate în următorii 3 ani, precum și un bond perpeuu. Este foarte probabil ca societatea să fie în incapacitate de plată pentru titlurile sale obligatare în valoare de 300 milioane dolari scadente pe 16 decembrie. Săptămâna trecută, deja Tewoo Group a ratat plata dobânzii la o emisiune de obligațiuni de 500 milioane dolari.

Deținătorii de bonduri au un răgaz de 2 săptămâni pentru a decide dacă acceptă o pierdere de 64% sau plăți cu cu cupon drastic redus pentru un stoc de datorie de 1,25 miliarde dolari. Subsidiare în cadrul grupului au ratat plăți de cupon pentru diverse intrumente de credit. Stresul a fost indus pentru întreaga provincie. Autoritățile din Tianjin au avut probleme de a găsi finanțare în piață pentru programele lor de infrastructură.

Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini: Putem vedea un Război Rece între SUA și China și un proces de deglobalizare CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini: Putem vedea un Război Rece între SUA și China și un proces de deglobalizare

În general, piața obligațiunilor emise de entități ale provinciilor s-a apropiat de un nivel record al falmentelor anul trecut, dar nu au fost ratate plăți pentru investitorii nerezidenți. Cazul Tewoo Group arată că în piețele financiare internaționale poate fi importat un șoc „made in China”, în măsura în care corporațiile din această țară nu mai plătesc datoriile, într-un context în care economia națională are cea mai mare frânare din ultimele 3 decenii, mai ales pe fondul războiului comercial escaladat cu SUA.

China are cel mai mare sistem financiar din lume, de 2 ori mai mare decât cel bancar din America, iar investitori experimentați au lansat avertismente față de potențialul pericol al unui cutremur financiar major. Unul dintre aceștia este, Kyle Bass, fondator al fondului de investiții Hyman Capital, înregistrat în Texas, și care și-a câștigat notorietatea cu profiturile sale masive din criza financiară a deceniului trecut obținute pariind pe prăbușirea instrumentelor derivate având ca activ suport creditele ipotecare contractate de familiile de americani în anii umflării balonului imobiliar care s-a spart în 2006.

În anul 2017, el spunea că sistemul bancar din China se află în metastază și din această perspectivă a acumulat poziții care pariază pe deprecierea yuan-ului. Este o expunere pe care Bass o argumentează deschis: „Nu poți crește sistemul bancar cu 1.000% în 10 ani și să nu ai un ciclu de pierderi, după cum nu poți să menții o monedă puternică când rectifici această balanță.”

viewscnt
Afla mai multe despre
china
datorii
tianjin
faliment
bonduri