Guvernul a încercat să își dubleze banii de recuperat de la Asesoft, în insolvență, dar a rămas cu 0 lei pentru ministere

Guvernul a încercat să își dubleze banii de recuperat de la Asesoft, în insolvență, dar a rămas cu 0 lei pentru ministere
scris 19 feb 2017

Guvernul a încercat, prin două ministere, să își dubleze banii de recuperat de la compania Asesoft Technologies, aflată în insolvență și care, potrivit DNA, ar fi deținută indirect de Sebastian Ghiță, dar nu a reușit până acum, alegându-se cu zero lei pentru cele două instituții.

La finele anului trecut,  inspectorii Guvernului au indicat că Ministerele Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Fondurilor Europene, Educației, Transporturilor, Comunicațiilor, Economiei, Finanțelor, Agriculturii și Sănătății au cheltuit peste 110,2 milioane de lei (circa 25 de milioane de euro) pentru produse/licențe software care au fost instalate, dar nu și utilizate, sau în cazul cărora au fost descoperite probleme în exploatare sau defecțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, statul a încercat să își suplimenteze prezența pe lista creditorilor Asesoft cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Fondurilor Europene și să obțină astfel încă aproximativ un milion de euro, creanță care să fie vărsată la buget, dar a rămas cu zero lei în dreptul celor două ministere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În aceste condiții, statul mai poate recupera bani de la Asesoft doar prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în cuantum tot de circa un milion de euro.

FOTO Sebastian Ghiță, pe site-ul Europol la rubrica \ CITEȘTE ȘI FOTO Sebastian Ghiță, pe site-ul Europol la rubrica "Most Wanted"

La începutul lunii iunie a anului trecut, Tribunalul Prahova a admis cererea Asesoft Technologies de intrare în insolvență pentru imposibilitatea achitării la termenele scadente a obligațiilor față de creditori. Datoriile însumează 97,9 milioane de lei.

Profit.ro a anunțat atunci că Banca Comercială Română (BCR) este cel mai mare creditor al companiei Asesoft Technologies, în condițiile în care s-a înscris la masa credală cu 38,8 milioane de lei.

Al doilea creditor este Sunsmart Integrare IT Ploiești, care are de recuperat 26,94 milioane de lei.

2K Telecom, firmă deținută integral de fratele deputatului Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și intrată la rându-i, recent, în insolvență, ocupă poziția a treia ca pondere în tabelul creanțelor, cu 5,4 milioane de lei, fiind urmată de ANAF - 5,2 milioane de lei.

De asemenea, asociatul unic al Asesoft Technologies, Vlad Dumitru Iacobescu, are de recuperat  4,8 milioane de lei.

Sume semnificative au de recuperat și Network One Distribution – 3,3 milioane de lei, Avitech Co – 2,1 milioane de lei, Cronus eBusiness – 1,8 milioane de lei, Asesoft International – 1,6 milioane de lei, MB Distribution – 1,4 milioane de lei și Federal Media Partner – 1,1 milioane de lei.

Asesoft Technologies ar fi deținută indirect de Sebatian Ghiță, potrivit datelor din rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prin care primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, a fost trimis cu acesta în judecată, în iulie 2015, într-un dosar pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu.

Deși Sebastian Ghiță susține că nu controlează compania, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Asesoft Technologies, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.

Târguri pentru firmele care vor să încheie contracte CITEȘTE ȘI Târguri pentru firmele care vor să încheie contracte

Înființată în 2012, Asesoft International are ca obiect de activitate prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe și a consemnat în 2015 afaceri de 83,02 milioane de lei, de la 72,4 milioane de lei în urmă cu un an, și pierderi de 13,1 milioane de lei, comparativ cu 10,2 milioane de lei în 2014.

În octombrie 2013, Asesoft Technologies și Siveco Romania au câștigat o licitație organizată de Ministerul Educației pentru furnizarea unui sistem informatic de 20,3 milioane de lei, cu TVA, destinat  creșterii capacității instituției de planificare și monitorizare a sistemului educațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
asesoft technologies
insolventa
creditori