După "cadoul" promovării la statutul de piață emergentă, acum BVB primește un "dar otrăvit" din plan extern. Un șoc de scădere este importat în România, după ce războiul comercial mondial se extinde din Pacific la Atlantic

După "cadoul" promovării la statutul de piață emergentă, acum BVB primește un "dar otrăvit" din plan extern. Un șoc de scădere este importat în România, după ce războiul comercial mondial se extinde din Pacific la Atlantic

Apele Atlanticului ar urma să devină tot mai agitate, iar investitorii arată că se tem de asta, inclusiv la BVB

scris 2 oct 2019

Impulsul de creștere antrenat de majorarea rangului pieței românești de capital de către agenția FTSE Russell a fost integral anulat de un val de vânzări pe fondul unor informații venite din străinătate, cea mai importantă dintre acestea fiind un potențial război tarifar între SUA și Uniunea Europeană.

Sfârșitul săptămânii trecute a adus un moment de optimism pe bursa românească după ce aceasta a intrat în rândul piețelor emergente sub criteriile agenției de evaluare FTSE Russell. La doar câteva zile, climatul apare schimbat, iar jucătorii activi la Bursa de Valori București află pe pielea lor ce înseamnă un „moment istoric”, sintagmă folosită în exces în marketingul operatorului de piață.

Urmărește-ne și pe Google News

În ce apare ca o schimbare de paradigmă majoră, relațiile transatlantice se încordează, iar un episod în această secvență a alimentat vânzări pe bursă. O alianță veche încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial dintre SUA și țările Europei de Vest, amenințate atunci de Uniunea Sovietică, se destramă sub ochii investitorilor de pe bursă într-un context geostrategic cu totul diferit, în care America nu mai vede Europa Occidentală ca aliat, ci doar ca un competitor economic.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

O decizie a Organizației Mondiale a Comerțului lasă loc liber SUA să stabilească tarife vamale la importuri de până la 7,5 miliarde de dolari pe an în raportul relațiilor comerciale în ceea ce are potențialul de a deveni un veritabil conflict comercial, preanunțat de viziunea politică și strategică a președintelui american Donald Trump, ce deja escaladează un război tarifar cu China.

Contagiunea tensiunilor comerciale din Pacific spre Atlantic a speriat piețele financiare internaționale a speriat investitorii. Un șoc bursier s-a propagat în întreaga lume. Indicele Dow Jones Average Industrial s-a prăbușit cu peste 1.000 de puncte față de valori înregistrate luni și a coborât sub pragul de 26.000 de puncte care nu a mai fost atins de la valul de vânzări de la jumătatea verii.

De asemenea, în Europa, tabloul bursier a fost de un „roșu” aprins: -2,98% indicele Euro Stoxx 50, -3,23% pentru indicele FTSE de la Londra, -3,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,76% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -2,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,2073% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,06% pentru indicele PX de la Praga.

Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României

La București, cutremurul s-a simțit mai atenuat, dar deprecierile au fost, de asemenea, generalizate, cu primele cele mai tranzacționate 15 titluri închizând în declin. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat schimburi însumând 20,33 milioane lei, reprezentând 42,41% din rulajul de 47,94 milioane lei (10,09 milioane euro) al pieței de acțiuni, s-au corectat cu 0,54%, până la prețul de 36,80 lei/acțiune, după avasul consistent din prima parte a acestei toamne.

Celelalte acțiuni care urmează să intre în structura indicelui FTSE All Cap din luna septembrie a anului viitor, cele bancare, au consemnat deopotrivă deprecieri, chiar dacă de amplitudini diferite. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,42%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,87 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,01 milioane lei. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 1,54%, până la prețul de 14,02 lei/acțiune, pe transferuri de 1,99 milioane lei.

După THR Marea Neagră, o altă companie hotelieră din portofoliul SIF Transilvania vrea să lanseze program de răscumpărări. Beneficiile ar urma să meargă spre conducere CITEȘTE ȘI După THR Marea Neagră, o altă companie hotelieră din portofoliul SIF Transilvania vrea să lanseze program de răscumpărări. Beneficiile ar urma să meargă spre conducere

Impasul de pe cele mai lichide acțiuni s-a răsfrânt și la nivelul principalililor indici. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 1,30%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 1,33% sub referință, la nivelul de 9.425,20 de puncte. Așa cum se vede pe graficul atașat, cotația a trecut chiar și sub reperele de tranzacționare de la anunțul promovării statutului BVB. Sub aspect tehnic, însă, trendul ascendent rămâne deocamdată intact, cu secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow încă neatinsă. Media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în urcare, ar trebui să reprezinte primul suport dinamic logic ce să se interpună vânzărilor care deja precumpănesc de 3 ședințe.

După

Tot o știre aparent pozitivă, semnarea unui memorandum între Transgaz Mediaș (TGN) cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) pentru constituirea unui hub gazier în România, a fost amendată după o singură zi. Titlurile transportatorului energetic au suferit un declin de 1,37%, până la prețul de 360,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,57 milioane lei.

La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a coborât cu 1,26%, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,4111 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,49 milioane lei. Mișcarea este acompaniată de declinul petrolului în piețele internaționale. La Londra, după un declin agresiv, cotația internațională a țițeiului de tip Brent a trecut sub reperul de 58,00 dolari/baril, respectiv cu 10 dolari mai jos decât vârful adus de puseul de apreciere de acum 2 săptămâni antrenat de afectarea unor câmpuri de producție ale Saudi Aramco din Arabia Saudită după un atac cu drone atribuit unor rebeli yemeniți.

Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului CITEȘTE ȘI Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,08 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit o corecție de 1,69%, până la prețul de 1,1600 lei/acțiune, după ce abia atinseseră un maxim al lor în peste 8 ani și jumătate de prezență la tranzacțonare în piața secundară a BVB. Titlurile SIF au avut o performanță încă și mai slabă, ceea ce a determinat o închidere cu 1,84% sub referință a indicelui financiar BET-FI, la nivelul de 41.620,23 de puncte. Cel ma lichid dintre acestea, SIF Oltenia (SIF5) a avut un recul de 0,91%, până la prețul de 2,1800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 805.000 de lei, la o zi după conducerea societății a primit o solicitare din partea unui grup de acționar minoritari pentru convocarea AGEA având pe ordinea de zi un vot pentru un program de răscumpărări vizând 6,61% din titlurile proprii.

Pe transferuri de 1,20 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au alunecat cu 0,33% sub reperul de marți, de 30,20 lei/acțiune. Tot un titlu listat recent a fost în atenția acțioanrilor în contextul pregătirii unui eveniment corporativ major. Astfel, titlurile Purcari Wineries (WINE) au scăzut cu 6,93%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pe tranzacții depășind cu puțin 641.000 de lei, după ce Lorimer Ventures Ltd. vehicul de investiții înregistrat în Cuipru al Horizon Capital, cu prezență relevantă în Ucraina, au anunțat că vor să-și înstrăineze participația de 22,69% printr-o ofertă de vânzare accelerat. Aparent, prin scăderea de astăzi, piața semnalizează o închidere a acestei tranzacții sub prețurile din piața reglementată din această vară antrenate de rezultatele semestriale în creștere. La închiderea de astăzi, capitalizarea de piață a producătorului basarabean de vinuri se cifrează la 430,00 milioane lei (90,53 milioane euro), iar operațiunea s-ar ridica, în cazul unei vânzări integrale, la 97,61 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
digi