Dividend de 8,14 lei/acțiune propus de Transgaz în urma înregistrării unor provizioane aferente creanțelor clienților cu risc ridicat: AIK Energy, CE Hunedoara și Donau Chem. Statul român va încasa 56 milioane lei

Dividend de 8,14 lei/acțiune propus de Transgaz în urma înregistrării unor provizioane aferente creanțelor clienților cu risc ridicat: AIK Energy, CE Hunedoara și Donau Chem. Statul român va încasa 56 milioane lei
scris 23 mar 2021

Operatorul sistemului național de transport gaze, Transgaz, propune acordarea pentru anul financiar 2020 a unui dividend de 8,14 lei/acțiune, în sumă totală de 95,8 milioane lei, echivalent cu 54% din profitul net anunțat de companie pe 22 martie (data anunțării propunerii de dividend), însă cu numai 44,5% din profitul net preliminat de companie pe 22 februarie.

“Comparativ cu rezultatele financiare preliminate, Transgaz a înregistrat suplimentar provizioane pentru ajustarea creanțelor, clienți pentru care s-a înregistrat un risc ridicat de neîncasare, respectiv 24,5 milioane lei pentru creanțele înregistrate de grupul AIK, 5,5 milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara, 4 milioane lei pentru creanțele înregistrate de Donau Chem. Transgaz a înregistrat provizion și pentru obligațiile impuse de ANAF in urma unui control de fond în anul 2020 constând în impozit pe profit și TVA suplimentar în valoare de 7.462.671 lei, sumă achitată de societate si neînregistrată pe cheltuieli, suma fiind contestată administrativ de societate. Precizăm că aceste ajustări au fost efectuate la solicitarea auditorului”, a explicat Transgaz pentru Profit.ro diferemta dintre profitul net preliminat raportat pe 22 februarie, 229 milioane lei, si cel de 175 milioane raporat pe 22 martie, in momentul avansarii propunerii de dividende.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat în luna noiembrie că Transgaz a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei, cel mai important importator de gaze din ultimii doi ani, de la adoptarea controversatei OUG 114.

EXCLUSIV Cum susține Dacia afacerea Renault: Sandero, cel mai vândut automobil din grupul Renault. Familia Logan a acoperit 30% din vânzări, la nivel global CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum susține Dacia afacerea Renault: Sandero, cel mai vândut automobil din grupul Renault. Familia Logan a acoperit 30% din vânzări, la nivel global

Propunerea de dividendul pentru 2020 este cu 7,33 lei/acțiune sau 47,4% mai redusă decât valoarea dividendului distribuit pentru 2019, de 15,47 lei/acțiune. Raportat la prețul de piață de 293,00 lei/acțiune, randamentul net este de 2,65%.

Dacă va fi acceptată propunerea consiliului de administrație, statul român, principal acționar cu o participați de 58,51% din Transgaz, va încasa 56 milioane lei.

Profitul operatorului de transport și sistem gaze Transgaz s-a redus cu 34% în 2020 comparativ cu anul precedent, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din transportul internațional în urma expirării pentru conducta Isaccea 2-Negru Voda 2, anunțat Profit.ro pe 22 februarie. Exact în ziua ziua publicării rezultatelor preliminare pe 2020, Transgaz a anunțat încetarea prin acordul părților a contractului istoric cu Gazprom privind tranzitul prin România al gazelor rusești și prin conducta de tranzit T3, încheiat în 1999 și care era valabil până la finalul anului 2023.

EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 2.000 de documente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 2.000 de documente

Pe 22 februarie, Transgaz a raportat un profit net preliminat de 229,8 milioane lei, cu 118,5 milioane lei sau 34% sub profitul net raportat în 2019, de 348,3 milioane lei. Cel mai important element care a contribuit la scăderea profitului pe 2020 a fost reducerea veniturilor din transportul internațional al gazelor naturale cu 213,5 milioane de lei “din cauza încetării contractului de transport cu Gazprom Export Ltd pentru conducta Isaccea 2-Negru Vodă 2 și a reglementării venitului din transport pe conducta Isaccea 1 – Negru Voda 1 în conformitate cu prevederile ANRE ca urmare a conectării acestei conducte cu SNT începând din 01 octombrie 2019”. Astfel, dacă în 2019, Transgaz încasa de la Gazprom venituri de 327,7 milioane de lei, în 2020 suma a scăzut cu 213,5 milioane lei sau 65,15% ca urmare a expirării contractului Take or Pay pe conducta de tranzit T2.

O veste bună este aceea că, așa cum a anunțat Profit.ro, problemele întâmpinate de Gazprom la construirea prelungirii gazoductului (TurkStream 2) se pare că i-a determinat pe ruși ca, cel puțin deocamdată, să mute traseul gazelor destinate Ungariei de pe cel planificat (Bulgaria-Serbia-Ungaria) pe fostul coridor transbalcanic (Bulgaria-România-Ungaria). Ceea ce nu poate fi decât benefic pentru Transgaz, care, prin tarifele de rezervare capacitate percepute în punctele de interconectare Negru Vodă și Csanádpalota, poate compensa dispariția tarifelor de tranzit încasate de la Gazprom în urma încetării contractelor pe cele trei fire de transport Isaccea-Negru Vodă.

“Propunerea de repartizare pe destinații a profitului net în sumă de 175 milioane lei lei, conform prevederilor O.G. nr. 64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, este următoarea: Dividende cuvenite acționarilor - 95,8 milioane lei; Profit destinat constituirii surselor proprii de finanțare 79,1 milioane lei”, se precizează într-un document publicat de Transgaz pe Bursa de Valori București (BVB) pe 22 martie.

Potrivit companiei, avizarea unui dividend brut pe acțiune în valoare de 8,14 lei a fost determinată în baza prevederilor O.G. nr. 64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome în condițiile aplicării cotei de 50,01707% la repartizarea profitului sub formă de dividende.

“Cota de repartizare prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli al SNTGN Transgaz SA pe anul 2020 aprobat prin Hotărârea AGOA nr. 2/04.03.2020 este de 50%”, precizează compania.

Totodată Transgaz propune data de 16. iulie 2021 ca dată a plății dividendelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
aik energy
donau chem
ce hunedoara
provizioane