Intrarea în insolvență a Romcab și pierderile catastrofale afișate reprezintă o undă de șoc pentru întreaga piață de profil. Distribuitorii de cabluri au fost împinși la rândul lor să se îndatoreze la furnizorii de materii prime ai Romcab, iar acum piața este aproape blocată pentru că și competitorii societății din Târgu Mureș se tem să le mai furnizeze produse. „E dezastru în piața distribuitorilor de cabluri”, spune un manager din domeniu, care crede că relansarea sectorului poate dura și 2-3 ani.
Prăbușirea pe bursa a acțiunilor Romcab Târgu Mureș (MCAB) a anunțat nu numai problemele companiei care a raportat pentru anul recut pierderi uriașe, de 178,23 milioane lei, dar și vremuri înnegurate pentru întreaga industrie de cabluri electrice. Un eventual faliment al Romcab, societate care și-a cerut insolvența la jumătatea lunii trecute, ar urma să tragă în jos distribuitorii de cabluri și implicit, producătorii competitori ai Romcab.
Compania din Târgu Mureș a crescut foarte mult în ultimii ani, promovând o politică de prețuri agresivă, astfel încât pierderile au potential să se împrăștie în întreaga piață. Șocul ar urma să meargă către distribuitori, întrucât mulți dintre aceștia au finanțat indirect Romcab, preluând comenzile furnizorilor de materii prime, în special producătorii de cupru. „A vulnerabilizat întreaga piață de distribuitori”, a declarat pentru Profit.ro un manager din industria de cabluri. Minimum 10 astfel de firme ar urma să fie afectate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Insolvența Romcab, primele victime colaterale. Nume mari din piața asigurărilor și o companie de stat riscă să plătească zeci de milioane de euro. Au apărut primele dosare de daunăConform raportării anuale preliminare, Romcab ajunsese, la 31 decembrie 2016, la datorii totale de 925,34 milioane lei, de 52 de ori mai mari decât întreaga capitalizare bursieră a producătorului de cabluri din fibră optică de 17,64 milioane lei de la momentul suspendării de la tranzacționare a acestuia în urmă cu 2 săptămâni.
Cum a ajuns, însă, Romcab, la aceste datorii? După ce și-a atins limita de îndatorare la bănci, compania a început să se finanțeze prin clienți. Propunerile au venit către distribuitorii de cabluri: vă dau produsele cu un discount semnificativ față de prețul pieței, dar finanțați voi achizițiile de materii prime, arată sursa citată.
Datorii create în raport cu producătorii de cupru
Acestea sunt condițiile în care clienții finali au ajuns să prefinanțeze producția Romcab, în special prin achiziția de cupru. Printre numele indicate că au susținut această afacere sunt ELBI Electric & Lighting, Electroconat, Proenerg, clienți foarte expuși pe Romcab.
Producătorul de cabluri a împins foarte mult risc spre companii relativ mici, fragile pentru a susține un șoc major. Ei s-au îndatorat la producători de cupru, în special din Germania precum MKM Mansfelder Kupfer und Messing GmbH și Codelco Kupferhandel GmbH.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bătaie pe insolvența Transenergo. ANAF i-a pus sechestru. Printre creditori, gigantul energetic de stat al Ungariei„E dezastru pe piața distribuitorilor de cabluri”, spune managerul cu care am vorbit. El se așteaptă ca aceste cazuri să se prelungească. În majoritatea cazurilor nu există bilete la ordin, astfel încât este de așteptat până când fie creditorii, fie debitorii vor deschide procese de insolvențe.
Competitorii Romcab nu au loc de creștere. „Toată lumea pierde”
Sunt riscuri cunoscute în piață, astfel încât nici competitorii Romcab nu sunt dispuși să ia noi poziții față de clienții lor și deja nu le mai furnizează produse. Asigurări deja nu se mai găsesc, în condițiile în care estimări din piața de profil indică la 25-30 milioane euro sau chiar peste aceste valori pierderile care trebuie acoperite pentru partenerii comerciali ai Romcab.
„Nu mai vrea să pună nimeni risc în piață”, spune managerul cu care am vorbit și care el însuși spune cuantifică bine ce are de făcut. Furnizorii Romcab, la rândul lor, aparent nu mai vor să ia noi poziții în raport cu compania: „Nimeni nu mai vrea să susțină chestia asta.” Pe de altă parte, nu este exclus ca dacă societatea din Târgu Mureș face unele plăți, să prindă curaj și să onoreze noi comenzi.
CITEȘTE ȘI Furnizorul de energie Arelco Power a intrat în insolvență. În urmă cu o săptămână, ANRE i-a retras licența. Un alt mare trader, Transenergo, este tot în insolvențăDupă ce s-au repliat consistent în ultimii ani în fața politicii de pricing agresiv a Romcab, competitori precum Electroplast, Iproeb Bistrița sau Icme Ecab nu se grăbesc să ocupe vidul creat. Se tem tocmai de sănătatea financiară a clienților lor din zona de distribuitori, îndatorați la producătorii de cupru. „Toată lumea pierde”, spune managerul cu care am vorbit și care spune că în urma Romcab rămâne numai haos pe întreaga piață de profil.
El anticipează că pierderile de la primul trimestru vor fi încă și mai mari decât cele de aproape 40 milioane euro de la finele anului trecut care au speriat piața, iar acelea vor arăta care este realitatea privind situația stocurilor. . „A făcut țăndări industria asta”, conchide.
Există și o sesizare penală de la supraveghetorul pieței
Bursa a fost prima care a semnalat problemele Romcab, printr-un declin accelerat al cotațiilor, picajul cumulat fiind de aproximativ 80%, până la 1,88 lei/acțiune, față de zona de 9,00 lei/acțiune, de unde a început declinul în ultimele săptămâni ale anului trecut.
Panica pe bursă a fost antrenată în contextul în care investitorii au aflat de inițierea ieșirii din societatea a băncii americane de investiții Morgan Stanley care avea încă din anul 2007 o deținere de 22,87% din titlurilre societății și de pătrunderea în piață a informațiilor potrivit cărora Romcab ar fi avut peste 100 de incidente de plată înregistrate la Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României.
Neliniștea din piață a fost amplificată de faptul că acționari minoritari ai companiei nu au putut contacta conducerea companiei la jumătatea lunii trecute. Profit.ro a încercat atunci, de asemenea, să obțină informații de la societate, însă persoana de legătură pentru relația cu investitorii nu răspundea la numărul de mobil, iar la telefonul indicat de emitent pe portalul Bursei de Valori București nu răspundea decât agentul de pază de la „Poarta1”.
Conform unor informații obținute de Profit.ro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția a depus plângere penală la la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în cazul Romcab, în timp ce o altă sesizare a fost îndreptată și către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru verificarea unor prezumtive nereguli în contabilitate.