BVB încheie luna noiembrie cu un câștig de aproape 4%, la un nou maxim post-criză

BVB încheie luna noiembrie cu un câștig de aproape 4%, la un nou maxim post-criză
scris 29 nov 2019

Acțiunile de la București și-au revenit ușor după corecțiile de joi, indicele reprezentativ urcând la un nou maxim post-criză, în pofida unui climat extern preponderent negativ. Bursa românească a încheiat luna noiembrie cu un câștig de 3,9%, peste avansul la nivel european.

Contextul internațional rămâne marcat de anxietatea creată de incertitudinile din jurul negocierilor SUA-China pe tema tarifelor vamale. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,44%, până la 407,43 de puncte, cu scăderi pe toate piețele majore: -0,94% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -0,10% pentru indicele DAX de la Frankfurt și -0,13% pentru indicele CAC 40 de la Paris.

Urmărește-ne și pe Google News

Peste Atlantic, principalii indici bursieri de la New York s-au depreciat cu circa 0,30% în prima parte a sesiunii de vineri, după ce președintele american, Donald Trump, a promulgat o lege prin care SUA susțin protestele de la Hong Kong.

Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu listează luni la bursă emisiunea de obligațiuni în valoare de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu listează luni la bursă emisiunea de obligațiuni în valoare de 10 milioane lei

Sentimentul de aversiune la risc nu s-a transmis și la București, unde indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,18%, până la 9.886,93 de puncte, un nou nivel maxim al ultimilor 10 ani. BET a încheiat luna noiembrie cu un câștig de 3,9%, față de o apreciere de 2,7% consemnată de Stoxx 600.

Rulajul de 35,84 milioane de lei (7,5 milioane euro) a revenit spre valoarea medie zilnică înregistrată de la începutul anului, însă mai mult de două treimi din transferuri au fost susținute de doar două acțiuni.

Pe primul loc în topul lichidității s-a situat Romgaz (SNG), cu schimburi de 14,39 milioane de lei, urmat de Banca Transilvania, cu tranzacții de aproape 8,5 milioane de lei. Titlurile producătorului de gaze s-au depreciat cu 0,26%, o dinamică apropiată fiind consemnată și pe acțiunea Băncii Transilvania, care s-a corectat cu 0,20%.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la BVB, a BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,26%, până la prețul de 15,3 lei, pe un rulaj de 4,25 milioane de lei.

Fondul Proprietatea (FP) a fost al patrulea cel mai tranzacționat emitent astăzi, cu schimburi însumând 2,25 milioane de lei. Acțiunile fondului s-au apreciat cu 1,27%, până la 1,195 lei.

Transferuri apropiate de pragul de 1 milion de lei au mai fost pe titlurile a două dintre cele cinci SIF, respectiv SIF Moldova (SIF 2) și SIF Transilvania (SIF 3). Parlamentul a adoptat, miercuri, o lege care elimină pragurile de deținere la societățile de investiții financiare, anunț care a antrenat creșterea acțiunilor pe bursă.

Piețele din regiune au urmat mișcarea imprimată de bursele majore și au închis cu deprecieri pe linie. Indicele BUX de la Budapesta a coborât cu 0,22%, indicele WIG20 de la Varșovia cu 0,47%, iar PX de la Praga cu 0,28%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni
bursa bucuresti