Primăria Capitalei înființează propria companie energetică și vrea să preia CET Grozăvești și CET Titan

Primăria Capitalei înființează propria companie energetică și vrea să preia CET Grozăvești și CET Titan
scris 28 feb 2017

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, înființarea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate producerea, furnizarea energiei electrice și termice, serviciu energetice și de mentenanță. Edilul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că primăria intenționează să negocieze achiziționarea CET Grozăvești și CET Titan.​

​Gabriela Firea a susținut că în București, de la producător la consumator, traseul energiei termice este mult prea mare și din acest motiv trebuie construite stații intermediare de cogenerare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Dorim negociere pentru achizționarea unor CET-uri, CET Grozăvești și CET Titan", a declarat în context primarul Capitalei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Firea a argumnetat necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilității fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.

Liderul USR, Nicușor Dan, a afirmat marți, într-o conferință de presă, că Uniunea Salvați România nu este de acord cu înființarea celor 19 societăți comerciale în cadrul municipalității bucureștene, deoarece prin ceea ce propune Gabriela Firea se dorește crearea unei "primării paralele" care să nu dea socoteală bucureștenilor pentru ceea ce face.

CGMB a discutat marți înființarea a 19 societăți comerciale pe acțiuni, iar Gabriela Firea a susținut că împreună cu alte două înființate, pentru construcții și salubrizare, va fi înființat un holding al Bucureștiului.

DOCUMENT Primăria a fixat noi tarife pentru Arena Națională, acuzând pierderi de peste 40 milioane lei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primăria a fixat noi tarife pentru Arena Națională, acuzând pierderi de peste 40 milioane lei

"Facem primii pași pentru înființarea holding-ului "București - Capitală europeană” pe principiul european și potrivit legislației comunitare. Acest holding va fi alcătuit din peste 20 de societăți comerciale pe acțiuni, nu SRL-uri, cum greșit s-a afirmat zilele trecute, 100 la sută acționar fiind municipalitatea, deci bucureștenii, nu privatizăm Capitala”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Decizia autorităților locale din Capitale vine în contextul în care actualul Guvern, care controlează ELCEN prin Ministerul Energiei, este dispus să cedeze compania către Primăria Capitalei. "(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020. Transferul ar fi programat pentru ultimul trimestru al acestui an.

ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.

viewscnt
Afla mai multe despre
primarie
bucuresti
energie
cet
grozavesti
titan
firea