Deși prețurile sectorului productiv din China cunosc un declin, bunurile și serviciile pe car ele accesează consumatorii s-au scumpit. Explozie de preț la carnea de porc.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Cu tarife ridicate de SUA în mandatul prezindențial al lui Donald Trump, economia Chinei este sub presiune, ar dezechilibre importante încep să se vadă. Indicele prețurilor de consum a avut în octombrie o creștere anualizată de 3,8%, cea mai mare din octombrie 2012 încoace, transmite Reuters. Estimările analiștilor indicau un nivel de numai 3,3%, însă scumpirea rapidă a cărnii de porc a avut un impact major. În contextul în care febra africană a omorât o mare parte a porcilor Chinei, carnea pe acest segment a cunoscut creșteri de 60%.
Prin contrast, prețurile sunt în scădere pentru produsele, mărfurile și serviciile accesate de sectorul manufacturier. Indicele prețurilor producătorilor, văzut ca un indicator-cheie al profitabilității corporațiilor, a scăzut cu 1,6% în octombrie față de perioada similară a anului trecut, cel mai abrupt declin din iulie 2016 și până în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deflația este concentrată pe segmentul materiilor prime, incluzând extracția de petrol și gaze, industria siderurgică. Zhao Wei, analist macroeconomic la Changjiang Securities din Wuhan, atrage atenția și asupra problemelor din sectorul imobiliar, care este în suferință după ce guvernul a intervenit pentru o ruptură în tranzacțiile speculative și au înăsprit politicile de finanțare a developerilor. Zhao vede pe mai departe presiuni deflaționiste pe segmentul industrial și manufacturier.