Cea mai mare greșeală a lui Trump. Unde poate deveni vulnerabil președintele SUA

Cea mai mare greșeală a lui Trump. Unde poate deveni vulnerabil președintele SUA

Sursa foto: Americanspirit / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 aug 2017

Peter Schiff, fondator al companiei de brokeraj Euro Pacific Capital, spune că recesiunea economiei globale nu poate fi departe. Banca centrală a SUA ar putea înțepa balonul creditului știind că poate da vina pe președintele Donald Trump. În opinia sa, acesta greșește lăudându-se cu creșterea bursei și mersul economiei.

A anticipat corect spargerea balonului imobiliar din America de acum un deceniu și că acesta va trage economia SUA în recesiunea din 2009. Acum Peter Schiff, care conduce o casă de brokeraj din statul american Connecticut, se așteaptă din nou la o etapă de declin a activității economice. Spune că ridicările de dobânzi din partea Rezervei Federale Americane vor precipita o criză care ar fi venit în orice caz. „Economia americană este predispusă la recesiune oricum. Este una dintre cele mai lungi expansiuni din istorie, dar și dintre cele mai slabe”, a declarat Schiff pentru Russia Today.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondator al Euro Pacific Capital, unde are 60 de angajați și intermediază tranzacții pentru clienți având active cumulate de 500 milioane dolari, Schiff afirmă că indicatorii subsecvenți ce determină intensitatea activității economice dau semne de slăbiciune: „Consumatorul este mort - este încărcat de datorii. Vânzările de retail cad. Nu putem fi departe de recesiune.”

Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator CITEȘTE ȘI Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator

De orientare libertariană care presupune un minim de intervenție a statului în economie, Schiff a fost întotdeauna un critic al băncii centrale a SUA pentru politicile sale relaxate. Nu crede în Rezerva Federală Americană nici acum, când ridică dobânzile, ceea ce el spunea că ar trebui să se întâmple încă din anii de criză.

Spune și motivul pentru care acum autoritatea de politică monetară a SUA are curajul să ridice dobânzile deși anticipează că aceasta va conduce la frânarea economiei: „Fed-ul este încurajată să ridice dobânzile pentru că au în Donald Trump țapul ispășitor.”

În opinia brokerului, Trump greșește grav atunci când se laudă pe Twitter cu performanța bursei americane și când pretinde merite pentru avansul economic. Aceasta le va permite adversarilor ca mai târziu, când economia va intra în recesiune să atribuie eșecul politicilor lui Trump. Este exact și gândirea bancherilor centrali: „Când totul se va prăbuși, vor putea să dea vina pe Trump.”

Trump „cumpără” sus, ceea ce nu este rațional

Afirmația lui Schiff nu este prima în acest sens. Mark Spitznagel, manager al fondului de hedging Universa Investment, declara încă de la debutul mandatului lui Trump că acesta ar trebui să înțepe balonul speculativ umflat în timpul celor 8 ani de președinție a lui Barack Obama pentru că dacă recesiunea va fi de la început, oamenii o vor atribui fostei Administrații democrate. Dacă însă recesiunea va veni în a 2-a parte a mandatului, spune Spitznagel, electoratul va tinde să dea vina pe Trump.

Gânditorul și fostul trader Nassim Taleb, autor al best-seller-ului „Lebăda neagră” (Black Swan”) despre crizele financiare declanșate de evenimente neprevăzute, afirma, la rândul său că Trump nu procedează bine atunci când se laudă cu performanța bursei de la New York. Acest lucru l-a făcut și Obama, dar el „a cumpărat” când piața era jos, (indicele S&P500 la nivelul de 666 de puncte pe minimul crizei), ceea ce era rațional. Prin contrast, Trump „cumpără” sus, când indicele a crescut deja de peste 3 ori, ceea ce nu este rațional. Bursa crește de 8 ani, răstimp în care pacientul a rămas pe novocaină, și acum este vulnerabilă la un val de vânzări, avertiza Taleb într-o intervenție pentru Bloomberg TV de la jumătatea lunii mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua
peter schiff
banca centrala
fed
bursa
nassim taleb