Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, a transmis o ofertă neangajantă propriului acționar majoritar, Ministerul Energiei, în calitate de potențial vânzător, privind cumpărarea de către SNN a activelor sucursalei Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului (CNU), deținută integral de minister, active necesare derulării activității de procesare a octoxidului de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu.
Potrivit unui document al Nuclearelectrica analizat de Profit.ro, prețul achiziției, care este un proiect mai vechi al SNN, ar putea fi stabilit prin raportare la valoarea contabilă a activelor în cauză, din care ar urma să se scadă datoriile istorice, inclusiv cele ce decurg din obligațiile de mediu ale CNU.
La prima vedere, transferul unor active de la o companie de stat la alta ar trebui să fie o procedură relativ simplă. Nu este însă deloc așa. Nuclearelectrica a trebuit să identifice expres prevederi legale care permit transferul. Aceasta sunt incluse în OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale:
"Ulterior identificării și stabilirii, de către autoritățile publice implicate, a cadrului legal aferent vânzării CNU – Sucursala Feldioara, precum și a declanșării efective a procesului de vânzare, inclusiv a stabilirii activelor ce sunt disponibile spre vânzare, SNN, în acord cu hotărârile adoptate de către acționarii săi, va efectua toate diligențele necesare în scopul evaluării activelor de care SNN este interesată, sub toate aspectele (financiar, comercial, tehnic, juridic, mediu etc). Finalitatea acestei evaluări o reprezintă obținerea tuturor aprobărilor interne necesare pentru derularea și finalizarea tranzacției de cumpărare", se arată în documentul citat.
Nuclearelectrica a ajuns să formuleze oficial ofertă neangajantă de preluare a activelor CNU către propriul acționar majoritar după ce între cele două companii controlate de același Minister al Energiei a apărut un blocaj.
Astfel, în urmă cu peste un an, în august 2018, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a fost mandatat să realizeze o analiză de tip „due-diligence” în vederea unei potențiale preluări a liniei de procesare de la CNU Sucursala Feldioara. Ulterior, în mai anul acesta, AGA SNN a aprobat contractarea de servicii de consultanță pentru efectuarea acestei analize.
CITEȘTE ȘI Mario Draghi avertizează că nu se întrevede o redresare a zonei euroLuna trecută, Nuclearelectrica a trimis o scrisoare Ministerului Energiei, în care a cerut să fie discutat un protocol care să includă poziția Ministerului Energiei privind preluarea liniei de procesare, identificarea cadrului legal în baza căruia se va realiza posibila preluare, stabilirea legislației aferente realizării procedurii de achiziție a serviciilor de consultanță în vederea realizării analizei de tip due-diligence (achiziție sectorială sau procedură clasificată, nivelul de secretizare al informațiilor/documentelor clasificate deținute de către CNU ce sunt necesare pentru realizarea analizei de tip due-diligence (tehnic, mediu, financiar, juridic), stabilirea procedurii de acces la aceste informații și documente și specificarea certificărilor ORNISS necesare în acest sens.
"Ministerul Energiei (ME) a răspuns prin scrisoarea cu nr. SNN 9728/20.08.2019 arătând că s-a mandatat CA-ul SNN de către AGEA să realizeze analiza de tip due diligence și se aduc o serie de argumente prin care se arată că ME dovedește o atitudine deschisă și consecventă a acționarului CNU - Statul Român. Totodata, în scrisoarea ME (...) nu se regăsesc aspecte care să conducă la concluzia că CNU are sau va avea obligația legală să furnizeze documentele necesare realizării analizei de tip due diligence. În ședința din data de 21.08.2019, organizată la sediul ME, s-a clarificat faptul că documentele ce vor fi puse la dispoziție de CNU nu conțin informații clasificate de nici un fel și, prin urmare, consultantul ce urmează a fi selectat de către SNN nu are nevoie de avize/autorizații ORNISS", se mai afirmă în document.
De asemenea, SNN a solicitat o serie de documente preliminare de la CNU necesare realizării analizei due diligence.
CITEȘTE ȘI Românca Dana Spinanț, desemnată purtător de cuvânt adjunct de către Ursula von der Leyen"CNU a raspuns solicitării prin transmiterea, într-o formă incompletă și insuficientă, a documentelor solicitate (documentele transmise cu adresa SNN nr. 7801/01.07.2019). (...) s-a constatat că CNU nu a transmis o serie importantă de documente esențiale, spre exemplu, pentru realizarea analizei juridice (hotărâri AGA, decizii CA etc). În aceste condiții și în lipsa unei obligații legale a CNU de a furniza datele necesare pentru analiza due diligence, echipa a sesizat riscul ca procedura să fie demarată, contractul semnat, iar analiza due diligence să nu poată fi realizată/finalizată în mod efectiv. Această ipoteză ar fi pus SNN într-o situație dificilă în relația cu consultantul, acesta din urmă fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale din cauze independente de el (dar, în același timp, independente și de voința SNN)", mai menționează Nuclearelectrica.
Pentru a minimiza acest risc, dar și "pentru a se arăta disponibilitatea SNN de a duce la îndeplinire mandatul acordat de AGEA SNN, Consiliul de Administrație a aprobat demersul conducerii executive a SNN de redactare și transmitere, de către SNN, în calitate de potențial cumpărător, către Ministerul Energiei, în calitate de potențial vânzător, a unei oferte neangajante privind cumpărarea - cu respectarea cadrului legal aplicabil – activelor de la CNU - Sucursala Feldioara, necesare derulării activității de procesare a octoxidului de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, la un preț care ar putea fi stabilit prin raportare la valoarea contabilă a acestora (din care să se scadă datoriile istorice, inclusiv cele izvorând din obligațiile de mediu)", conchide SNN.
În martie, Guvernul a emis o Hotărâre de aprobare a modalității de stabilire a prețului reglementat cu care Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de stat, va vinde dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, în baza unei legi intrate în vigoare în vara anului trecut ce încearcă să mențină în viață CNU, aflată într-o situație financiară extrem de dificilă, asigurându-i un monopol de facto pe aprovizionarea Nuclearelectrica și totodată încercând să respecte și legislația UE în domeniu.