În prima jumătate de an de prezență în ringul sistemului alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori București, Elvila, una dintre primele companii românești post-decembriste, abia a cumulat transferuri cât prețul unui autoturism Dacia Logan.
Compania Elvila (ELV) a fost curtată intens de comunitatea pieței de capital pentru a se lista la bursă în anii de „boom” 2005-2007, dar fondatorul Viorel Cataramă nu a ascuns că a fost refractar unei astfel de mișcări.
Finalmente, Elvila a fost adusă la începutul acestui an pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București, însă într-un climat de interes scăzut al investitorilor. De altfel, încă din toamnă, Cataramă declarase într-un interviu pentru Profit.ro că decizia a fost luată doar pentru a oferi o posibilitate suplimentară unor acționari minoritari de a ieși din societate, dar că nu intenționează să popularizeze neapărat această mutare. „Nu vreau să fac un eveniment din listare. Vreau să dau posibilitatea unor acționari să se miște mai ușor”, afirma fondatorul producătorului de mobilă chiar după decizia din AGA în vederea listării.
CITEȘTE ȘI Profitul net al Hidroelectrica a crescut ca urmare a majorării producției de energie și a liberalizării complete a piețeiLa începutul acestui an, Cataramă a venit, totuși, la sediul BVB pentru a suna clopoțelul în ședința de tranzacționare în prima zi de prezență în ring a titlurilor societății. A recunoscut chiar atunci că, din păcate, Elvila nu face pasul pe bursă tocmai într-unul din momentele favorabile din istoria de peste un sfert de veac a companiei.
Rezultatele financiare anuale au confirmat aproape 2 luni mai târziu un ușor impas, profitul net de aproximativ 737.000 de lei, fiind mai mic decât cel în jurul cifrei de 1 milion de lei din precedenții 2 ani. Cataramă a invocat creșterea salariilor „din pix” în casacadă de către socialiștii de la putere, dar și leul ținut de tare de către o grupare de comuniști de la Banca Națională a României ca surse ale pierderii competitivității Elvila, în principal pe piețele de export. „Omoară producția, omoară exporturile și omoară sectorul privat”, spunea despre politica BNR șeful Elvila.
În prima zi de prezență în ring, titlurile companiei închideau la prețul de 2,6000 lei/acțiune, care confereau societății o capitalizare de piață de 69,11 milioane lei (14,83 milioane euro). A fost și maximul din piață, pentru că de atunci, pe fondul unei lipse de interes la cumpărare, titlurile Elvila au suferit un declin constant. La jumătate de an de la listare, ultima valoare de închidere de 1,8900 lei/acțiune este cu 27,31% sub prețul din prima zi.
Mișcarea negativă a fost potențată și de raportarea trimestrială venită la jumătatea lunii mai, conform căreia Elvila înregistra o pierdere de aproximativ 702.000 de lei după primele 3 luni ale anului.
Dacă unul dintre primele brand-uri românești post-decembriste a ratat șansa acum peste 10 ani de a veni ca o companie-vedetă la BVB într-un context de efervescență bursieră și de „boom” pe segmentul imobiliar, conex activității societății, în schimb prezența pe piața AeRO este de cvasi-anonimat.
În primele 6 luni în ring, activitatea de tranzacționare pe titlurile cu simbolul ELV a fost mai degrabă sporadică, valoarea însumată a schimburilor fiind numai cu puțin peste 19.000 de acțiuni, echivalentul a doar 0,07% din capitalul social, iar valoarea acestor tranzacții de numai aproape 36.000 de lei, nu foarte departe de echivalentul prețului unui autoturism Dacia Logan.