Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania l-a revocat pe directorul Mihai Fercală, cel care de peste un sfert de veac era la conducerea societății. Mandatul directoratului expiră pe 19 aprilie, iar interimar a fost desemnat Marius Moldovan, fost președinte al Depozitarului Central. Fercală invocă decizii din justiție pentru a spune că decizia este ilegală și face mutări de ultim moment. Societatea este într-un moment foarte greu, stoarsă de cash, cu perspectivă incertă de a încasa dividende de la BRD și cu parte covârșitoare din activul net din turism închis în condițiile stării de urgență de coronavirus.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
O decizie de din ianuarie era în măsură să îl propulseze pe Mihai Fercală către un nou mandat de 4 ani la șefia executivă a SIF Transilvania (SIF3), pe care o deține de peste un sfert de veac, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, cel mai longeviv personaj din peisajul financiar românesc. Între timp, lucrurile s-au dat peste cap, configurația Consiliului de Supraveghere s-a schimbat prin reprimirea adversarului Constantin Frățilă, iar decizii din 30 martie ale boardului nu numai că au invalidat noul mandat, dar l-au revocat pe Fercală și din poziția pe care ar mai fi urmat să o dețină până pe 19 aprilie.
Mutare provizorie, Marius Moldovan, fost președinte al Depozitarului Central, a fost desemnat director interimar, dar acesta are nevoie de un aviz al Autorității de Supraveghere Financară (ASF) pentru a obține poziția, moment în care ar urma să-și dea demisia din Consiliul de Supravegeghere unde a fost unul dintre puciști.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Directorul Fercală nu se dă bătut. Deși revocat, a avut ștampila în mână pentru mutări de ultim moment. Una dintre acestea este o notificare către Bursă că a obținut, miercuri, câștig în instanță pentru suspendarea unei decizii din 19 aprilie, care a determinat schimbări decisive în structura boardului, astfel încât acesta să piardă susținerea.
Votul împotriva sa a fost cu 4 opțiuni din șapte exprimate, alături de Moldovan mai fiind Crinu Andănuț din partea Allianz, omul de afaceri constănțean Frățilă și profesorul de economie din Sibiu Nicoae Petria. Este structura care se menține și care poate acorda oricând un vot în același sens, chiar dacă Fercală mizează în continuare că în justiție ar putea obține hotărâri cum că actuala revocare ar fi legală. El invocă faptul că îndepărtarea lui Ștefan Szabo din fruntea Consiliului de Supraveghere nu ar fi îndeplinit condițiile legale și din Actul Constitutiv.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirusSupraviețuitor în războaiele cu fostul arbitru de fotbal Frățilă, dar și într-o confruntare majoră din 2016, în care i-a avut oponenți pe Radu Toia, cu o carieră relevantă la supraveghetorul pieței, și cu Răzvan Rusu din zona Certinvest, Fercală a făcut noi mutări de ultim moment. Una dintre acestea este o propunere pentru modificarea Actului Constitutiv, în sensul ridicării pragului de deținere la 10%, de la 5%, într-o configurație, argumentată de directoratul revocat, ca o menținere a unui free-float ridicat și a captării interesului investitorilor de retail, dar care de facto ar avantaja vechea conducere, cu un status quo care să o mențină la frâiele SIF-ului din Brașov.
Dincolo de bătălia pentru șefia acesteia, societatea este momentan într-o poziție precară. Fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash, societatea se confruntă cu perspectiva de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde concentrează 3,26% din acțiuni, pachet de 22,70 milioane titluri a cărei valoare se ridică la prețul de închidere de ieri la 268,31 milioane lei. Dividendele care ar fi urmat să fie încasate s-ar fi ridicat la 37,23 milioane lei, însă propunerea de dividend brut, de 1,64 lei/acțiune, este sub semnul întrebării, nefiind susținută la momentul de față de acționarul majoritar francez.
Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.
Este un început de drum foarte dificil pentru Moldovan, care probabil vizează poziția de șef executiv și după AGA de bilanț. Acesta este deținător al unei diplome MBA la Universitatea din Viena. Imediat după absolvire, în februarie 2017, întrebat de Profit.ro unde se vede peste 10 ani, acesta răspundea că își leagă viitorul de bursa românească. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, afirma acesta.