Evacuare după o amenințare cu bombă la fondurile Bridgewater. Managerul Ray Dalio tocmai vorbise de un crah de 1.000 miliarde dolari în piețe

Evacuare după o amenințare cu bombă la fondurile Bridgewater. Managerul Ray Dalio tocmai vorbise de un crah de 1.000 miliarde dolari în piețe

Anul 2016 aduce în istoricul de 40 de ani al Bridgewater și o amenințare cu bomba la sediul companiei

scris 14 oct 2016

Joi seara, sediul fondurilor Bridgewater, cu active în administrare de 150 miliarde dolari, a fost evacuat după o amenințare anonimă cu bombă. Coincidență sau nu, investitorul legendar Ray Dalio, care se află la conducerea companiei, afirmase chiar săptămâna trecută că o majorare de un punct procentual a dobânzii pe dolar ar conduce la o evaporare cu valoare de un trilion de dolari pe piețele financiare internaționale.

A aruncat propria sa „bombă” în piața financiară și s-a trezit amenințat cu detonarea unei bombe la sediul firmei sale. Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, s-a confruntat ieri cu evacuarea firmei sale, după o alertă falsă cu existența unor explozibili, la doar o săptămână după ce afirmase că piețele financiare ar intra în șoc de îndată ce dobânzile ar fi ridicate pe dolar.

Urmărește-ne și pe Google News

Administrează bani pentru fonduri de pensii, suma ridicându-se la 150 miliarde lei, în tumultul piețelor financiare globale, însă din mijlocul unui loc feeric, într-o pădure de pini, în apropierea unui lac și a unui curs de apă, lângă Westport, statul american Connecticut. Bridgewater, companie fondată în anul 1975 și care în prezent are 1.500 de angajați, s-a trezit tulburată în paradisul său de o alertă cu bomba.

Sediul Bridgewater, între păduri și pe un curs de apă.

Sediul Bridgewater, între păduri și pe un curs de apă.

„Am avut de parcurs rutina unei amenințări cu bomba și am procedat în acord cu protocoalele bine stabilite pe care le avem”, a declarat pentru Wall Street Journal purtătoarea de cuvânt a companiei. Din fericire, s-a dovedit a fi o alertă falsă.

La 2 pași de sediul Bridgewater, nimic nu amintește de trepidația de pe Wall Street

La 2 pași de sediul Bridgewater, nimic nu amintește de trepidația de pe Wall Street

Ironie, încercarea de intimidare vine la exact o săptămână după ce șeful în vârstă de 67 de ani al Bridgewater declarase într-un seminar pe temen bancare la New York ținut chiar în fața unor reprezentanți ai băncii centrale că piețele financiare ar urma să sufere un crah în cazul unei ridicări mai consistente a dobânzilor pe dolar, observă Zero Hedge.

În cazul în care Rezerva Federală Americană ar ridica cu numai un punct procentual rata dobânzii cheie, din piețele hârtiilor de valoare ar urma să se evapore echivalentul a 1.000 de miliarde de dolari, afirmase Daliocare. Acesta are un masterat la Harvard Business School și o avere netă de 15,2 miliarde dolari, ce îl plasa pe locul 69 în topul celor mai bogați americani.

Cum arată tabloul lui Dalio

Politica monetară este din ce în ce mai puțin eficientă, riscurile asumate sunt asimetrice, având în vedere potențialul de scădere, randamentele vor fi pe termen mai lung scăzute, iar stagnarea economică va conduce la pierderea răbdării în societate, în special în r\ndul clasei mijlocii, conducând la creșterea populismului și naționalismului, sunt indeile principale ale lui Dalio, expuse la New York.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Volumul datoriilor induce nesustenabilitate în sistemul financiar pentru că acestea, chiar dacă sunt active pentru creditori, în același timp sunt obligații pentru cei care le-au contractat. Pensionarii au ajuns la momentul în care vor retrage banii din fondurile lor pentru a cheltui într-un moment în care nu mai pot produce nimic. În același timp, lucrătorii actuali mizează că vor avea aceeași putere de cumpărare pe care au avut-o generațiile precedente de americani. În această dilemă între debitori și creditori, deocamdată banca centrală a intervenit doar cu represiunea financiară, monetizînd o parte din datorii.

Efortul de tasare a curbei de randament, astfel încât dobânzile să coboare și la instrumentele pe termen lung, a creat o sensibilitate sporită și a bondurilor la mișcările de preț. Așa se face că o ridicare cu un punct procentual a randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane ar echivala cu un crah al pieței de bonduri comparabil cu cel din anul 1981, spune Dalio. Cum nivelul dobânzilor este inclus în evaluarea mai multor hârtii de valoare, aceasta ar atrage o devalorizare generalizată a acestora.

Nu este prima dată când Dalio avertizează asupra viitoarei crize. La începutul acestui an, prezent la Forumul Economic de la Davos, Elveția, managerul de fonduri afirmase că ne apropiem de finalul unui ciclu de 75 de ani de expansiune a creditului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ray dalio
bridgewater associates
criza
fonduri de investitii
burse
bonduri
dobanzi
crah