După ședința de scăderi cosistente de miercuri, astăzi indicii principali de la Bursa de Valori București au urcat cu peste 3%, iar unele dintre titlurile reprezentative au consemnat aprecieri chiar și de 5-6%.
Europa a sfidat astăzi Asia. Dacă de la începutul anului tonul scăderilor bursiere este dat din China, iar piețele mature de acțiuni au copiat mai degrabă traiectoria cotațiilor din "atelierul lumii", ziua de astăzi a fost atipică.
Indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a scăzut cu 2,43%, indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut 1,82%, iar indicele Shanghai Composite a suferit un declin de 3,23%. Acesta este contextul în care de dimineața piețele europene au avut deschideri ezitante. După orele prânzului, cotațiile au început să urce, creșterile fiind de aproape 2% pentru indicii reprezentativi de la Londra, Paris și Frankfurt.
Parcursul intraday al cotațiilor la Bursa de Valori București a copiat această traiectorie a piețelor europene. După o evoluție inițială marginal peste nivelurile de referință a principalilor indici, de la ora 14:00 a fost start lansat pentru acțiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finalul ședinței, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, cosemna o apreciere de 3,34%, până la nivelul de 6.265,30 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică apropiată, respectiv +3,23%.
În media pieței au mers și acțiunile cu cele mai mari rulaje de astăzi. Astfel, titlurile Banca Transilvania (TLV) și Fondul Proprietatea (FP) au avut creșteri de 3,43% și 3,29% pe volume echivalente cu 4,33 milioane lei și, respectiv 4,18 milioane lei. Cotațiile de închidere pentru cele două simboluri au fost de 2,26 lei/acțiune pentru TLV și 0,723 lei/acțiune pentru FP.
Astăzi a fost energie "verde" la BVB
Subperformând mediei pieței în ultimele luni, astăzi indicele energetic BET-NG, a avut și cel mai important ricoșeu, de 3,65%. Cu aprecieri de 4,93% și 4,94%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL) au avut zilele cu cea mai mare dinamică pozitivă din ultima jumătate de an într-o zi în care transferurile pe cei doi emitenți s-au ridicat la 2,57 milioane șei și, respectiv, 2,31 milioane lei. Cu toate acestea, titlurile Romgaz au încă cea de-a treia cea mai scăzută valoare de tranzacționare de la listare, în noiembrie 2013, prețul de 23,40 lei/acțiune fiind într-o zonă a minimelor absolute.
Transgaz (TGN) a rezistat mai bine decât celelalte titluri energetice, însă astăzi, în ședința de revenire, acțiunile transportatorului de gaze naturale au urcat cu numai 0,81%, la 249,00 lei/acțiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au închis pe palierul de 28,00 lei/acțiune o zi în care pe acest emitent activitatea de tranzacționare s-a cifrat la 1,26 milioane lei, după un avans de 6,06%.
20 milioane lei - reperul de lichiditate de la BVB
Este o dinamică extremă a pieței care pentru a șasea ședință consecutivă înregistrează variații mai mari de un 1% la nivelul indicilor și a patra zi în care mișcarea este de sens contrar. Volatilitatea este la nivelul cotațiilor, dar piața pare stabilizată în ceea ce privește volumele, transferurile de pe segmentul regular fiind doar marginal peste 20 milioane lei în această săptămână. Astăzi, în total, piața de acțiuni a însumat schimburi de 22,3 milioane lei (4,92 milioane euro), incluzând aici și o tranzacție specială din piața deal în valoare de 0,91 milioane lei pe titlurile Electrica.