Din nou, presiune la vânzare pe bursă. Crește aversiunea pieței față de acțiunile bancare

Din nou, presiune la vânzare pe bursă. Crește aversiunea pieței față de acțiunile bancare
scris 23 oct 2017

În contextul acuzațiilor oficiale de practici înșelătoare la adresa unei bănci, sectorul bancar de la bursă a scăzut cu aproximativ 2,5% în ultima ședință a săptămânii trecute. În piață există temerea că ar putea urma represalii de stat viitoare asupra băncilor. Este declinul care a determinat trecerea sub nivelul de 8.000 de puncte a indicelui reprezentativ BET.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Săptămâna de tranzacționare de la Bursa de Valori București începe sub umbra aruncată de ședința de vineri, în piață fiind transmis un semnal tehnic negativ, dar și un sentiment negativ care a fost antrenat de măsuri preconizate de Protecția Consumatorului pentru bănci.

Urmărește-ne și pe Google News

Securea unor ordine de încetare a unor prevederi contractuale este deasupra instituțiilor de credit românești, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că a descoperit practici înșelătoare la Raiffeisen Bank legate de condițiile de creditare la împrumuturile în franci elvețieni și a afirmat că ar urma să extindă încrederea și la alte bănci.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate

Pe măsură ce în piață și-a făcut loc informația, titlurile bancare au tins să-și accelereze tendința descendentă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,80%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 3,78 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a suferit un recul de 2,36%, până la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,73 milioane lei. Cotația este deja cu 12,80% sub maximul acestui an de 14,22 lei/acțiune consemnat la începutul lunii august și cu numai 4,38% peste ultima valoare de tranzacționare a anului precedent, de 11,88 lei/acțiune.

Pe graficul atașat intraday al Băncii Transilvania, se observă o presiune constantă la vânzare, precum și o apăsare mai mare a cotației către finalul orarului de tranzacționare, când în piață au ajuns informații potrivit cărora Protecția Consumatorului va dispune anularea prevederilor contractuale ale Raiffeisen Bank la împrumuturile în franci elvețieni.

Din nou, presiune la vânzare pe bursă. Crește aversiunea pieței față de acțiunile bancare

Așteptările în piață rămân negative fațăd e sectorul bancar. 2 brokeri au declarat pentru Profit.ro că se așteaptă ca, în cele din urmă, piața să confirme zvonul privind introducerea unei taxe unice anuale de 0,5% pe activele bancare. Această perspectivă antrenase un șoc de vânzări pe acțiunile bancare la sfârșitul lunii august.

Băncile au tras în jos întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,83%, iar indicele reprezentativ BET a scăzut cu 0,90%, până la nivelul de 7.933,48 puncte. Este un impuls de depreciere puternic, reacție după atingerea unei confluențe de rezistențe dată de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci a mișcării descendente din lunile august-octombrie.

Din nou, presiune la vânzare pe bursă. Crește aversiunea pieței față de acțiunile bancare

Existența climatului negativ din piață se vede și din închiderea pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 31,50 lei/acțiune a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), pe fondul unor transferuri de 2,85 milioane lei, chiar și după ce Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de vineri a aprobat distribuirea de dividende suplimentare în valoare însumată de 747,72 milioane lei, echivalent pentru un dividend brut de 1,94 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
raiffeisen bank
anpc
romgaz
banci
franci elvetieni
bvb
bursa