În contextul unui declin al cotațiilor futures ale indicilor marilor burse în sesiunea asiatică și unui debut negativ de zi în Europa, unde se prefigurează cea mai negativă săptămână din anul 2008 încoace, pe fondul știrilor legate de epidemia de coronavirus, și la București vânzările s-au reluat în ceea ce ar putea fi a 4-a ședință consecutivă de deprecieri. Titlurile Băncii Transilvania dau tonul scăderilor.
Vânzări agresive pe bursele lumii antrenate de extinderea epidemiei de coronavirus din China și un climat de anxietate acasă, cauzat de impasul politic și de același virus gripal. Este cocktailul perfect pentru ca investitorii de la Bursa de Valori București, mult timp într-o perioadă de apatie, să se activeze la tranzacționare... pe un puseu de corecții agresive.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Închiderile negative de pe parcursul întregii săptămâni sunt urmate și de un declin important în debutul primei ședințe de tranzacționare a intervalului. Puțin după orele prânzului, indicele BET pierde peste 3% în prima oră de tranzacționare și ajunge într-o aglomerare de suporturi, indicată de Profit.ro încă de ieri, în zona de 9.400 de puncte; este vorba de 1) minimul relativ din octombrie 2019, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a mișcării ascendente din perioada mai 2019 – februarie 2020 și 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).
Deschiderea foarte violentă a determinat o coborâre a indicelui sub acest reper, însă este de urmărit care va fi comportamentul pieței până la finalul ședinței și la debutul săptămânii viitoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Criza de forță de muncă îl determină pe Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea, să aducă angajați din Nepal pentru barurile saleCu o activitate de tranzacționare de aproape 13,5 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au dat tonul vânzărilor și au ajuns la cea mai coborâtă valoare din ultimele 4 luni, la prețul de 2,3800 lei/acțiune, declinul fiind în linie cu media pieței, de aproximativ 2,6%. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) suferă o depreciere mai atenuată, de 2,3%, până la prețul de 1,2900 lei/acțiune, pe transferuri de peste 7,6 milioane lei, în pofida susținerii primite din partea programului de răscumpărare la un preț superior celui din piață și a dividendului brut de 0,0642 lei/acțiune anunțat după închiderea ședinței de ieri.
Ordine de vânzare mai mari au declanșat de 12 ori mecanismul de întrerupere a volatilității sistemului Bursei, respectiv de 5 ori pentru acțiunile Purcari Wineries (WINE), de 4 ori pe acțiunile MedLife (M), de 2 ori pe acțiunile SIF Banat Crișana (SIF1) și o dată pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD).