Cine ar urma să fie omul lui Trump la banca centrală

Cine ar urma să fie omul lui Trump la banca centrală

Sursa foto: Viocara / dreamstime.com

scris 16 iul 2017

Fostul șef de operațiuni de la Goldman Sachs Gary Cohn, în prezent în echipa de la Casa Albă, este indicat de publicația Politico drept având cele mai mari șanse de a fi nominalizat de președintele Donald Trump în fruntea Rezervei Federale Americane la începutul anul viitor. Numirea ar da câștig de cauză adepților comerțului global din jurul lui Trump, în detrimentul naționaliștilor economici.

Este puțin probabil că actualul președinte al Rezervei Federale Americane, Janet Yellen, va fi reconfirmat pentru un al doilea mandat de către președintele SUA Donald Trump, iar acesta pare a avea deja propriul său favorit pentru șefia băncii centrale, în persoana lui Gary Cohn, în prezent șef al Consiliului Național Economic de la Casa Albă, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News

Publicația americană spune că desemnarea la Fed a unui fost oficial de top de la banca americană de investiții Goldman Sachs ar fi în măsură să-i înfurie pe naționaliștii economici din echipa lui Trump, dintre care cel mai cunoscut este șeful strategiilor, Steve Bannon.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cohn, în vârstă de 56 de ani, are o istorie de susținător al democraților și este favorabil comerțului global liber, în detrimentul politicilor tarifare anunțate de președintele SUA în campania electorală de anul trecut.

PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie CITEȘTE ȘI PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie

Pe de altă parte, ar fi o nominalizare ușoară pentru că, dacă Gary Cohn va dori funcția – și se pare că o dorește – nu va avea probleme să treacă prin Congresul SUA cu un sprijin larg, spune un reprezentant al republicanilor apropiat de procesul de selecție. „Ar fi ușor de confirmat. Cei mai mulți dintre membrii noștri conservatori îl plac”, a spus respectiva persoană.

Senatorul democrat de Montana Jon Tester, spune că, spre deosebire de alți membri ai Administrației Trump, Cohn are abordări mai aproape de bunul-simț, mai realiste și mai puțin idealiste. Senatorul republican de Georgia David Perdue afirmă la rândul său: „Am sentimente amestecate pentru că îmi place ce face unde este acum, dar cred că ar face lucruri mari și la Fed.” Cel mai important democrat în comisia pentru bănci din Congres, senatorul de Ohio Sherrod Brown consideră că Gary Cohn este un om deschis dialogului și spune că ar fi un aliat în încercarea de fondare a unei bănci  de import-export.

Cohn ar fi primul șef al băncii centrale a SUA din ultimii 40 de ani care nu este de formație economist, ultimul fiind William Miller, care a deținut funcția pentru o perioadă cu puțin peste 1 an în timpul președintelui Jimmy Carter.

Una dintre cele mai importante poziții din economia globală

Cohn este favorit și pentru a fi șef al stafului de la Casa Albă, așa încât este de văzut în ce măsură va prefera să părăsească Administrația Prezidențială pentru banca centrală. Întrebat de CNBC cu un timp în urmă despre o asemenea perspectivă, Cohn a negat: „Nu; am alt job grozav acum. Să fiu în slujba președintelui este un vis devenit realitate.”

Pe de altă parte, notează Politico, să fie în fruntea unui Fed aflat în centrul economiei globale și pe linia dereglementării industriei de pe Wall Street, ar fi probabil o poziție pe care Cohn să nu o poată refuza. „Fotoliul de la Rezerva Federală are mai multă influență asupra economiei pe termen scurt decât orice persoană în guvern”, comentează Aaron Klein de la Brookings Institution.

Care este miza următorului mandat de la Fed

Noul șef al băncii centrale va avea o misiune dificilă, aceea de ridicare prudentă a ratelor de dobândă după aproape un deceniu de susținere extraordinară a economiei prin politica monetară. O întărire prea a agresivă a politicii monetare ar putea arunca SUA în recesiune, un veritabil șoc pentru Trump și republicani în anii 2018-2020, înaintea unor alegeri importante. Cohn este perceput de piață ca având o abordare mai apropiată de cea a lui Yellen, respectiv în favoarea unei ridicări graduale a ratelor de dobândă.

Președintele Rezervei Federale ar avea un rol-cheie în impunerea unei retrageri a reglementărilor impuse industriei financiare după criza din anul 2008. În piață este considerat ca fiind prea apropiat de industrie, după ce a fost președinte și directorul executiv de operațiuni la banca de investiții Goldman Sachs.

Cine sunt ceilalți candidați

În cazul în care Cohn nu va primi postul, un al 2-lea favorit este Kevin Warsh, în prezent la Hoover Institution de pe lângă Universitatea Stanford. El a fost în echipa de la Casa Albă a președintelui George W. Bush, iar în anii 2006-2011 a fost guvernator al Fed, unde a fost principala curea de transmisie de la banca centrală către industria financiară de pe Wall Street în timpul crizei din 2008.

Alte nume de candidați sunt John Taylor de la Stanford University, autorul celebrei reguli Taylor aplicate de Fed pentru calculul ratei de dobândă de politică monetară în funcție de rata inflației, Glenn Hubbard, decan la Columbia Business School, guvernatorul Fed Jerome Powell, Richard Davis, șef executiv la US Bancorp și fostul CEO de la PNC Financial Services Group Jim Rohr.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
donald trump
america
sua
goldman sachs
gary cohn
steve bannon
dobanzi