Indicele energetic este cu 0,67% peste referință după primele 2 ore de tranzacționare, iar titlurile Nuclearelectrica se apreciază cu aproape 8%. Aparent este reacția pieței la știrea publicată în premieră de Profit.ro, mai întâi pe Insider, privind posibilitatea de a distribui sub formă de dividende a unei părți din rezerve. Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, distribuția ar trebui să fie în echivalent de 6 miliarde lei, cea mai mare parte de la companiile listate.
Pe primele 4 locuri în clasamentul tranzacțiilor la Bursa de Valori București se află în acest moment acțiuni ale companiilor din domeniul energetic, unde participația majoritară aparține statului. Avansul indicelui energetic BET-NG este de 0,67%, iar cea mai robustă creștere o au acțiunile Nuclearelectrica (SNN), prețul de 0,6900 lei/acțiune de la orele prânzului fiind cu 7,98% peste referință, potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Volumele sunt mult peste media acestui emitent, de peste 2 milioane lei.
Interes există și pentru celelalte titluri din sectorul energetic reflectat la nivelul activității de tranzacționare: 9,82 milioane lei pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN), 3,29 milioane lei pentru titlurile Romgaz (SNG) care au atins un nou maxim al ultimelor 15 luni, de 29,35 lei/acțiune, și 3,02 milioane lei pe titlurile Transelectrica (TEL). Reacția la nivelul prețurilor pentru acești emitenți încă este moderată în condițiile în care știrea încă nu a fost asimilată de piață sau unii investitori iau cu rezervă faptul că acest lucru ar fi dus la capăt anul acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a găsit o nouă sursă de venituri pentru peticirea bugetului: Vrea și banii din rezervele companiilor de stat încă de anul acestaConform unor surse din Ministerul Finanțelor Publice, sumele existente pe bilanțurile companiilor de stat s-ar ridica la 10 miliarde lei. Pentru a nu le decapitaliza foarte puternic și a nu stârni o reacție contrară din partea managementului, Guvernul ar avea în vedere încasări sub formă de dividende de 6 miliarde lei, în cea mai mare parte de la companii listate.
Tot pe Profit Insider a fost anunțat de mai multe zile, în premieră, că firmele vor avea posibilitatea să distribuie trimestrial jumătate din profit, acționarii urmând să fie obligați să restituie în maximum 6 luni ce au primit în plus dacă, la regularizarea anuală, companiile vor constata că au fost distribuite dividende prea mari.