Dividendele "trimestriale", probabil doar de 2 ori pe an și numai de la companiile de stat

Dividendele "trimestriale", probabil doar de 2 ori pe an și numai de la companiile de stat

Sursa foto: Kirsty Pargeter / dreamstime.com

scris 14 sep 2018

Deși comunitatea pieței de capital este favorabilă distribuirii dividendelor într-o frecvență mai mare după adoptarea actului normativ care lasă posibilitatea repartizării trimestriale din câștiguri, așteptările sunt mai degrabă moderate. Companiile private nu iau în calcul utilizarea oportunității, iar de la societățile de stat distribuția ar putea fi de cel mult 2 ori pe an.

Placări pardoseli și perete – ce ne propun cele mai elegante branduri italiene CITEȘTE ȘI Placări pardoseli și perete – ce ne propun cele mai elegante branduri italiene
Urmărește-ne și pe Google News

Profiturile companiilor listate au condițiile pentru a ajunge mai repede către acționari, însă așteptările în rândul investitorilor de pe piața locală de capital sunt moderate față de cât de repede va ajunge cash-ul. Posibilitatea distribuirii de dividende trimestriale deschisă de la începutul acestei veri este, cu toate acestea, bine apreciată în piață.

„Este o măsură foarte bună pentru investitori”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. „Nu poate fi decât benefică.” Atrage atenția că procesul de distribuție este complicat de faptul că este anterior nevoie de o decizie a Adunării Generale a Acționarilor, dar și ca rezultatele financiare intermediare să fie auditate.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

Statul a dat posibilitatea încasării câștigurilor de către acționari înainte de închiderea exercițiului financiar, tocmai pentru a acoperi necesarul cheltuielilor bugetare prin obținerea unor sume consistente de la companiile unde este acționar, dar deschide oportunitatea pentru toate societățile comerciale.

Pe bursă, aplicarea ar urma să fie, însă, mai degrabă sporadică. Dumitru Miheș este investitor cu experiență de peste 20 de ani pe piața de capital locală și are un portofoliu relevant cu acțiuni la mulți emitenți. A făcut un sondaj la firme unde este acționar, dar majoritatea reprezentanților conducerilor companiilor au spus că nu intenționează să acorde dividendele decât anual. „O să fie numai o chestie excepțională în piață”, spune el.

Ca în America... sau ca în Germania?

Modalitatea de repartizare a câștigurilor la fiecare 3 luni este foarte populară în SUA, unde este însușită în special de companiile de pe segmentul consum, mai puțin expuse ciclurilor sezoniere, și devine tot mai populară și în alte piețe, spre exemplu pentru corporațiile listate la Londra.

Prin contrast, în Germania, societățile listate pe Bursa de la Frankfurt nu distribuie dividendele decât anual, constrângerea fiind dată, ca și în România, de adoptarea unei decizii în AGA. Pe piața americană, în baza unei politici de dividende anterior convenite de acționari, dividendele pot fi declarate unilateral de board, pe măsură ce se conturează performanța companiei.

EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active

Astfel, spre exemplu, conducerea anunță în februarie sau martie care va fi dividendul acordat peste 6 luni de zile, astfel încât investitorii să-și facă unele calcule. Alte companii, precum Coca-Cola sau Microsoft, stabilesc un dividend egal distribuit pe parcursul întregului an.

Dai dividendele mai repede, investitorul rămâne cu tine

Deschiderea acestei posibilități și pentru România este bine văzută în piață. „Este un factor pozitiv”, spune Robert Burlan, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management. „Din punctul de vedere al acționarului, te bucuri să primești remunerația mai devreme.”

„Noi susținem acest demers de plată a dividendelor trimestriale”, spune și Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management. El se așteaptă că ceva să se schimbe la nivelul comportamentului investitorilor: „Cel mai probabil aceștia vor rămâne investiți pe termen mult mai lung. Vor rămâne alături de companie.”

Cu experiență de peste 10 ani în administrarea activelor financiare, dintre care cea mai relevantă la fondurile de pensii ING și NN, Tănase de la BVB, afirmă că aceasta va fi și una dintre modalitățile de departajare a companiilor, investitorii preferând cele care dau dividendele mai repede. „Este o măsură atractivă pentru investitori pentru că produce niște cash-flow-uri de-a lungul anului”, ne explică.

Traiectoria cotațiilor, mai atenuată, dar și mai imprevizibilă

Un avantaj în cazul în care mai mulți emitenți vor opta pentru o frecvență mai mare a distribuției dividendelor este acela că va fi schimbată traiectoria peste an a evoluțiilor bursiere („pattern”), spune Alexandru Combei, director de investiții la BRD Asset Management. În ultimii ani a fost un parcurs pozitiv în lunile ianuarie-mai pe măsură ce investitorii s-au poziționat pentru încasarea dividendelor, iar în perioada de vară și începutul anului bursa bătea pasul pe loc din punctul de vedere al voluției cotațiilor și volumelor. Este o evoluție care are condițiile să se schimbe, afirmă Combei.

EXCLUSIV De lunea viitoare, investitorii străini care vor să cumpere acțiuni românești au eliminată și ultima barieră. Piața OTC va fi liberalizată total CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De lunea viitoare, investitorii străini care vor să cumpere acțiuni românești au eliminată și ultima barieră. Piața OTC va fi liberalizată total

Părerea este împărtășită și de Daniela Vasile, manager de investiții la Certinvest. Investitorii nu vor mai aplica regula „sell in May and go away!” („Vinde în luna mai și pleacă în vacanță”). „Vor fi mai atenți pe tot parcursul anului.”

Vin bani până la finalul anului?

Așteptările sunt moderate față de posibilitatea aplicării regulii dividendelor trimestriale încă din 2018. „Aproape sigur vor fi niște plăți până la finalul anului ținând cont de interesul statului”, spune Burlan de la Raiffeisen AM.

Încă înainte de adoptarea actului normativ, în piață existau așteptări din partea brokerilor că societățile cu capital de stat ar putea veni cu repartizări de câștiguri și în toamnă, după modelul dividendelor suplimentare distribuite anul trecut.

Miheș este sceptic în ansamblu și crede că vor fi maximum 2 distribuiri pe an și doar la câteva companii de stat. „Nu există o tradiție...”, conchide investitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
adrian tanase
bvb
bursa
brd am
otp am
raiffeisen am
certinvest